Hrabri čistači rijeke Save

Trebat će još dosta vremena da se Sava očisti i učini bezbjednom za riječnu plovidbu
Za manje od godinu i po mala ekipa bosanskogradiškog preduzeća “Calypso roning”, kojom rukovodi Dejan Kovačević, viši instruktor ronjenja sa četiri zvjezdice, izvukla je iz korita rijeke Save tri potopljena broda, teška više od hiljadu tona.

Posljednjih oktobarskih dana Dejan i njegove kolege izvadili su iz Save u Domaljevcu kod Orašja olupinu teretnog broda dugu više od
80 metara.

Specijalni alati

– Izvadili smo potopljenu šlepu. Riječ je o otvorenom teretnjaku, dugom 82 metra i teškom više od 350 tona, potopljenom u posljednjem ratu. I ovaj, kao i prethodna dva broda izvukli smo iz Save za manje od godinu i po i to sa ekipom od 10 do 15 ljudi. To je rekordno kratak rok – kaže Kovačević.

Za vađenje potopljenog broda ili ostataka miniranih mostova, osim dobro obučenih ljudi, potrebne su i specijalne mašine i alati. Neophodna je i temeljna priprema.

– Osim bagera, rovokopača, moćnih vitala, moramo imati  i plovnu mehanizaciju, ronilačku opremu, alate za rezanje i varenje metala pod vodom te jake sajle koje mogu potegnuti terete. Sve to bez dobro uhodane ekipe ne čini ništa – ističe Kovačević.

Pročitajte i:   Članovi USR Vitez u novim radnim akcijama

Zaostale mine

Prilikom lociranja i vađenja brodova ovi hrabri ljudi suočeni su sa raznim opasnostima. Osim mina zaostalih iz minulog rata, prijete i opasnosti od povrjeđivanja, zatim moguće prisustvo opasnih materija, oštrih predmeta, slaba vidljivost…

– Kada smo vadili posljednji brod Sava je bila bistra kao more, ali veoma hladna. Temperatura je bila tek devet stepeni. Jednom prilikom pored olupine koju smo vadili pronašli smo neeksplodiranu minu. Nikada čovek nije siguran na što može naići – kazuje inžinjer Kovačević.

I ovih, gotovo zimskih dana ekipa “Calypso roninga” je na zadatku u rijeci Savi, negdje u Bosanskoj Posavini. Kako kaže Kovačević, trebat će još dosta vremena da se Sava očisti i učini potpuno bezbjednom za riječnu plovidbu.

One thought on “Hrabri čistači rijeke Save

  • 2. Oktobra 2011. at 21:24
    Permalink

    dejan kovacevic je jedan od najvecih profesionalaca u svojoj oblasti.imao sam cast da radim za njega ovim putem ga pozdravljam i volio bih da mi date njegov broj tel.moj broj je066 128 603

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.