Veliki pomor ribe u rijeci Stupčanici

Zasad nepoznat uzrok trovanja • Uginule ribe prekrile površinu vode
Dosad nezapamćeni pomor ribe na prostoru općine Olovo desio se jučer u kasnim poslijepodnevnim satima u rijeci Stupčanici. Prema prvim procjenama nepoznata supstanca u rijeku je ispuštena u naselju Olovske Luke. Od ovog naselja do Olova u dužini od četiri kilometra desilo se i najveće trovanje ribe. Velike količina škobalja, pastrmke i mladice satima su plutale rijekom. Odmah po dojavi na lice mjesta izašli su predstavnici Civilne zaštite, inspekcijskih službi i policije.
– Izvršili smo detaljan pregled svih ispusta otpadnih voda u rijeku Stupčanicu u naselju Olovske Luke, kao i evidentiranje privrednih subjekata koji rade u okolini. Uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Narednih dana nakon što se izvrši detaljna analiza uzetih uzoraka, znat će se stvarni uzrok trovanja ribe, kako je i odakle u rijeku ispuštena zasad nepoznata supstanca – kazao nam je Nijaz Mačak, kantonalni vodni inspektor.
Jedan od prvih očevidaca bio je i Senad Kanjić koji živi u neposrednoj blizini.
– Prvo sam primijetio da voda pjenuša, a nedugo zatim i plutanje riba po površini vode. Za samo nekoliko minuta voda je naprosto bila pokrivena velikom količinom ribe. Ovo nikada u svom životu nisam vidio. Izgleda da ništa u vodi nije ostalo živo jer sam našao i uginule vodene zmije – ispričao nam je Kanjić, koji je inače ribar i poznavalac rijeke Stupčanice.
Autor: S. MILUNIĆ – Dnevni avaz…

Pročitajte i:   Važno upozorenje: Hutovom blatu i dalje prijete presušivanje, zarastanje i požari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.