EkologijaNajnovije vijesti

Naša surova stvarnost

Namjerno sam prvo postavio ove tri vijesti o lijepim ulovima sa rijeke Plive, Ramičkog jezera i sa rijeke Une.Kod nas, na momente “bljesne” nešto lijepo i pozitivno, a onda nas nešto drugo vrati u relanost i shvatimo da su ove lijepe vijesti samo izuzeci od pravila.
A ovo je kod nas pravilo:

Ovu, a i ostale slike i klipove je poslao posjetilac stranice, Emir iz naselja Babice, opština Lukavac.Emir je prvo poslao jedan mail sa kratkim obavještenjem o ovim dešavanjima, i nije mu bilo mrsko da izadje na vodu, uslika i dokumentuje sve, te pošalje na moj mail.

A njegov mail glasi:

“Evo da vam se još jednom javim i da vam pokažem šta se dešava sa rijekom Turijom koja se ulijva u Modračko jezero!
Naravno, sad sam vam poslao i slike i video da vam bude jasnije, jer slika govori sve! Zovem se Emir i živim u jednom malom naselju koje se zove Babice, opština Lukavac.Babice su odmah uz jezero Modrac i jednim dijelom zahvataju rijeku Turiju.Rodio sam se i odrastao na Modracu i Turiji i dobro poznajem taj teren.
Problem rijeke Turije traje već godinama, jer je njeno korito zakrčeno u donjem dijelu, blizu ušća u Modračko jezero, te zbog toga, rijeka ne može da teče svojim pravim koritom, nego je napravila više malih korita koja se granaju.
Riba ne može normalno da se kreće i da ulazi u jezero i natrag!
Sve bi to opet bilo podnošljivo da riba ne strada gotovo svaki put kad se mijenja nivo vode!
Kada voda nadolazi, riba ulazi u to sporedno korito, a prilikom povlačenja, ona ostaje tu zarobljena i ugine.
Radi se o većim količinama ribe!
Tako se desilo i prije par dana i ja sam snimio par slika da ljudi vide, a to se dešava drugi put u ova dva mjeseca!
Znači, ovo što je na slikama, to je rezultat neuređenog korita, i zbog toga su ribe uginule!
Jednim dijelom su i mještani koji žive uz rijeku Turiju odgovorni za ovakvo stanje jer se baca smeće u rijeku a normalno i voda nanese u rano proljeće balvana i granja i to se sve tako nakupljalo godinama a niko nije održavao korito.
Mene je stid toga, da se nešto tako dešava u mojoj okolini i osjećam odgovornost da moram bar nešto učiniti da se popravi ovo stanje, makar ću slati slike na internet pa nek se onda stide svi oni koji su odgovorni za ovo!
Tuzla i Lukavac koriste ovu vodu iz Modraca za kućne potrebe a tolike godine je korito rijeke Turije u smeću da se jedva voda probija do jezera.
Naravno, nije to jedini problem Turije i Modračkog jezera – česta je pojava da Turija i bez kapi kiše počne teći mutna što se vidi i na ovim slikama.
Priča se, a najvjerovatnije da je i istina jer nema ko drugi mutiti vodu, da rudnik Banovići često ispušta svoje otpadne vode gore negdje kod Borovca u Turiju, i to se dešava duži niz godina!
Ima blizu mjesec dana kako Turija teče mutna, i to je mještane koji žive uz Turiju počelo zabrinjavati, počela je i deverika pomalo da ugiba, jer je ovo do sada najduži period kako voda teče mutna!
Inače, Turija je gotovo uvijek bila bogata raznim vrstama ribe (štuka, deverika, klijen, grgeč, crvenoka, bjelica), a do prije par godina je bilo i smuđa (dok nije korito zakrčeno)!
A prije rata da ne pričamo, nekad je bilo i soma, škobalja itd., međutim, sve je počelo da se mijenja stalnim pomijeranjem vodostaja Modračkog jezera, tačnije naglim povlačenjem vode i zakrčenjem korita.
Ovo je još jedan podatak, koji je činjenica – stalnim pomijeranjem vodostaja Modračkog jezera uništava se riblji fond.Mala hidrocentrala koja je izgrađena na brani Modračkog jezera crpi velike količine vode, te je voda stalno u povlačenju, nivo vode se ne može zadržati ni 24 sata, što štetno utiče na riblji fond naročito za vrijeme mrijesta kada riba položi ikru a voda se naglo povuče i ikra ostane na suhom! Ali to je već druga tema i to je teško razumjeti ljudima koji nisu na vodi često i koji ne vole prirodu, vode i život u vodi.”

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Ide klip lošije kvalitete jer je snimljen mobitelom, i desetak slika.
Slika našeg nemara, bahatosti, nekulture.
Slika nas kakvi smo i šta smo.
httpv://www.youtube.com/watch?v=S__mUGHJ8OA&feature=player_embedded

Pogledajte slike pomora ribe i smeća>>>>>>…

Ovu vijest sam postavio ovako neka nam svima bude upozorenje na šta nam mogu ličiti i kakve biti sve vode u Bosni i Hercegovini ako se svako od nas ne angažuje makar malo.

Emir sam ne može učiniti mnogo, ali deset “Emira” mogu učiniti čuda.
Bistro i u pamet!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.