EkologijaNajnovije vijesti

Eko Forum traži tužbu protiv Mittala

Građani imaju pravo na odštetu, jer situacije poput ove događaju se češće nego što javnost pretpostavlja. «Eko Forum» spreman je u slučaju pokretanja krivične odgovornosti ponuditi svoja stručna saznanja…
ZENICA – Udruženje građana “Eko Forum” oglasilo se Otvorenim pismom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Općini Zenica i Univerzitetu Zenica, u vezi sa zagađenjem toka rijeke Bosne u naselju Kanal, tražeći pokretanje krivične odgovornosti protiv kompanije “ArcelorMittal” i konačan početak korištenja monitoring opreme za mjerenje razine zagađenja u gradu Zenici.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.
Udruženje građana «Eko Forum» Zenica podsjeća nadležne institucije u akcidentu u kojem je u subotu, 22. kolovoza zatrovan tok rijeke Bosne nizvodno od brane u zeničkom naselju Kanal, da je vrijeme da se odgovorni subjekti sankcioniraju. S obzirom na težinu ovog prestupa koji je doveo do uništavanja flore, masovnog pomora ribe i onečišćenja rijeke Bosne, i to u njezinom toku koji se tradicionalno poribljava, kao i na neodgovorno ponašanje kompanije «ArcelorMittal» Zenica, koja odbija priznati odgovornost čak i nakon nepobitno utvrđene krivice za trovanje toka rijeke Bosne benzolom, fenolima i ostalim kemijskim spojevima opasnim za zdravlje, od Županijskog tužiteljstva, čiji je predstavnik bio na licu mjesta zajedno s predstavncima Županijske inspekcije i policije, tražimo pokretanje krivične odgovornosti protiv pojedinaca, ali i same kompanije za ovaj akcident….

Niko nije poduzeo ništa !!
Građani Zenice imaju pravo na odštetu, jer situacije poput ove događaju se češće nego što javnost pretpostavlja. «Eko Forum» Zenica spreman je u slučaju pokretanja krivične odgovornosti ponuditi svoja stručna saznanja, ali i vlastitim sredstvima dokazati da se putem industrijskog kolektora u naselju Kanal, naročito u razdobljima vikenda i noću, redovno u rijeku Bosnu ispuštaju značajne količine zatrovane vode iz industrijskih pogona «ArcelorMittala».

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

U Članu 61. Zakona o vodama Federacije BiH navodi se slijedeće: «Ako je uslijed iznenadnog slučaja, kvara ili drugih razloga nastala opasnost od zagađenja vode, pravno ili fizičko lice u vezi s čijim je djelovanjem ili propustom takva opasnost nastala, mora odmah poduzeti sve potrebne mjere za sprečavanje ili ublažavanje utjecaja prouzrokovanih incidentom, te spriječiti ponovni nastanak incidenta». «ArcelorMittal» niti bilo tko drugi nije preuzeo krivicu za trovanje rijeke Bosne i nitko nije poduzeo ništa da se posljedice spriječe ili ublaže, što treba rezultirati krivičnim sankcijama za propuštanje nastupanja koje je trebalo da uslijedi, u skladu sa Zakonom.

Blaga politika
Federalna uprava za inspekcijske poslove ne bi smjela provoditi «blagu politiku» u izricanju sankcija zagađivačima. Generalno, kako je potvrdio i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, za odgovornost kompanija kakva je «ArcelorMittal», koja zapošljava više tisuća radnika, Federalna uprava za inspekcijske poslove izriče minimalne sankcije za ogrožavanje okoliša. Gospodina Tirka podsjećamo da je Uprava «ArcelorMittala» nedavno zatražila mogućnost korekcije Kupoprodajnog ugovora, kojom bi proizvodnja i broj radnika bili reducirani zbog krize na tržištu, što znači da će broj radnika najvjerojatnije biti značajno smanjen. To se ogleda i u dosadašnjoj politici «slanja na čekanje», a proizvodnja u pogonima «ArcelorMittala» i dalje ugrožava i ugrožavat će građane Zenice i širu okolinu.

Porast oboljenja
Da proizvodnja u pogonima «ArcelorMittala» višestruko ugrožava zdravlje stanovnika, može potvrditi i Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo ZDŽ, prema kojem je broj respiratornih, kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja na području Zenice, u značajnom porastu tijekom proteklih nekoliko godina. Odgovornost «ArcelorMittala» u ovom sklučaju se dakako ne može dokazati, s obzirom da građani nemaju podatke o razini zagađenja iz industrijskih pogona, naročito ne one koji se odnose na zagađenja zabilježena unutar «ArcelorMittala».

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Skupocjena oprema
S obzirom da su Općina Zenica i Univerzitet u Zenici prije skoro tri mjeseca objavili da je nabavljena suvremena oprema za monitoring zagađenja okoliša u gradu Zenici, a «Eko Forum» 13. kolovoza od Općine Zenica i službeno zatražio da se ona počne koristiti na adekvatan način, još jednom apeliramo na općinske vlasti i zeničko sveučilište da stave u funkciju ovu skupocijenu monitoring opremu, kako bi se moglo utvrditi koliko i tko zagađuje okoliš u gradu Zenici. To su podaci potrebni za eventualno procesuiranje krivaca za incidente kakav je onaj od subote, 22. kolovoza, kao i krivaca za ugrožavanje zdravlja Zeničana, te uništavanje flore i faune u našem gradu.

Stvaranje jedinstvene fronte
Ujedno, tražimo očitovanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi s procedurom pribavljanja okolinskih dozvola za rad pogona «ArcelorMittala», kao i brojnih sugestija «Eko Foruma» na ponuđeni tekst Plana aktivnosti prilagođavanja. U vezi s tim, UG «Eko Forum» Zenica je svim relevantnim subjektima uključenim u ovu problematiku, uputio dopise na koje zahtijevamo blagovremen i kvalitetan odgovor.

Ovim putem obavještavamo javnost da je UG «Eko Forum» Zenica poduzeo široku kampanju okupljanja nevladinog sektora, u cilju uvezivanja svih eko udruženja u Bosni i Hercegovini u jedinstvenu frontu u borbi za čistu i zdravu okolinu.

bitno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.