Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiTakmičenja

ZAVRŠENA INSPEKCIJA OD STRANE FIPS-MOUCHE FEDERACIJE

Prema dogovorenom planu predstavnici FIPS MOUCHE federacije gosp. Jerše Borut, generalni sekretar-Slovenija i clan Tehnicke komisije Dr.Edoardo Ferrero- Italija zajedno sa clanovima naše Takmicarske komisije Živkovic Milovanom iz Banja Luke, Hodžic Bajrom iz Olova i Kucinski Marcelom iz Novog Travnika, izvršili su pregled staza za 16. Evropsko prvenstvo koje se kod nas održava od 6-12 septembra 2010. godine, utvrdili stanje pripema , nacin organizacije, prijevoza, smještaja , ishrane, akreditacije ekipa, osiguranja, obrade rezultata, ceremonije otvaranja i zatvaranja prvenstva, radi podnošenja Izvještaja Predsjedniku FIPS-MOUCHE federacije.
Za 4 dana rada inspekcije posjeceno je niz objekata infrastrukture, rijeke: Vrbas, Pliva, Janj, Sana, Sanica i Una, te Plivsko jezero u Jajcu.

 

Ponedeljak 28.09.2009 godine.

Dolazak Inspekcijskog tima, posjeta hotelu “Bosna” i prezentacija od strane direktora hotela smještajne mogucnosti hotela, Prezentacija od strane firme Euroline travel i Cepter passport, njihovih mogucnosti vezanih za transport, smještaj , ishranu takmicara i gostiju. Obilazak sportske dvorane”Obilicevo” gdje ce biti otvaranje takmicenja.
Prezentacija Inspekcijskom timu “Programa priprema i organizacije 16.Evropskog prvenstva koji je na 146 stranica uradio SRS BiH i u kom su dati svi relevantni pokazatelji vezani za pripremu i organizaciju 16. Evropskog prvenstva u mušicarenju.
Prve impresije i ocjene Inspekcije da smo ozbiljno shvatili pripreme. Impresionirani su podacima koje smo im pripremili i ocekuju da ce to na terenu biti sve tako kako je prezentirano u Programu.

Utorak 29.09.2009 godine.
U 9,00 sati prijem kod clana Predsjedništva gos. Radmanovic Nebojše, koji je inace i Predsjednik organizacionog odbora prvenstva, a pokrovitelj Predsjedništvo BiH, govori da smo na dobrom putu. Pozdrav Inspekcijskom timu i izražena podrška organizaciji prvenstva.
Od svih ucesnika razgovora traži se maksimalna štednja, ali i daje podrška za 16.EMP 2010.
Odlaziomo na prvu stazu . Prezentujemo “Vrbas” u Rekavicama. Tu su sa nama Popovic i Željo Markovic.
Pokazujemo gostima prvo rafting centar Banja Luka gdje ce biti zatvaranje takmicenja i ceremonija podjela medalja. Usput domacini u rafting centru nam vrše 10 minutnu prezentaciju ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u raftingu.

Inspekcija potvrdjuje naše opredjeljene i odlazimo u Rekavice gdje prezentujemo sektor “Vrbas” , Inspekcijski tim je zadovoljan stazom.
Pozdravljamo se sa našim domacinima Popovicem i Markovicem i odlazimo na Plivsko jezero. Tu uz domacine predsjednika SRD “Zlatovcica” Jajce Pranjka Gorana i Šeremet Ahmeta, clana Upravnog odbora pocinje prezentacija sektora” Plivsko jezero” Vodimo razgovore o nabavci camaca, obilježavanje, staze , organizaciji sudjenja, ishrani takmicara i sudija. Utvrdjujemo stazu za trening i takmicarsku stazu. Zadovoljni i mi i Inspekcijski tim odlazimo na rijeku “Plivu u Šipovu” . Tu nas cekaju domacini predsjednik SRD Šipovo- Lujic Milorad i ribocuvari.
Prve negativne reakcije Inspekcijskog tima. Staza od ušca Janja prema mjestu Jezero je prljava i nepripremljena. Pokazujemo dio staze od grada do Sokocnice. Inspekcijski tim peca da bi se uvjerio da li ima riba, prema onom što tvrdimo- Šale radi, i radi relaksacije od napora, organizujemo 2 casovno takmicenje u kom su zastupljene :

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Italija, Slovenija i BiH. (Ferero,Jerše,Hodžic)
Nervozni smo svi zbog propusta u prezentaciji “Plive” ali sutra je novi dan. Nadamo se boljem.

Srijeda 30.09.2009 godine

Rano ujutro Inspekcijskom timu prezentujemo rijeku “Janj” u dužini 6 kilometara. Ocjene su ohrabrujuce. Inspekcijski tim istina nezvanicno potvrdjuje da rijeka zadovoljava sve njihove kriterije. Odlazimo na “Sanu” u Ribnik. Tu nas sacekuju predsjednik SRD Ribnik, Ceko Marko, Ilija Banjac sekretar, i ribocuvar “Jole”. Pokazujemo im rijeku na više mjesta gdje bi trebao da
bude sektor na rijeci “Sani”.
Gosp. Ferrero je oduševljen, a ni manje od toga gosp. Jerše. Slijedi neplanirano pecanje i proba rijeke. Završavano oko 14. sati i odlazimo na rijeku Sanu” u Zgon- Kljuc. Sa domacinima Pudic Besimom i Adom Jeginovicem, ribocuvarima, obilazimo ovaj dio rjeke koja je zvanicno rezervna staza za takmicenje .

