EkologijaNajnovije vijesti

Nizvodno od Zenice prijeti ekološka katastrofa

U rijeku Bosnu je, kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije Arcelor Mittal, kasno popodne u subotu ispuštena veća količina količina opasne materije još neutvrđenog sastava. Policiju i inspektore su o tome obavijestili ribari i žitelji naselja uz obalu Bosne, nakon što su uočili masnu mrlju sa zadahom mazuta. Nakon obavljenog uviđaja, uzeti su uzorci vode i slijedi, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu Zenica, istraga o ovom događaju.

Posljednja 24 sata su za floru i faunu rijeke Bosne nizovdno od kolektora otpadnih voda u zeničkom naselju Kanal bila ubitačna. Masne mrlje sa zadahom mazuta prekrivaju površinu vode. Policija, kantonalni tužilac te nadležni kantonalni ispektor i uposlenici Uprave civilne zaštite protekle noći su u krugu bivše Željezare, gdje je uz Arcelor Mittal smješteno još nekoliko privrednih preduezaća, obavili uviđaj. Iako u znatno manjoj količini, materija neutvrđenog sastava – koja se, po izjavama stručnjaka, ispušta iz industrijskih i termoenergetskih postrojenja – i danas je istjecala u rijeku.


Žitelji naselja uz obalu upozoravaju kako je nekontrolisano ispuštanje materija opasnih po okolinu sve učestalije. Uzorci vode i uginule ribe se ispituju i slijedi, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu, istraga o ovom događaju. Do tada će, prema podacima ekologa, najmanje 25.000 kubnih metara vode rijeke Bosne onečišćene bionerazgradivom materijom ugrožavati floru i faunu nizvodno od Zenice prema Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Vijest prenesena sa: rtvfbih.ba

One thought on “Nizvodno od Zenice prijeti ekološka katastrofa

 • Postavio Spreca 24 August, 2009

  Spreca je takva vec nekoliko decenija a od skora i jezero Modrac pa opet niko nista , pojedinacno smo nista a zajedno nesto i postignemo , ako neko misli da MECKA NECE ZAIGRATI NA NJEGOVIM VRATIMA” vara se a i ovo je primjer toga .
  U cijeloj Federaci treba praviti proteste a ne u Lukavcu , Zenici , Maglaju … pojedinacno .

  Pitanje treba li nam jedinstvena dozvola i jedinstveno udruzenje !?

  Bistro
  _________________________________________________________________

  Postavio lemi63 24 August, 2009

  E pa ovo je prevsilo mjeru.Ovdje treba prozvati gradonacelnika.Ako gradonacelnik bilo iz kojeg razloga ostane gluh na ovu katastrofu onda narod treba uzeti stvar u svoje ruke.Dosta.Akcija,akcija.
  _________________________________________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.