Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

ZAVRŠENO III i IV KOLO PREMIJER MUŠICARSKE ( FLY FISHING) LIGE BIH NA RIJECI SANICI U KLJUCU

20. i 21. juna na rijeci Sanici-KLJUC odrzano je III i IV kolo Premijer Fly Fishing lige Bosne i Hercegovine.
Ovogodisnja mušicarska liga je svojevrsni test takmicarima i Saveza BiH pred Evropsko prvenstvo koje nas ocekuje iduce godine u septembru na vodama gdje se provodi liga.
Takmicenje je prvi dan održano u veoma teškim uslovima. Citav dan padala je kiša, što je otežavalo rad sudija , posebno evidentiranje, jer su svi evidencioni listovi bili mokri i pored zaštite.
Lov je bio odlican , ulovljeno je 317 riba . Na takmicenje nisu došli delegat takmicenja Lujic Milorad i Vrhovni sudija Denijal Selimovic, prvi koj je dva tri dana putem sekretarice obrazložio to radnom obvezom, a Selimovic odlaskom na drugo takmicenje koje nije u organizaciji SRS BiH i koje je njemu važnije od ovog takmicenja , a za koje je par mjeseci ranije dobio obavijest.
Ocito da im ova liga nije bitna, o cemu ce Komesar lige podnijeti prijavu Takmicarskoj komisiji SRS BiH. Ulogu Delegata preuzeo je

Gromilic Igor, selektor reprezentacije, a Vrhovni sudija je bio Marcel Kucinski, dok je sekretarske poslove obavljala Erna Kardaš iz Bihaca.

Drugi dan zbog mutnoce Sane takmicenje u 4. kolu, ponovo održano na Sanici. Domacin takmicenja SRD Kljuc je u subotu osigurao veceru za sve takmicare i sudije, a u nedelju organiziran je rucak za sve ucesnike 3 i 4 kola lige na kraju natjecanja. Nakon objave rezultata nije bilo nikakvih primjedbi u
skladu predvidjenim vremenom i odredbama clanka 51 i 61 Pravilnika.
Sve u svemu vrlo naporno takmicenje u subotu na granici regularnosti i u nedelju pod normalnim uslovima bez kise.
1. Dzaferbegovic Edib Novi Grad 12 39.140 1
2. Devic Jovo Gradiska 14 50.280 2
3. Djukic Aleksandar Šipovo 14 41.640 3
4. Kekic Zlatko Velika Kladuša 18 39.440 4
5. Kadic Elvis Bosanska Krupa 18 33.440 5
6. Bovan Siniša Banja Luka 19 32.560 6
7. Savic Andjelko Ribnik 20 29.580 7
8. Kerkez Mile Livno 21 32.060 8
9. Džigumovic Dževad Bos. Krupa 22 25.740 9
10. Medic Sead Novi Grad 23 26.940 10
11. Jovanic Siniša Novi grad 24 30.560 12
12. Balaban Milenko Prijedor 25 30.280 12
13. Smiljanic Predrag Banja Luka 25 24.380 13
14. Prpic Željko Šipovo 27 23.920 14
15. Jandric Mladen Šipovo 29 23.300 15
16. Kalušic Samir Travnik 30 27.440 16
17. Begic Amir Bos. Krupa 31 23.620 17
18. Opancar Renato Prijedor 32 22.400 18
19. Beganovic Samir Bos. Krupa 35 20 540 19
20. Beric Nebojsa Celinac 36 20.660 20
21. Matavulj Draško Banja Luka 37 16.550 21
22. Markovic Željko Banja Luka 42 14.140 22
23. Vukovic Goran Banja Luka 42 14.040 23
24. Džafic Adnan Visoko 42 12.960 24
25. Camber Slavko Oštra Luka 43 16.660 25
26. Smiljanic Ognjen Banja Luka 46 9.980 26
KOMENTAR KOMESARA LIGE NA DEŠAVANJA POSLIJE TAKMICENJA

