Iz svijetaNajnovije vijestiReportažeUlovi

Kanada: Dan otvorenja ribolova na lososa

Naš Mersad Rajić nam šalje jednu vijest i prelijepe fotografije iz Kanade
“Bistro vam prijatelji ribari!
Iako znam da ovo za vas nije ništa novo, ipak mi je želja da vam prikažem samo jedan dio atmosfere koju sam doživio na dan “otvorenja” ribolova na salmona/lososa.
Zvanično otvorenje ne postoji, nego je to dan kad losos, iz jezera Ontario, krene u mrijest u rijeke i potoke koje utiču u njega.
Pošto je jesen ove godine vrlo sušna, t.j., kiša nije pala više od mjesec dana, to je uzrokovalo da je vodostaj rijeka i potoka vrlo nizak a samim time i neuslovan za ulazak salmona u njih.
Ipak, malo kiše što je palo u utorak je upalilo njihove prirodne nagone i oni su pohrlili uz vodu da obave ono zašto su rođeni, mrijest i nastavak vrste.
Međutim, to je momenat koji koriste i druge ribe, uglavnom pastrmka, (brown, rainbow i steelhead) i ulaze za njima da se najedu njihove ikre pripremajući se ujedno i za njihov vlastiti mrijest koji dolazi kasnije. Ulazak je bio više nego dramatičan i uzbudljiv jer…

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

su ribe bile svud oko mene i imale vrlo naporan ulazak.
Ja sam uglavnom bio u potrazi za pastrmkama i imao sreće da ulovim nekoliko brown trout i nekoliko salmona i sve ribe, osim jedne, vratio sam nazad u rijeku.
Za mamac sam koristio komadić narandžaste spužve u obliku jajeta ili mušicu, našeg narandžastog sovjaka, smotanog na udici Mustad br. 8.
Oba mamca su dobro radila jer na sjerkastoj vodi podsjećaju na boju ikre.
Toliko od mene.
Bistro vam,
Mersad Rajić”

Bistro, Merso i hvala na prelijepim fotografijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.