EkologijaNajnovije vijesti

Nastavak čišćenje korita Bosne i Miljacke

Čišćenje korita Bosne i Miljacke biće nastavljeno najvjerovatnije 10. jula, kazao je Mustafa Kovač, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

 

 

“Ove godine će biti oščišćena tri kilometra rijeke Bosne, od stočne pijace do izlaza iz naselja Rajlovac. Dva kilometra Miljacke čistit ćemo uzvodno od ušća”, objasnio je Kovač.

Nastavak radova malo je prolongiran zbog vremenskih uslova, koji su onemogućili da ovaj projekat bude završen prošle godine.

“Za nastavak projekta neophodan je sušni period kako bi mašine pristupile terenu koji je trenutno blatanjav zbog kiša”, objasnio je Kovač.
Ministarstvo odbrane BiH i Civilina zaštita KS su, kako je dodao, pred potpsivanjem sporazuma o angažmanu pripadnika Oružanih sanaga BiH na čišćenju korita ovih rijeka. Na čišćenju će biti angažovano 15 pripadnika Oružanih snaga.

“Oni će rukovati mašinama rovokopačima, dozerima, utovarivačima, kamionima, valjcima, a određeni broj njih biće zadužen za uređenje zelenila”, kazao je Kovač.

On je napomenuo da je prošle godine iz Bosne i Miljacke izvađeno 100.000 kubnih metara otpadnog materijala.
“To su bili različiti nanosi materijala fekalnog karaktera koji nije mogao biti odlagan na obali, već je odvožen na određena mjesta. Kompletan projekat je podrazumijevao 16 kilometara korita ovih rijeka”, rekao je Kovač.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Od 300.000 KM, koliko je izdvojeno za ovu akciju, prošle godine je utrošeno 170.000 KM. Osim preostalih 130.000 KM, općina Novi grad obezbijedila je još 70.000 KM, a općina Ilidža 10.000 KM.
 

Slijedi i čišćenje kaskada
Uklanjanje plastičnih boca i drugog smeća koje se zadržava na kaskadama Miljacke trebalo bi da počne narednih dana.
Čišćenje će obaviti radnici angažovani u Komunalnom preduzeću “Park” u okviru projekta Gradske uprave upošljavanja.
Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, podsjetio je da je u ovom projektu angažovano 42 radnika na ugovor od šest mjeseci.

“Oni trenutno rade na košenju trave na koritu rijeke Miljacke. S obzirom na to da projekat traje do novembra, čišćenje kaskada i košenje trave kontinuirano će obavljati”, dodao je Karić.

Nezavisne novine

 

Autor: Senad 07 July, 2009

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.