EkologijaNajnovije vijesti

Stočni otpad ugrožava mještane Dogloda

Nadomak kuća u Ulici Skladi u Doglodima nalazi se kanal sa stočnim otpadom zbog kojeg se cijelim naseljem širi nesnosan neugodan miris, kažu mještani.
Fekalni sadržaj iz ovog kanala, dužine oko 600 metara, dospijeva u rijeku Dobrinju koja se uliva u Bosnu.
Mještanin Hamdija Efendić kaže da je u više navrata došlo do pomora ribe u rijeci Dobrinja.
“Ovo je ekološka bomba. Pogotovo u noćnim satima cijelim naseljem se širi neugodan miris, a bojimo se i zaraznih oboljenja, pogotovo kada su u pitanju naša djeca, koje u ovoj ulici zaista imam mnogo. U posljednje vrijeme ispuštaju nekakve hemikalije, a i pojavili su se glodari koji su uzročnici teških zaraznih bolesti”, objašnjava Efendić.
Ističe da su se obraćali raznim inspekcijama, ali da konkretnih rezultata nema.
Prema njegovim riječima, otpad potiče iz Poljoprivrednog dobra “Butmir”.

Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo, pod čijom je nadležnošću ovo poljoprivredno dobro, kazao je da bi jedino rješenje bilo njegovo izmještanje.

“Razgovarao sam s direktorom KJP PD ‘Butmir’ i on mi je kazao da se osjeti neugodan miris u naselju Doglodi u periodu kada đubrivom prihranjuju zemlju na farmi. Oni to rade periodično. Takođe je naglasio da se ova farma na ovom mjestu nalazi oko 115 godina i da se tehnologija nije mijenjala. Jedino je rješenje izmještanje farme, ali je teško, jer u našem kantonu nema zemljišta gdje bismo farmu mogli smjestiti”, objasnio je Šarić.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Dina Ičindić, stručni saradnik u Službi za informisanje opštine Ilidža, kazala je da je Veterinrska inspekcija KS posjetila ovo područje 17. jula ove godine i sačinila zapisnik.

“U zapisniku stoji da je Veterinska inspekcija obišla KJP PD ‘Butmir’ uz prisustvo odgovornih uposlenika ove farme i utvrdili su da su privatne kuće i njive udaljene od ove farme sa zapadne strane 100 metara, a oko 80 metara sa istočne. Odgovorni u farmi su Veterinskoj inspekciji predočili odgovarajuću dokumentaciju i prateće saglasnosti stručnih mišljenja”, kazala je Ičindićeva.

Dodala je da je u farmi smješteno oko 1.000 grla.

“U zapisniku stoji da se đubrivo odvozi bagerima na tačno određena mjesta koja su propisno sagrađena”, kazala je ona.ž
Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.