EkologijaNajnovije vijesti

Ministarstvo okoliša – Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu

Nakon zakonom provedene procedure, Federalno ministarstvo okoliša i turizma danas je izdalo okolišnu dozvolu pogonu Čeličane AEF 100 t, prvom od devet pogona i postrojenja za koje je kompanija Arcelor Mittal Zenica podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole.
Budući da su se u međuvremenu stekli zakonski uvjeti za izdavanje okolišnih dozvola za preostala postrojenja kompanije Arcelor Mittall, konačno okončanje jednog od najzahtjevnijih postupaka izdavanja okolišne dozvole u Federaciji BiH od kada je ona uvedena u praksu kao pravni instrument zaštite od tzv. “prljavih tehnologija” očekuje se do polovice decembra.
Izvršenom kontrolom podataka i ocjenom mjera i aktivnosti utvrđenih u planovima, Stručno povjerenstvo je utvrdilo
izvjesne nedostatke i nejasnoće te je zatražilo dopunu planova aktivnosti za čak pet pogona Arcelor Mittala što i ne treba čuditi, s obzirom na to da je riječ o pogonima i postrojenjima starim trideset ili četrdeset godina.
Arcelor Mittal je prihvatio obvezu ugradnje filtera, elektrofiltera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline, a u koje će menadžment kompanije u sljedećih pet godina uložiti oko 100 miliona eura.
Danas izdanom okolišnom dozvolom, pogon Čeličane AEF 100t prihvatio je odgovornost i obvezu poduzimanja mjera zaštite okoliša, provođenja redovitog monitoringa, praćenja zagađenja okoliša i mjera neophodnih za smanjenje negativnih utjecaja vlastitog poslovanja na okoliš i zdravlje ljudi.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Do danas u Federaciji BiH je izdano više od 800 okolišnih dozvola, 700 na kantonalnoj i 105 na federalnoj razini.
(FENA)

One thought on “Ministarstvo okoliša – Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu

  • Volio bih znati, a da to javno iznese pomoćnik ministra za izdavanje okolišnih dozvola pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenje, prometa i okoliša,MLADEN RUDEŽ, kada će firma ArcelorMittal iz Zenice početi da ispunjava obavezu, da zbog svojih “prljavih tehnologija” ,a i pogonima i postrojenjima starim trideset ili četrdeset godina,otpočne sa ugradnjom bar prvog filtera, prečiščivača otpadnih voda, i svih i još niz drugih mjera koje bi utcale na smanjenje zagađenja životne okoline. Obećavati od strane menadžmenta kompanije da će to uraditi u sljedećih pet godina, neozbiljno je. Za 5 godine umrijeće pola Zenice, a ulaganje 100 miliona eura za takvu firmu je sitnica,jer zbog snažne potraažnje za čelikom ostvaruje profit u milijardama USA dolara.

    Udruženje “PPPZ” ČIST OKOLIŠ-PUNA PLUĆA I PUNO ZDRAVLJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.