Predstavljamo: Eko centar “Oaza mira Sanica”

Revir Sanica je i zvanično potvrdjen od strane Mušičarske federacije kao jedna od takmičarskih staza na kojoj će se održavati evropsko prvenstvo u mušičarenju, a kojem smo mi domaćini. To je i povod da predstavimo Eko centar “Oaza mira Sanica”, njegove ponude, te web prezentaciju Eko centra a koju možete pogledati na OVOM LINKU.
Kako piše na početnoj stranici prezentacije:
Ideja o izgradnji eko centra „Oaza mira“, smještenog u pitomoj dolini Sanice, nastala je na temelju prepoznatljivog brenda koji je ovo mjesto ponijelo njegovim proglašenjem

„prvog turističkog mjesta“ u bivšoj Jugoslaviji. Okružena padinama planine Grmeč, sa svoja tri prirodna jezera, dvije planinske rijeke i bezbroj potoka, Sanica je već tada bila prepoznata kao mjesto sa jedinstvenim prirodnim okruženjem. U takvom ambijentu, na izvoru potoka Trebunja i sa pogledom na panoramu Sanice, udaljen nepunih 500 metara od rijeke Sanice i fly-fishing revira na njoj, nalazi se eko centar „Oaza mira“.

Eko centar je smješten na samom ulazu u mjesto a do njega se najlakše stiže skretanjem na desnu stranu asfaltnim putem u dužini od 150 m, koji je nekada vodio do željeznicke stanice te uskotračne pruge kojom je u to vrijeme saobraćao popularni „Ćiro“. Pruga je u današnje vrijeme pretvorena u mount–bike biciklističku stazu, koja je od centra udaljena svega 100 m.

Pročitajte i:   UGSR 'Mrena' Živinice: Na jezeru Modrac održano udruženjsko takmičenje

Kompleks eko centra obuhvata prostor od 14000 m2, a u sklopu njega su četiri apartmana, kafe restoran, kafe bar, bazen za djecu i odrasle, dječija igrališta, etno kuhinja, jezero, parking prostori za automobile i bus vozila i kamping prostor za šatore i kamp – kućice.
U perspektivi, namjera nam je izgradnja tri vještačka jezera za šarana, amura, tostolobika, soma, štuku, a na istim bi se izgradile sojenice za smještaj ribolovaca i ostalih gostiju. Pored toga, planirana je i restauracija dvije vodenice na potoku Trebunju kojima bi se vratio stari autohtoni drveni ambijent, u kojima bi se mljele zitarice uzgojene na organskoj osnovi.I pored brojnih stranica ispisanog teksta o Sanici i njenim ljepotama, svaki posjetilac ovog mjesta složiće se da su one nedovoljne da opisu svu ljepotu i raskoš ovog nedirnutog prirodnog bisera!

Pročitajte i:   Iz Drave ulovio soma od 56 kila: Borili smo se 70 minuta još uvijek me bole mišići

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.