Možemo izvoziti više ribe nego sada

SARAJEVO – Predsjednik grupacije proizvođača ribe pri Vanjskotrgovinskoj komori, Almir Bašanović kazao je za naš list kako su najveći problemi ove grane neisplaćeni poticaji od strane Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Bašanović naglašava da poticaji za proizvođače ribe ne samo da nisu isplaćeni u 2009., nego tvrdi da poticaje nisu dobili ni za mjesece studeni i prosinac 2008.
Nismo konkurentni
Na jučerašnjem sastanku, usuglasili su se da visina poticaja za 2010. treba biti viša od 0,25 feninga po kilogramu ribe, koliko je predloženo. Bašanović smatra da bi korektan odnos bio 0,50 feninga po kilogramu. “Za razliku od Republike Hrvatske gdje uzgajivači ribe imaju 1,30 maraka po kilogramu, ali i ostalih proizvođača iz susjedstva mi nismo konkurentni”, smatra Bašanović. Također, kako nam je kazao Bašanović, jedan od problema je i
bescarinska kvota za izvoz u EU koja je za sada 60 tona. “Prvo to je nelogično, apsolutno obzirom na to da mi samo u Federaciji BiH proizvedemo 3500 tona ribe”, kaže Bašanović. Ovaj problem prema riječima Bašanovića treba riješiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, od kojeg je Grupacija tražila da u pregovorima s EU osigura višu bescarinsku kvotu, kako bi mogli izvoziti minimalno od 1500 do 2000 tona ribe. “Tražimo od države da nam pomogne da budemo konkurentni. Mi možemo daleko više izvoziti ribe nego do sada”, mišljenja je Bašanović.
Prijenos poticaja
No, prema saopćenju koje smo primili od strane Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vezano za isplatu poticaja za 2009., stoji da će isplata svih poticaja za poljoprivredu, sukladno Programu poticaja za 2009. biti izvršena do 31. prosinca 2009. Kako su nam i potvrdili iz ovog ministarstva sredstva namijenjena za poticaj ribe odnosno prijenos poticaja iz 2008. isplaćen je u iznosu od 524.697,87 maraka.
Piše: H. Tupo – Dnevni list

Pročitajte i:   DiCaprio ponovo o rijekama u BiH: Na korak smo bliže spašavanju plavog srca Evrope

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.