Na kraju sektora na mostu pokazujemo gosp. Ferreru i Jeršeu jato mladica ispod mosta. “Mama mia” dovoljno govori o oduševljenju Ferrera rijekom. Pozdravljamo se i idemo dalje.
Odlazimo na rijeku “Sanicu” , vodi nas Ado Jeginovic,jer je predsjednik Pudic jedva na nogama zbog bolesti, a i cekanja par sati na naš dolazak. Na rijeci Sanici sacekuje nas su Jadranko Zolak, i clanovi Upravnog odbora. Nakon pregleda sektora u Sanici, ponovo slijedi pecanje i proba rijeke. Naš predstavnik u ovom prijateljskom ogledu se popravlja.Šalimo se.

Inspekcijski tim je oduševljen rijekom , brojem lipljana kojih u svakom viru ima po 50-tak komada. Istina vodostaj je kako rekoše domacini nikad manji. Svi smo zadovoljni i idemo na odmor.

Cetvrtak 01.10.2009 godine.

Ujutro nam domacini pokazuju izvor Sanice, koji nas fascinira. Pozdravljamo se i odlazimo na “UNU” . Usput u autu govorim dr.Ferreru što ta rijec “UNA” znaci na latinskom , “JEDINA” i on se smije jer mu je to poznato samo kaže želi da to i da vidi.
Docekuju nas domacini Predsjednik SRD “Una”gosp. Midžic Midhat, te Selimovic Denijal i Alijagic Sead i pokazuju rijeku na par mjesta gdje treba da bude sektor na Uni. Sejo se pozdravlja sa Ferrerom i prisjecaju se takmicenja u Portugalu kada su nastupali svaki za svoju zemlju.
Oduševljenje i nas i Inspekcijskog tima. Objašnjavamo kako ce biti organizovan prevoz,kako dolazak takmicara na stazu, organizacija sudjenja. Odlazimo na sastav “Unca” i “Une”.
Pogled sa mosta i Ferrero progovorio naški “Milion komada” rece , a i jest bilo dosta ribe u rijeci ispod mosta. Lipenovi u jatima raznih uzrastai i generacija, “rade” bašu u tom trenutku.
Vracamo se u Kulen Vakuf i gosp. Jerše uz moju i pomoc Erne sekretarice SRD”Una” pravi izvještaj za predsjednika Vekermansa iz Belgije, kome mora da podnese Izvještaj. Kraj pregleda je. Pozdravljamo se sa našim gostima i vracamo se svojim kucama.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Citam zakljucak u Izvještaju koji je gosp. Jerše napisao:

” Sportsko ribolovni savez Bosne i Hercegovine je spreman za organizaciju 16. Evropskog prvenstva u mušicarenju. ”
Ova konstatacija nas je obradovala. Staze ce za desetak dana od strane Inspekcijskog tima biti definitivno potvrdjene i odabrane. Cetiri rijeke i jedno jezero. Nakon toga slijedi realizacija priprema i organizacije prema dinamickom planu.

Petak 02.10.2009 godine

Rano u 6 sati odlazimo svako svojoj kuci. Denijal goste vodi na rijeku “UNAC “, ako ne bude kiše.
Pozdravljamo se i zahvaljujemo na korektnosti clanovima tima koji su nam pomogli da neke dileme oko same pripreme i organizacije 16. EMP sagledamo i zajednicki nadjemo rješenje. Pesimizam u nekim stvarima zamjenio je optimizam i nada da cemo ribolovnim prijateljima iz Evrope dostojno predstaviti SRS Bosne i Hercegovine , naše nesagledive potencijale u razvoju mušicarskog sporta i turizma.
Inspekcijski tim se ovim putem zahvaljuje na gostoprimstvu na koje je naišao na svim rijekma i
jezeru.

Pomoc u organizaciji 16.EMP svakako je dobro došla od sviju koji to zele. Prvenstvo je za nas od danas prakticno pocelo. Budite i vi dio organizacije i prezentacije naše zemlje,Pozovite nas ocekujemo vasu pomoc i sugestije:

Javite se na E-mail: srsbihtk@gmail.com

BISTRO !!!

 

Autor: Adi

One thought on “ZAVRŠENA INSPEKCIJA OD STRANE FIPS-MOUCHE FEDERACIJE

 • Pregledano: 147 puta
  ______________________________________________________________
  Postavio mersocan46 13 October, 2009
  Kao prvo sve čestitke za organizovanje prevenstva koje je samo početak glavobolje koja nastupa za organizatore. Na početku treba razmisliti o finansiranju pa sad razmislite i potražite sponzore, spremite sitnice koje donose KM kao prigodne ambleme,značke zastavice,i ostalo
  ______________________________________________________________
  Postavio miroslav golub 08 October, 2009
  naravno da sam sretan zbog 16E. prvenstva u nasoj zemlji izbog svih oni koji ce ucestvovati u njemu! veliki pozdrav svima omima koji su dali svoj doprimos, kako bi se odobrilo ovo prvenstvo! sretnoi i BISTRO!
  ______________________________________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.