Novi pomor ribe u rijeci Bosni (drzava neradi od petka do ponedeljka) !!

Na poziv građana i uvidom na licu mjesta, od strane Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Donja Vraca, općina Zenica, na rijeci Bosni uočena je i evidentirana uginula riba i to u većoj količini.
ZENICA – Jučer i danas ujutro građani su obavijestili Županijsku uprave civilne zaštite o pomoru ribe u toku rijeke Bosne u mjestu Donja Vraca.

– Na poziv građana i uvidom na licu mjesta, od strane Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Donja Vraca, općina Zenica, na rijeci Bosni uočena je i evidentirana uginula riba i to u većoj količini. Uzrok pomora ribe nije poznat, rečeno je portalu Bitno iz Uprave.
Prema informacijama županijskoj vodnog inspektora, pomor ribe je uočen još prethodnog dana.
– Izlaskom na lice mjesta, nije se mogla uočiti neka druga tvar u vodi ali je primjetno pojačano ispuštanje industrijskih otpadnih voda na ispustu kolektora iz industrijske zone u kojoj se nalazi Arcelor Mittal i još jedan broj manjih i većih kompanija, rečeno je iz Županijske uprave civilne zaštite.
Uzorci vode i ribe su od strane inspektora uzeti i upućeni na ispitivanje. O predmetnom slučaju upoznati su u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save, i inspektori i nadležni u Federalnoj inspekciji….

Pročitajte i:   U misterioznom "Kristalnom oku" živi samo jedna vrsta ribe, no niko ne zna kako se tu pojavila

Sead Džanović, direktor Županijske uprave civilne zaštite rekao nam je kako je očito da se ponavlja ono na što je i ranije upozoravao.

– Očigledno je da se vikend koristi za pojačano ispuštanje otpadnih voda. Jučer je bilo pojačano ispuštanje iz kolektora iz industrijske zone čemu je pridonijela i velika količina kiše, rekao je Džanović.

Nitko od tvrtki koje koriste predmetni kolektor i vrše ispust zagađenih voda u rijeku Bosnu se nije oglasio niti preuzeo odgovornost za predmetni slučaj.
S druge strane, još se uvijek čeka odgovor inspekcije i dokazanog zagađivača Arcelor Mittala oko ispuštanja 30 tisuća metara kubnih otpadnih voda u rijeku Bosnu.

bitno.ba | B. Jurič

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.