Najnovije vijestiReportažeVremeplov

Mersad Rajić: Ribarske staze

Mersad Rajić, pisac feljtona “Bosanske tradicionalne mušice” koji je u nastavcima izlazio na stranici, svoja iskustva ima sakupljena i u knjizi “Ribarske staze”. Zamolio sam Mersada da nam opiše knjigu, i na koji se način ista može nabaviti.

“Ova knjiga je autobiografski pregled mojih sjećanja na ribarsku prošlost između dva rata. Knjiga ima 25 poglavlja u kojima se obrađuju moja mušičarska iskustva, moji početci ribarenja, napredovanje, odlasci i iskustva sa raznih rijeka Bosanske Krajine. Tu se nalaze i opisi i iskustva i drugih poznatih mušičara iz Banja Luke. Vrbas, Sana, Sanica, Pliva, Ribnik, Janj, Una, Unac, Ugar, naše rijeke su ponaosob opisane uz mnogo fotografija, opisa predjela na kojima se lovilo, naših savjeta, naših kampovanja i teferiča uz ribarenje i užitke koju može da pruži naš sport.

Također su opisane i urađene mušice sa kojima se lovilo prije mene, te u moje vrijeme a koje su pravili poznati banjalučki vezači mušica.Detaljan je i opis svake mušice koju smo pravili u to vrijeme. Knjiga je zaista mogu reći bukvar za mušičarenje.
Knjiga ima 546 stranica sa preko 100 fotografija iz ribarskog i kafanskog života sakupljenih iz kolekcija ribara sa kojima sam se družio i sa kojima sam još uvijek u kontaktu.
Pored opisa rijeka, druženja i ribolova opisani su i mamci koje smo pravili,(peševi, copfovi) njihov postanak i razvoj uz savjete i male tajne koje svaki ribolovac, koji planira da postane istinski ribar, mora da poznaje i nauči.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Knjiga se može nabaviti po simboličnoj cijeni od 20km (samo da se pokriju troškovi štampanja) u Banja Luci kod moje sestre Aiše (Tel:051-305-012) ili preko mog rođaka Mošinović Ramadana – Made, (Mobilni tel:065-980-029) veoma poznatog ženskog frizera u Banja Luci i vrlo dobrog banjalučkog ribara.

Ako postoje ribari koji su zainteresirani za ovu knjigu i detaljan opis kako je mogu kupiti, mogu se javiti na moju e-mail adresu mersad@rogers.com ili da se jave imenovanim licima u Banja Luci.
Evo nekih od brojnih pohvala za knjigu, a koje sam primio, javno ili na moju e-mail adresu.
Za sada toliko i Bistro vam dragi moji ribari.
Mersad Rajić

Poštovani,
nabavila sam Vašu knjigu i mogu da Vam samo uputim najiskrenije čestitke. Knjiga je impozantna i trebaće mi neko vrijeme da je pročitam (naročito kad se uzme u obzir da nisam ribolovac i da su mi vjerovatno mnogi termini nepoznati). Želim da ovo bude samo uvod u nova izdanja.
Pozdrav Vama i porodici.

Dragi Merso,
knjiga ti je fenomenalna, prevazisla je moja ocekivanja hocu reci da si je uradio kako treba. Procitao sam je u cugu t.j.trebalo mi je dva i po dana da je procitam, a sad polako ponovo citam ono sto mene najvise interesuje.Obradio si temu banjaluckog ribolovnog udruzenja, spominjes skoro sve banjalucke ribare, pored naseg lijepog Vrbasa spominjes sve potoke i rijeke u nasoj blizini i nasem okruzenju.
Nesebicno govoris i opisujes kad i kakva muha pada na vodu i dajes detaljan opis svake muhe uz slikovni prikaz iste.
Knjiga je interesantna, poucna za nove generacije a vredna i sa literarnog aspekta, jer tako divno opisujes sve predjele kroz koje si sam a i udrustvu prolazio.
Zanimljive su i price i dogodovstine koje su uvijek prisutne kod ribara a ti ih fino opisujes.Meni licno si puno pomogao jer moj sin Renato je postao veliki ribar ali sa malim iskustvom i sad kad me nesto pita ja mu kazem procitaj sve ti stoji u Mersinoj knjizi.
Prijatelju jos jednom ti hvala sto si nam podario ovako finu knjigu.Pozdrav Cado

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

A evo i tridesetak prelijepih slika iz knjige – voda koje je posjećivao Mersad, te prijatelja-ribolovaca sa kojima je išao u ribolov:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.