Najnovije vijestiReportaže

Na kraju…

Evo bliži se kraj ovom feljtonu sa kojim sam pokušao, na osnovu mojih sjećanja i pomoći drugih ribolovaca s kojima sam lovio i koje sam sretao u vrijeme mog dugogodišnjeg mušičarskog staža, prenijeti poruku na mlađe naraštaje koji dolaze i koji su veoma talentovani i nadareni što se može zaključiti po njihovim uspješnim kreacijama koje unose osvježenje i nadu da je naša tradicija, tj. tradicija bosansko-hercegovačkog mušičarstva na dobrom putu i u dobrim rukama.

Na ovoj rijetko viđenoj slici vidi se gosp. Izaak Walton kako vezuje mušicu pod budnim okom nekog mlađeg ribara koji je vjerovatno bio zainteresiran za mušičarenje i nastavio gdje je gosp. Izaak stao, što nam kazuje da se znanje i iskustvo oduvijek prenosilo na mlađe generacije.

Moj interes za mušičarenje je započeo običnim nagradnim odlaskom u ribolov davne 1958 godine gdje sam učinio prve ribarske korake skakutajući pored Plive i učeći mušičarski zanat od mog oca Sulejmana, zeta Ota Vernera, starih majstora Abdulaha, učitelja Age, Vejsila.

Tokom dugog ribolovnog staža izmjenjivao sam iskustva sa brojnim banjalučkim, jajačkim, ključkim ribolovcima, širio mušičarske vidike ka riješenjima s kojima se unapređuje stvaranje i kreacija novih mušica.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

To je interes koji je u meni postojao od prvog dana kad sam kročio na široke livade pored Plive a taj interes još uvijek traje. Samo ovoga puta moje interesovanje je po malo drugačije i skoncentrisano je na očuvanju ribe te bogate riznice naših tradicionalnih mušica, njihovih naziva i po mogučnosti saznanja imena njihovih tvoraca.

Tradicija našeg mušičarstva je jako duga.To je vjerujem, nevjerovatno bogata istorija mušičarstva koju treba sačuvati i opisati.

Ona ne treba biti ni za trenutak zapostavljena, a kamo li zaboravljena. To smo dužni našim predhodnicima koji su krčili staze znanja i ostavljali ga nama u amanet, ne da zaboravimo, nego da ga prenesemo na druge. Zato vas molim i apelujem. Zapisujte sve što se dešava na vodi i oko vode jer, što nije zapisano nije se ni dogodilo.

Kraj

Autor: Mersad Rajić

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.