Zbog važnosti natjecanja pojedinci su odmah na pocetku natjecanja izražavali sumnju u nacin mjerenja ulova, tražili izmjenu pravila na sastanku takmicara i sudija itd.
Na kraju natjecanja nitko nije podnio nikakvu pismenu primjedbu na regularnos takmicenja, da bi po pisanju ovih redova (ponedjeljak 10 sati) par tamicara nazvalo Komesara lige i rekli da VUKOVIC GORAN organizuje potpisivanje zahtijeva da se 3 i 4 kolo poništi. Pravi biser u poštivanju pravila i
odnosu prema Komesaru lige. Podsjetio bi Vukovica da procita clan 61 i 62. Pravilnika za Sportsko ribolovna takmicenja u lovu ribe mušicom na koji on prije donošenja istog kao takmicar i reprezentativac BiH nije imao primjedbe nego je cak napisao da se slaže sa svim odredbama, a prije samog 3 i 4 kola u Prijavi potpisao je Izjavu da ce se pridržavati odredaba Pravilnika za ovu disciplinu, a sada postupa mimo Pravilnika koji važi za sve ucesnike takmicenja bilo da su to takmicari, sudije, delegati ili Selektor reprezentacije

Ne ulazeci u motive gosp. Vukovica i njegovo pravo na poznavanje ili nepoznavanje Pravila i na pravo da se žali , njemu i njegovim istomisljenicima treba da bude jasno slijedece:

