EkologijaNajnovije vijesti

Netaknuta oaza sa 163 vrste ptica

Na malo kojem prostoru u BiH može se naći kutak netaknute prirode s bogatim biljnim i životinjskim svijetom. To je upravo slučaj s Parkom prirode Hutovo blato nadomak Čapljine, jednim od najvećih zimovališta ptica na svijetu.

U ovoj jedinstvenoj oazi prema posljednjem popisu su evidentirane 163 vrste ptica, divljih patki, guski, liski, jastreba, čaplji, fazana. Jednostavno, svaki pedalj u ovom parku, kako smo se uvjerili tokom naše posjete, na površini od 7.411 hektara, odiše prirodnim bogatstvom.

Na listi UNESCO-a

To je prepoznao i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), te je ovo područje uvršteno na Ramsarski popis močvarnih staništa pri UNESCO-u.

Park prirode, prema riječima njegovog direktora Nikole Zovke, ostvario je veće prihode od turizma u odnosu na protekle godine. Dok je posjeta učenika ostala na nivou 2008., ove godine porastao je broj dolazaka stranih posjetilaca. Stizali su s Malte, iz Turske, Italije, Njemačke, susjednih zemalja. Tokom ove sezone Hutovo blato je posjetilo oko 5.000 učenika i oko 1.500 gostiju iz inozemstva.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

– U proteklim godinama uspjeli smo uspostaviti edukacijsku stazu za škole, ribolovnu i bicklističku stazu. Nabavili smo bickle i kanue, pojačali ugostiteljsku ponudu. Najveći uspjeh imali smo prije dvije godine, kada smo organizirali 27. svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu, na kojem su učestvovali predstavnici 25 država – istakao je Zovko….

Turistička agencija

U odnosu na ranije godine, posjetiocima Parka prirode na raspolaganju je mnogo raznovrsnija ponuda: smještaj, ugostiteljske usluge, vožnja brodicama (fotosafari), ručak u prirodi, edukacija, vožnja bicklom i kanuom… Također, prvi put je u Parku uspostavljena i turistička agencija.

Kao najvažnije projekte za budući period, Zovko je izdvojio izradu prostornog i menadžment plana za Park prirode.

Vlada HNK umanjila finansiranje za 70 posto!

Uprkos tome što ima takve potencijale da može postati najjača turistička destinacija u regionu, Park prirode suočen je s velikim problemima u finansiranju.

– Vlada HNK ovih dana nam je uplatila samo 9.600 KM za plaće 27 uposlenih! Ta suma iz kantonalnog budžeta već tri puta je smanjena i manja je nego 2007. godine za čak 70 posto! Ne razumijem kako Vladi HNK, kao osnivaču, nije stalo da se ovaj rezervat prirode očuva. Štaviše, ovako mu prijeti propast – upozorio je Zovko.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Vijest prenesena sa :www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.