EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ribarska sekcija Sicki spasila ribu iz obliznjeg kopa (pogledajte i video klipove !!).

Ribarska sekcija Sicki nas je opet obradovala svojim aktivnostima. Ovaj put su saznali da je obliznji kop presusio. Bez dvoumljenja i kolebanja su pokrenuli samoincijativnu akciju spasavanja riblje populacije.. Prenosim Rokov mail i video klipove.
Bistro BiH. Prije par dana me pozvao sekretar nase sekcije i javio da riba u bari iznad kopa umire u agoniji zbog suše od koje je voda u jezeru drasticno opala. Odmah sam sjeo na motor, i odvezao se do te bare.Kad sam stigao na mjesto, vidio sam stravičan prizor!
Velika bara se prepolovila na dva djela. Jedna polovina je gotovo skroz presusila, dok je riba u njoj na povrsini bespomocno hvatala zrak. Naš čuar Ademir-Caplja i Boris-Boro Cukara su bili u blatu do pojasa i spašavali sto se spasiti moglo. Prvo su najslabije primjerke prebacili u dublji dio, a onda su počeli u kante skupaljat ostalu ribu. Kad sam ovo vidio znao sam da smo “kratki” sa vremenom da odem do kuce i presvucem se, te sam odmah se skinuo i usao u jednu malu baricu koja se iz minute u minutu smanjivala. Spasili smo dosta ribe i prebacli je u Sicki kop.
Posto vise nismo mogli vise skupljati sitnu ribu iskopali smo dvije duboke rupe kako bi se

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

riba mogla sto duze zadrzat u dubini i eventualno imati sansu da prezivi ako bude obilnijih padavina.
Na klipovima se vidi samo dio posla. Drago mi je sto smo makar dobar dio uspjeli spasit, al’ sam ujedno i tužan sto je jedan dio ribe uginuo ….Bistro !…

Original Video – More videos at TinyPic

Original Video – More videos at TinyPic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.