1. Pravo na žalbu na natjecanju je regulirano Pravilnikom( clan 61, 62, 63., vrijeme i mjesto i instance kojima se mogu obratiti ucesnici natjecanja koji su nezadovoljni rezultatima i org.
Za svaku žalbu treba dati konkretno obrazloženje i imenovati aktere koji su pogriješili te tražiti sankcionisanje tih osoba u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti, a ne to raditi iza ledja zvanicnih osoba ne ukazujuci im ako je i bilo gresaka da se odmah isprave, a ne dan nakon natjecanja vodi se hajka protiv istih.
3. Svako drugo ponašanje je van utvrdjenih normi , posebno optuživanje u ovom slucaju Komesara lige koji je dao sve od sebe da takmicenje uspije obavljao ulogu Vrhovnog sudije i Komesara zbog nedolaska drugih i postao dežurni krivac za Vukovica i njegove istomišljenike jer nisu ostvarili željeni plasman i uvijek sve vide samo crno bijelo, ne uvažavajuci angažman drugih. Predložio bi im da prvo procitaju Pravilnik, prije pisanja žalbe i bilo kakvog zahtijeva koji nije sukladan Pravilniku za takmicenja.
4. Cudi me ovakav postupak takmicara Vukovica, jer ni jedan problem se nece rješiti postupcima mimo utvrdjenih pravila, isticuci sebe, a omalovažavajuci druge. Treba se znati da za takmicenje postoje Pravila, koja može mjenjati samo onaj tko ima pravo da to radi,a ne pojedinci kojima je osobni interes i isticanje prioritet.
5. Ne sporim gosp. Vukovicu pravo na žalbu i upucujem ga kome da je uputi kad vec sam ne postuje Pravilnik. Žaliti se može Natjecateljskoj komisiji i Upravnom odboru SRS BiH.
6. Gosp. Vukovicu rado bi prepustio da on vodi ligu, bude takmicar, kapiten i selektor reprezentacije, mjerac na stazi , zabrani padanje kiše za vrijeme natjecanja, a ja bi sacekao da vidim na sto bi se onda žalio i šta bi onda bio uzrok njegovog konstatnog nezadovoljstva. Dok se to ne dogodi predložio bi mu poštivanje odredaba clanka 61 i 62. Pravilnika za Fly Fishing natjecanja SRS BiH donešenog u martu / ožujku 2009.godine, ciji je i on u fazi izrade nacrta bio sudionik, a ostalim akterima lige i citaocima se ispricavam što sam ovo morao napisati na ovim stranicama , educirajuci gosp. Vukovica u poznavanju Pravilnika i kodeksa ponašanja na natjecanju i poslije njega, i sprecavajuci ga u postupcima ocrnjavanja svega onog sto nije njegov osobni stav i interes.
Svaki ucesnik takmicenja ima prava ,ali i obaveze prije takmicenja, za vrijeme takmicenja ,a i poslije takmicenja, sto je lijepo regulirano Pravilnikom.
7. Ocito da ovakav postupak gosp. Vukovica ima ciljani interes, jer da nije tako znao bi tko su sve ucesnici lige osim njega i kada nesto na samom takmicenju nije dobro tko to mora ispraviti evidentirati i zajednicki sa ostalim ucesnicima lige razrijesiti.
Ni jednu jedinu rijec gosp. Vukovic mi kao Vrhovnom sudiji nije rekao, osim da mu se pokvario akumulator na autu, za sto ja valjda nisam kriv ili netko od aktera lige. Vukovic je sebi je uzeo za pravo da redom poziva clanove lige i skuplja telefonom podršku da bi srušio ligu i kao obicno se predstavlja za ono sto nije.
Isto ovo cinio je prošle godine na prvom kolu lige baš na Sanici, na sastanku takmicara okupljajuci oko sebe svoje istomišljenike cineci tada presiju na rukovodstvo lige i na ostale takmicare, tražeci izmjenu pravila.
Zašto ?.
Prisjetimo se zadnjeg kola iz Ribnika prošle godine, kada je takodjer neargumentovano reagovao i napao sudije, optužujuci ih da su podaci netocni, da bi se utvrdilo suprotno.
Takmicarska komisija SRS BiH o ovom trebat ce da da svoju konacnu rijec, ali vjerovatno nakon žalbe gosp. Vukovica i prikupljanja svih cinjenica u slucaju koji je on napravio ,te nakon Izvještaja delegata i Vrhovnog sudca.
Imajuci u vidu cinjenicu da se ne može eliminisati subjektivni uticaj mjeraca, i ocito nekorektno ponšanje pojediaca, a i pojedinih takmicara kojima je stran FER PLEJ ,a prioritet im je osobni uspijeh i interes pod svaku cijenu, Komesar lige ce na prvoj sjednici Takmicarske lige zatražiti dopunu pravila prilikom mjerenja i evidentiranja ulova na natjecanju. Za odloženo 1, 2 i 5 kolo važit ce ako ih potvrdi Takmicarska komisija i Upravni odbor slijedece pravilo:
Sudija mjerac je dužan da objavi glasno ulov, te ga evidentira , glasno obavijesti susjednog takmicara i otici do njega da ovaj svojim parafom potvrdi evidentirani ulov.
Na ovaj nacin smanjit ce se i potpuno eliminisat uticaj mjeraca i krivotvorenje podataka Svaki prekršaj ovog pravila biti ce sankcionisa trajnim iskljucivanjem iz lige i zabrana natjecanja svim onima koji to cine.
Svim takmicarima su podjeljeni plakati za Jadransko podunavski kup i zamoljeni da ih odnesu u svoja maticna udruženja kako bi se clanovi njihovih društava upoznali sa organizacijom i satnicom ovog KUP-a, te zatražena njihova pomoc u organizaciji ovog takmicenja.
Utvrdjen je novi termin za 1 i 2 kolo lige sto ce potvrditi Natjecateljska komisija saveza , a takmicari ce putem WEB site biti obavješteni o novom terminu takmicenja na Plivi i Ribniku. 5. kolo lige ostaje na Uni u Kulen Vakufu .
Komesar FF Lige BiH
———————————————————————————————————————————-
REAGOVANJE GOSP. VUKOVICA NA KOMENTAR KOMESARA LIGE
Pozdrav za Gosp. Marcela,

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Pošto vidim da su svi pošteni i dobronamjerni i da je kolo bilo potpuno regularno a da se ne bi unosio dalji razdor kako se kaže medju takmicare i vodstvo lige ja se kao glavni i jedini krivac povlacim iz daljeg takmičenja u Fly-fishingu,
jer smatram da nisam nikoga uvrijedio svojim stavom ili ponašanjem, a svi dobro razmislite kako ce te i šta cete dalje u smislu dopisivanja riba i pravljenja vještackih nepostojecih tabela koje nisu stvarne, i rezultat
znanja vec olovke i papira.

