EkologijaNajnovije vijesti

Novi pomor ribe u rijeci Bosni (drzava neradi od petka do ponedeljka) !!

Na poziv građana i uvidom na licu mjesta, od strane Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Donja Vraca, općina Zenica, na rijeci Bosni uočena je i evidentirana uginula riba i to u većoj količini.
ZENICA – Jučer i danas ujutro građani su obavijestili Županijsku uprave civilne zaštite o pomoru ribe u toku rijeke Bosne u mjestu Donja Vraca.

– Na poziv građana i uvidom na licu mjesta, od strane Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Donja Vraca, općina Zenica, na rijeci Bosni uočena je i evidentirana uginula riba i to u većoj količini. Uzrok pomora ribe nije poznat, rečeno je portalu Bitno iz Uprave.
Prema informacijama županijskoj vodnog inspektora, pomor ribe je uočen još prethodnog dana.
– Izlaskom na lice mjesta, nije se mogla uočiti neka druga tvar u vodi ali je primjetno pojačano ispuštanje industrijskih otpadnih voda na ispustu kolektora iz industrijske zone u kojoj se nalazi Arcelor Mittal i još jedan broj manjih i većih kompanija, rečeno je iz Županijske uprave civilne zaštite.
Uzorci vode i ribe su od strane inspektora uzeti i upućeni na ispitivanje. O predmetnom slučaju upoznati su u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save, i inspektori i nadležni u Federalnoj inspekciji….

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Sead Džanović, direktor Županijske uprave civilne zaštite rekao nam je kako je očito da se ponavlja ono na što je i ranije upozoravao.

– Očigledno je da se vikend koristi za pojačano ispuštanje otpadnih voda. Jučer je bilo pojačano ispuštanje iz kolektora iz industrijske zone čemu je pridonijela i velika količina kiše, rekao je Džanović.

Nitko od tvrtki koje koriste predmetni kolektor i vrše ispust zagađenih voda u rijeku Bosnu se nije oglasio niti preuzeo odgovornost za predmetni slučaj.
S druge strane, još se uvijek čeka odgovor inspekcije i dokazanog zagađivača Arcelor Mittala oko ispuštanja 30 tisuća metara kubnih otpadnih voda u rijeku Bosnu.

bitno.ba | B. Jurič

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.