Može i drugačije – Austrijanci premještaju jezero

Bregenz, 23.04.2008.|Hina,APA
Vlasti u austrijskom mjestu Nueziders namjeravaju premjestiti jezero kako bi mogli sanirati obližnje klizište i istodobno izići u susret ribičima, potvrdio je gradonačelnik toga gradića u Vorarlbergu.
Gradonačelnik Nuezidersa Peter Neier potvrdio je informacije o premještanju jezera što ih je ranije bio objavio Radio Vorarlberg. Popularno jezero Tschalenga, nastalo vađenjem pijeska, trebalo bi se napuniti zemljom, a vlasti već tragaju za novom lokacijom.

Konačni oblik projekta još nije utvrđen, kao ni vremensko razdoblje u kojemu bi trebao biti proveden.

‘Sve je još u fazi rasprava. Procjena nadležnih ustanova slijedeći je korak, a onda se time mora pozabaviti mjesni odbor’, objasnio je gradonačelnik, dodajući kako je riječ o projektu saniranja klizišta i sprječavanju nastanka lavina.

Ispod jezerskog dna prolazi podzemni električni vod, koji bi ostao ispod zemljane mase kojom bi se trebalo ispuniti jezero. Njezino nanošenje potrajalo bi oko 30 godina.

Iako bi u prvim godinama provedbe projekta jezero zadržalo postojeći izgled, gradonačelnik je najavio da će se na vrijeme pronaći mjesto za zamjensko jezero, kako bi se izišlo u susret ribičima.

Pročitajte i:   USR 'Blinker' Kalošević: Održan 13. Memorijalno takmičenje 'Mustafa Mević - Pućo'

Klizište je aktivno od 1802. i njime je zahvaćeno 45 milijuna prostornih metara materijala. U 90-im godinama napravljeno je istraživanje mogućnosti saniranja.

Od ukupno 7,4 milijuna prostornih metara materijala koji se namjerava ukloniti, oko 1,5 milijuna biti će upotrijebljeno za isušivanje jezera Tschalenga, a dodatnih 700.000 kubika za punjenje još jednog manjeg jezera u blizini….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.