Modrac: Misterija još nije razjašnjena

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, razmatrana je informacija o uzrocima pomora ribe u jezeru Modrac. Kako smo već izvještavali, voda koju piju Tuzlaci iz ovog jezera je ispravna. S druge strane se tvrdi da riba u jezeru Modrac nije oboljela od bakterioloških i parazitološih oboljenja, ali da isti mogu biti uzrok uginuća.
Stručnjaci Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva dostavili su Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove nalaz uginulog soma manjića iz jezera Modrac. Nalaz je izrazito konfuzan te nerazumljiv običnim građanima, budući da se tvrdi da riba nije oboljela od bakterioloških i parazitološih oboljenja, ali da isti mogu biti uzrok uginuća. Pored toga ističe se čitav niz obavljenih pretraga čiji rezultati govore o tome od čega riba nije oboljela umjesto da ukazuju na podatak šta je uzrok

uginuća.
Ovo nam je ponovno potvrdio i Mersudin Čeliković, glavni vodoprivredni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, naglasivši da je nalaz isti. S tim u vezi Općinsko vijeće Tuzla je na posljednjoj sjednici zatražilo kompletnu analizu vode u jezeru Modrac, uključujući fizičko-hemijsku analizu na toksične materije. Isto tako, zatraženi su i odgovori na pitanja jesu li

Pročitajte i:   KONAVLJANIN ULOVIO NETIPIČNU VRSTU TUNE: Ulov sličnog primjerka nije dokumentiran od 1945. godine

analize rađene i na drugim područjima na kojima se prostire jezero Modrac i da li su nadležnima dostavljeni nalazi? Općinsko vijeće je posebno zatražilo odgovor na pitanje, ima li toksičnih materija u jezeru i mogu li se eliminirati tehnikom prečišćavanja u postrojenju za pitku vodu ”Cerik”, odnosno da li toksične materije mogu proći kroz postrojenje? Također je zatražen i odgovor od Tužilaštva o praćenju situacije na terenu.
Međutim, građani i dalje sumnjaju u ispravnost vode za piće, a kako nam je rekao i Sead Džambić, direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija”, voda je u potpunosti čista i bakteriološki ispravna i nema razloga za zabrinutost. Kontaktirali smo i Amira Hasića, ministra vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona, koji nam je rekao da je još uvijek rano govoriti o kompletnom nalazu uginuća ribe u jezeru Modrac.Trebaju se kompletirati sve analize i izvještaji Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Veterinarskog fakulteta i ostalih institucija koje su radile analize da bi konačan nalaz bio kompletiran u potpunosti.
Zaposleni u Ministarstvu vodoprivrede Tuzlanskog kantona, još uvijek sakupljaju određene podatke, s toga ne žele govoriti o pretpostavkama koje su mogle dovesti do uginuća ribe u jezeru Modrac. Kako nam je rečeno izvještaj će za nekoliko dana biti kompletiran i prezentiran Vladi Tuzlanskog kantona.
/Dino Durmić/ – http://www.zivinice.ba

Pročitajte i:   Ugar pred umiranjem: Tajkuni u borbi za profit betoniraju rijeku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.