Iz svijetaNajnovije vijestiUlovi

TURISTICKI RIBOLOV ZAZIVIO OKO OTOKA HVARA

Najveća otočna hotelska tvrtka “Sunčani Hvar” već dulje vremena radi na obogaćivanju sadržaja, pa su tako hvarski hotelijeri svojim gostima ponudili prikupljanje aromatskog bilja, branje maslina, degustacije vina, traženje blaga po Paklenim otocima, ali i projekt ribarenja koji je pobudio velik interes, a pod nazivom “Ulovi i dobar tek”.

Mi smo u ribarenje krenuli tek s jednim parom Šveđana prije tri godine, na prvi upit, a bili su toliko oduševljeni da su još četiri puta tražili istu uslugu. U međuvremenu smo imali i grupe od 70 do čak 120 turista, bacali su “prostice” i parangale, izvlačili i “razvišćavali”. Bili su prezadovoljni što su upoznali jedan posao s kojim se nikad prije nisu bavili.

Njima nije bitna ni veličina, ni vrsta ribe, već samo da je bude i da je kuhari pripreme po njihovoj želji – kaže ribar Dušan Šego s kojim je hotelska kuća u poslovnoj suradnji. Zanimljivo je da je Šego čovjek iz Čitluka kod Sinja, ali već 30 godina živi i radi u Hvaru. U ribolov s gostima ponekad odlazi i s nekoliko brodova, a zna unajmiti i brod koji može ukrcati 40 osoba.

500 gostiju u sezoni…

Nikad ne prevozi više turista nego što je to dopušteno, no želi biti i rentabilan, tako da cijena usluge ne raste bez potrebe. U ribarenju mu pomažu njegovi zaposlenici, sin Tomislav (23), pa i drugi lokalni ribari koji su zainteresirani za takvu vrstu djelatnosti.

Posao je krenuo dobro jer se radi o jedinstvenoj ponudi kakvu, koliko ja znam, nema nitko drugi. Osim “Sunčanog Hvara”, za sada radimo i s još stotinjak agencija, a na ribarenje bismo mogli povesti više od 500 gostiju po sezoni, samo nam je problem radna snaga. Naša ponuda, međutim, uvijek uključuje malo smokava, mendulih i pokoju rakijicu, tako da se gosti malo oraspolože.

Eto, imali smo jednu grupu Norvežana koje smo nakon “djeep safarija” na brod ukrcali u Sv. Nedjelji. Bacili smo mreže oko 13 sati, usred bijelog dana, ali nas je Bog blagoslovio, ulovili smo dvije kašete škarpina, trija i druge prave ribe – govori Šego, kojemu se gosti nakon takvog doživljaja jednostavno nisu htjeli iskrcati iz broda. Drugu grupu preuzeli su na Palmižani, pa su ulovili dva zubaca od 5 i 7 kg, te tri ugora od 5, 8 i 9 kg …
Muke sa Šveđankom
– Slično je bilo i s jednim Šveđaninom koji voli ribariti, ali valjalo mu je suprugu na sve muke nagovoriti da ide i ona, jer se boji mora. Bacili su mrežu, ali ni jedne ribice. No, parangal je spasio stvar, jer je gotovo svaka udica bila puna. Dogodilo se to izvan Paklenjaka, dali su ženi da poteže mrežu, a kad je osjetila kako ribe “trese”, zaboravila je strah i pitala kad će opet u ribarenje – priča Šego.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

“Ulovi i dobar tek” podrazumijeva da se taj berićetni ulov odmah čisti, te pripremi u objektima “Sunčanog Hvara” ili privatnim restoranima, a bilo je i onih turista koji su ribu željeli ponijeti sa sobom da bi je pripremili sami. Kako se gosti u takvim prigodama osjećaju, treba samo vidjeti, to je zapravo nezaboravno iskustvo koje ih opet vraća odredištu u kojem su boravili, a sve to zadovoljstvo plate samo 200 kuna po osobi za ribarenje i još 50 kuna po osobi za pripremanje i posluživanje hrane.

– Imali smo i jednu grupu Talijana koji su mislili da nećemo uloviti ništa, da bi me na kraju pitali “a zašto je vaša riba tako skupa kad je lovite u tolikim količinama”, na što sam se ja naravno nasmijao, jer oni ne znaju da u ribarenju ima i puno gorih dana – govori Dušan, dok gošća Mirjana Čutura iz Beograda, oduševljena ponuđenim programom, dodaje da već četiri godine ljetuje u Hvaru, ali da je tek ovih dana iskusila draži ribarenja u akvatoriju Paklenih otoka kao nešto novo i nedoživljeno.
Iz Moskve u ribolov
Bračni par iz Švedske požalio se da imaju dosta novca, ali da nikad nisu jeli jastoga. Jednostavno bilo im je neugodno sjesti u restoran i naručiti tu deliciju, zato ih je Šego poveo u ribolov. A kad su ulovili dva ‘pristojna’ jastoga pripremio je jelo u svom domaćinstvu.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Bili su prezadovoljni, ostali su prijatelji do dan-danas i svake godine su gosti grada Hvara. Gosti se nikad nisu požalili na cijenu usluge, o čemu svjedoči i ruski par koji je na jedan dan doletio privatnim avionom iz Moskve do Splita, a onda ih je valjalo prevesti gliserom do Hvara i natrag, samo da bi uživali u ribarenju i dobroj spizi.

Naravno, za ponudu su saznali od svojih prijatelja koji su to iskusili prije njih.

Kad radi profesionalac
– Hotelska kuća »Sunčani Hvar« svojim gostima, pored ostalih programa, nudi i ribarenje u nekoliko tehnika, pa se tako turistički pozicioniramo drugačije od drugih odredišta, poput Splita, Dubrovnika ili drugih.

Međutim, za kvalitetan destinacijski odmor svakako je potrebna interakcija s domaćim stanovništvom, a gospodin Šego je profesionalac i vrhunski operativac tako da u tom smislu nema nikakvih problema.

Povratne informacije su takve da su gosti prezadovoljn,– kaže Ante Lacman, voditelj destinacijskog managementa u hotelskoj tvrtki.

Vijest prenesena sa:www.slobodnadalmacija.hr
Piše i snimio
Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.