p.s. Primjer broj jedan bez daljeg komentara: Mile Kerkez+ Draško Matavulj+ Ognjen Smiljanic su uhvatili za dva sata riba koliko i Kekić Zlatko rijec je o 28 riba,(nedelja drugi dan)
Pa ovo je više nego smiješno? Da se Kekic ne bi našao uvrijedjen takvih je bilo još slucajeva bezbroj, a da ne govorimo o nepostojanju mjesta br.13 A u Subotu kada je Takmicar Prpic iz A prešao u sektor “B” i tamo lovio pola sata, da bi poslije pola sata gosp. Luka ( Sektorski sudija) napravio 10 mjesta za mjesto 13 A. Pa prekid takmičenjau subotu 50 minuta ranije? Mislim da vise i ne treba nabrajati zar ne?
I vi ovo nazivate regularnim rezultatima, pa treba dobro da razmislite o svome umijecu hvatanja riba i stvarnosti koliko ko zaista vrijedi?
Bistro svima, Goran Vukovic
——————————————-
REAKCIJE TAKMICARA ZA STAV VUKOVIC GORANA I NJEGOVO PONAŠANJE

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

KADIC ELVIS, Bos. Krupa

Postovanje Gosp. Marcele!
Osjecao sam svoju moralnu obvezu da vam se javim i izrazim svoju podrsku i podrsku sva cetiri clana iz Bos. Krupe kao i podrsku vama kao komesaru lige ! Mi takmicari iz Bos. Krupe nismo vidjeli nikakve neregularnosti na takmicenju bilo je dobrih rezltata kao i losih kao na svakom drugom takmicenju , neko mora biti prvo mjesto, a neko posljedje nemogu svi biti prvi, neki takmicari bi to trebali znati znaju li oni za FEAR PLAY, a kisa je svima smetala svim takmicarima podjednako.
Ako je bilo kakvih pojedinacnih problema treba ih prijaviti na vrijeme da se pojedinci kazne , a ne komesar lige ili ostali takmicari da ispastaju zbog toga.
Dajemo vama Gosp. Marcele podrsku kao i Fly Fishing ligi BIH i mislimo da je 3 i 4 kolo bilo sasvim regularno , ako ima pojedinaca koji su krsili FEAR PLAY i uslove takmicenja neka se kazne , a ne mi ostali da ispastamo zbog jednog covjeka , osudjujemo ponasanje takmicara Vukovica i necemo podleci njegovim pritiscima!
Pozdrav i podrska Gosp. Marcelu Kucinskom, Fly Fishing ligi iz Bos Krupe!
BISTRO!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

EDIB DŽAFERBEGOVIĆ , takmicar NOVI GRAD,reprezentativac. BiH

G.Marcele

Imate svu podrsku od takmicara iz Novog Grada i ne dozvolite da VAS neko isprovocira. Ova liga i postoji zahvaljujuci vama i vasem zalaganju .
Ako ima nepravilnost kod nekih takmicara , svi smo da se to i sankcionise od strane takmicarske komisije , naravno .
Javljam VAM se da znate da imate i nasu podrsku .
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ADNAN DŽAFIC – Visoko
Ovom prilikom bi vam želio dati svu svoju podršku u oèuvanju lige po meni nije bilo nikakvih neregularnosti koje sam ja vidio svojim ocima niti sam vidio da je bilo dopisivanja niti sam vidio da je neko kupovao sudije za ribu i slicne stvari a želio bi skrenuti pažnju na gospodina Vukovica da je trebao odmah podnjeti poslije takmicenja pismenu žalbu a ne nakon takmicenja ako je neko od pojedinaca nešto prekršio trebalo bi ga sankcionisati prema Pravilniku i njegovim aktima ja bi želio da vam samo javim da vas potpuno podržavam gospodine Marcele i da stojim jasno i glasno uz vas i ostale takmicare koji misle kao i ja.
Adnan Džafiæ-Visoko
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

MEDIC SEAD Bos. Novi- Novi Grad, takmicar

Izdržite na ocuvanju Premijer lige fly fishing BiH i nemojte dozvoliti da vas pojedinci izbace iz takta i napornog rada i truda koji svakodnevno ulazete u isto.Treba da znate da u takmicarima iz Novog Grada imate uvijek podrsku.
Napominjem da licno nisam vidjeo nikakve nepravilnosti u radu sudija i mjeraca,cak su bili stroziji nego prosli put,sto je i za pohvalu.
Drugarski pozdrav iz Bosanskog Novog-Novi Grad.
Sead Medic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.