EkologijaNajnovije vijesti

Zbog pražnjenja akumulacije Drina nestala pod ćuprijom

Zbog istraživačkih radova na objektu HE „Višegrad” u subotu je ispražnjen dio akumulacionog jezera hidrocentrale „Bajina Bašta”, tako da je vodostaj dostizao kotu 287 metara nadmorske visine.
Pražnjenjem akumulacionog jezera voda se povukla i oko stubova mosta Mehmed-paše Sokolovića, pa su Višegrađani i putnici koji prolaze kroz ovo mjesto imali neobičnu sliku ćuprije koja je prvi put od kako postoji izgledala kao da stoji na suhom.- Moram da primijetim da imam rijetku priliku da vidim kako je ova često nabujala rijeka danas jednostavno iščezla pod ćuprijom. Tako se ovaj most koji je gradio slavni graditelj

otomanske imperije Kodža-Mimar Sinan pokazao još ljepši i veličanstveniji – rekao je jedan od prolaznika posmatrajući prazno korito Drine.
Najavljenog ispuštanja vode iz akumulacije bajinobaštanske hidrocentrale najviše su se plašili ribari da ne nastrada riblji fond.
– Zadovoljni smo da je ovaj poduhvat urađen stručno i planski, tako da je voda lagano nestajala iz korita a riba i riblja mlađ se sa njom povlačila nizvodno prema Bajinoj Bašti i drugim vodama – kaže Duško Andrić, predsjednik Udruženja ribara „Drinska jezera”.
Prema njegovim riječima, ribari su iskoristili priliku da barem djelimično očiste korito Drine od čitavih kolonija tzv. vodenog cvijeta, koji im smeta pri ribarenju.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Dnevni avaz

Autor: Senad 27 October, 2009

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.