EkologijaNajnovije vijestiReportaže

Predstavljamo: Eko centar “Oaza mira Sanica”

Revir Sanica je i zvanično potvrdjen od strane Mušičarske federacije kao jedna od takmičarskih staza na kojoj će se održavati evropsko prvenstvo u mušičarenju, a kojem smo mi domaćini. To je i povod da predstavimo Eko centar “Oaza mira Sanica”, njegove ponude, te web prezentaciju Eko centra a koju možete pogledati na OVOM LINKU.
Kako piše na početnoj stranici prezentacije:
Ideja o izgradnji eko centra „Oaza mira“, smještenog u pitomoj dolini Sanice, nastala je na temelju prepoznatljivog brenda koji je ovo mjesto ponijelo njegovim proglašenjem

„prvog turističkog mjesta“ u bivšoj Jugoslaviji. Okružena padinama planine Grmeč, sa svoja tri prirodna jezera, dvije planinske rijeke i bezbroj potoka, Sanica je već tada bila prepoznata kao mjesto sa jedinstvenim prirodnim okruženjem. U takvom ambijentu, na izvoru potoka Trebunja i sa pogledom na panoramu Sanice, udaljen nepunih 500 metara od rijeke Sanice i fly-fishing revira na njoj, nalazi se eko centar „Oaza mira“.

Eko centar je smješten na samom ulazu u mjesto a do njega se najlakše stiže skretanjem na desnu stranu asfaltnim putem u dužini od 150 m, koji je nekada vodio do željeznicke stanice te uskotračne pruge kojom je u to vrijeme saobraćao popularni „Ćiro“. Pruga je u današnje vrijeme pretvorena u mount–bike biciklističku stazu, koja je od centra udaljena svega 100 m.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Kompleks eko centra obuhvata prostor od 14000 m2, a u sklopu njega su četiri apartmana, kafe restoran, kafe bar, bazen za djecu i odrasle, dječija igrališta, etno kuhinja, jezero, parking prostori za automobile i bus vozila i kamping prostor za šatore i kamp – kućice.
U perspektivi, namjera nam je izgradnja tri vještačka jezera za šarana, amura, tostolobika, soma, štuku, a na istim bi se izgradile sojenice za smještaj ribolovaca i ostalih gostiju. Pored toga, planirana je i restauracija dvije vodenice na potoku Trebunju kojima bi se vratio stari autohtoni drveni ambijent, u kojima bi se mljele zitarice uzgojene na organskoj osnovi.I pored brojnih stranica ispisanog teksta o Sanici i njenim ljepotama, svaki posjetilac ovog mjesta složiće se da su one nedovoljne da opisu svu ljepotu i raskoš ovog nedirnutog prirodnog bisera!

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.