EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Krah „pilot projekta“?

Ovih dana, tačnije 28. septembra, navršavaju se pune tri godine otkako je vlada FBiH donijela Odluku o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, zboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija. Tačkom 7. pomenute odluke vlada je utvrdila obavezu o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju HE Bjelimići (2×50 MW) sa PHE Bjelimići (2×300 MW) i HE Glavatičevo – kompenzacioni bazen (3×9,5 MW) po osnovu samoinicijativne ponude kompanije Intrade energija d.o.o. Sarajevo.
Kada je , nešto kasnije, upitan zašto koncesija i to prema samoinicijativnoj ponudi ministar Hećo je odgovorio da će to biti pilot projekat na kome ćemo učiti i stečena iskustva primjenjivati u realizaciji novih projekata….

Zanimljivo da je vlada kontroverznu odluku o izgradnji čak 11 elektroenergetskih objekata donijela bukvalno na kraju mandata, odnosno u svom tehničkom mandatu, dva dana prije izbora. Samo ta činjenica dovoljna je da se izraze velike rezerve prema ishitrenoj odluci i njenoj realizaciji.
Valja reći da je prisustvo firme Intrade energija na prostorima gornjeg toka Neretve staro oko 6 godina, upravo od vremena kada se EPBIH povlačila iz projekta HE Konjic. Nizala su se rugobatna projektna rješenja koja su se mjenjala prvenstveno uslijed kritika udruženja Zeleni Neretva, a koja su rezultirala pojavom kompenzacione brane i pomjeranjem objekata uzvodno kako bi se izbjeglo potapanje Glavatičeva. Pa i ovo novo redigovano projektno rješenje bilo je ekološki neprihvatljivo sa tri visokopulzirajuće akumulacije, te sa potpunom degradacijom nizvodnih voda, odnosno trajnim gubitkom svih 40-ak kilometara gornjeg toka „federalne“ Neretve. O tome smo poodavno sve kazali, napisali i obavjestili javnost. To je rezultiralo i peticijom u kojoj je 15.000 građana reklo odlučno „ne“ velikim branama. Međutim, pored ekoloških, ovaj projekat je bio upitan i zbog niza drugih razloga te navodimo neke od njih:
– Projekat je u prostornom konfliktu: na ovaj način koncipiran, sa tri akumulacije, ne postoji ni u starom, nažalost, još uvijek važećem prostornom planu FBiH;
– Elektroenergetski objekti iz ovog projekta nazvani i HES Gornja Neretva u sukobu su sa ranije donešenim odlukama o proglašenju NP Igman-Bjelašnica-Visočica jer se nalaze upravo u području budućeg NP;
– Upitan je bonitet firme Intrade energija za realizaciju tako velikog projekta (preko 600 miliona eura) – „patuljasta“ firma sa nekoliko uposlenika i minornom dobiti ne daje garanciju za dobrog koncesionara, naročito u sferi finansija;
– Lokalna zajednica (općina Konjic) potaknuta i velikim otporom građana ispostavila je za davanje saglasnosti veoma visoke zahtjeve, uglavnom finansijske prirode kao kompenzaciju za trajni gubitak najvrijednijeg općinskog prirodnog resursa;
– Uz sve to cio projekat je prema Studiji izvodljivosti upitan jer se u potpunosti oslanja na proizvodnju i prodaju vršne struje po najvišim cijenama uz istovremenu nabavku jeftine noćne struje na tržištu.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

I dok je nastala velika rasprava, uglavnom medijska, oko dijela Odluke u izboru strateških partnera, pa i stranačke borbe, projekat HES Gornja Neretva kao da je bio pod kišobranom zaštite. Ali ni to nije pomoglo. Napredovanje ka izradi i potpisu ugovora je otežano, a ključni element – saglasnosti ključnih ministarstava i zahtjev lokalne zajednice – se odlažu. Napokon, marta 2009. g. jedan sastanak direktora Intrade energije Spahalića i lobiste austrijskih firmi Oručevića dospjeva u javnost putem tajnog snimka razgovora. I sve ono na što smo od prvog dana upozoravali, a o čemu su naši vajni stručnjaci iz prava ili ekonomije ćutali, je kao prljavi veš izašlo u javnost. Firma Intrade energija želi da dobije koncesiju da bi trgovala koncesionim pravom i rasprodala ga strancima, a zahtjevi lokalne zajednice se obezvređuju i minimiziraju itd.itd. A samo koji mjesec ranije „ekspertna grupa“ vlade FBiH sastavljena od akademika i profesora izvršila je reviziju projekta (platila ju je, a ko drugi nego, Intrade energija) i zaključila sve u superlativima o održivosti i kvalitetu projekta.
Gdje je danas „pilot projekat“ našeg ministra? Ugovor o koncesiji nije zaključen mada je radna verzija već napravljena. Čelnici Općine Konjic su definitivno protiv firme Intrade energija. Proces dodjele koncesije je bez ikakve zvanične odluke zaustavljen i u federalnom ministarstvu i u Komisiji za koncesije.
U toku su i neki sudski postupci protiv bivšeg premijera i ministra energetike. Advokat firme Intrade energija traži od novog federalnog premijera Mujezinovića hitnu finalizaciju procesa dodjele koncesije pod prijetnjom sudske tužbe.
Takav „hepiend“ se mogao za svakog razumnog i očekivati čak i iz površne analize odluke vlade od 28. septembra 2006. godine.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.