EkologijaNajnovije vijestiOstale vijesti

Gračanica:Pomor ribe u Spreči

Članovi Sportsko – ribolovnog društva „Drijenča“ iz Gračanice jučer su po ko zna koji put bili svjedoci masovnog pomora ribe u rijeci Spreči, nizvodno od Lukavca. Trovanje je, kako kažu predsjednik Skupštine SRD „Drijenča“ Almir Čelić i sekretar ovog društva Osman Hodžić, započelo u srijedu, kada su u Spreču ispuštene velike količine otrova iz Lukavca, odakle je ova rijeka pobijelila, a onda se s obala počeo širiti nesnošljiv smrad.
-Već jučer su ribari iz Petrova, Gračanica, Doboj Istoka i Doboja bili na obalama. Za ovaj ekoincident niko se niti u Tuzlanskom kantonu, niti Federaciji BiH baš nije nasekirao. Sve sam zvao, nikoga nema na radnom mjestu, niti inspektora, niti ministara, doministara, pomoćnika, sekretara. Neki na odmoru, neki već juče oko podne počeli vikendovati. Potrovaše nam ribu, potrovaše hranu i ljude, pa ovo nigdje nema – kazao je Osman Hodžić gledajući mrtve ribe.
Ovog proljeća, otkako su privredni sistemi u Lukavcu radili smanjenim intenzitetom, rijeka Spreča bila se izbistrila, na nju stigli kupači, vratila se riba. Sve do sredine ove sedmice. Ribari tvrde da su u borbi za očuvanje rijeke Spreče ostali usamljeni. Kratkoročne i dugoročne mjere u vezi sa zaštitom rijeke Spreče, koje je lani donijela Skupština TK-a, ostale su mrtvo slovo na papiru.
/H.ČALIĆ/ www.zivinice.ba

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

2 thoughts on “Gračanica:Pomor ribe u Spreči

  • Postavio H. 11 August, 2009

    To se treba na Televiziji izjaviti,
    pa ce se tek onda neko zato pobrinuti da nacu krivca. U drugim Evropskim zemljama je nezamisliv-o, da nadlezni organi nista ne preduzimaju protiv toga, a lepo im je kada dobijaju platu. Bistro
    ____________________________________________________________

  • POZDRAV IZ SARAJEVA TROVANJE RIBE VRSI SE PLANSKI PO NAREDBI STRANACA ZA KOJE RADE NASI POLITICARI. OVA TEMA IMA DUBOKU POZADINU POSEBNO TREBA OBRATITI PAZNJU AKO POMOR RIBE SE DESAVA NIZVODNO OD FARMI ZIVOTINJA JER SE NA TIM FARMAMA STOKA PERAD I OSTALE ZIVOTINJE HRANE GENETSKIM HORMONIMA RASTA KOJI SU SMRTONOSNI I KANCEROGENI I POSEBNO HRANA ZA PI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.