Iz štampe izašla nova knjiga – Slatkovodne ribe BiH

Knjiga posvećena časnim ribolovcima i istinskim ljubiteljima prirode
Profesor doktor Avdo Sofradžija, nedavno je izdao novu gnjigu «Slatkovodne ribe BiH» koja je posvećena časnim ribolovcima i istinskim ljubiteljima prirode, a knjiga se već pojavila na tržištu.
U knjizi su opisane sve vrste riba u vodama BiH. Pored toga opisane su registrovane vrste riba koje su nastanjene u našim rijekama i jezerima, a na stranicama ove knjige naleze se brojne fotografije naših rijeka i jezera i fotografije raznih vrsta riba. Ova nova knjiga obradovat će naše ribolovce i zaljubljenike u majku prirodu. Knjiga se može nabaviti kod autora po cijeni od 30 KM.
Dr. Sofradžija se ubraja među najbolje poznavaoca riba i voda u našoj zemlji i nosilac je brojnih nagrada za uspješan angažman u nastavno-naučnom, naučnoistraživačkom i društvenom radu. Dobitnik je
Republičke nagrade za naučni rad «Veselin Masleša», Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, nagrada «Boris Kidrić», nosilac je Ordena sa zlatnim vijencem, te Ordena sa srebrnim vijencem i niz drugih nagrada.
Prof. Dr. Avdo Sofradžija je legenda sportskog ribolova.
Rođen je 1940. godine u Cvilinu, općina Foča, gdje je zavrio osnovnu školu i gimnaziju.
Na prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu diplomirao je biologiju 1965. godine, a magistrirao na prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1971. godine. Doktorat nauka stekao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu 1977. godine.
Dr. Sofradžija je na prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu zaposlen od 1966. godine gdje je prošao sve faze univerzitetske karijere, od asistenta do redovnog profesora.
Na PMF-u je predavao više predmeta; humanu genetiku, evoluciju, biosistematiku kičmenjaka, biološke resuse i genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Pored toga predavao je na Višoj medicinskoj školi u Sarajevu i Bihaću, Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Tuzli, te Poljoprivrednom i Šumarskom fakultetu u Sarajevu.
Jedan je od osnivača i višegodišnji rukovodilac Centra za humanu genetiku BiH, a od osnivanja 1977. godine je i direktor Centra za ihtiologiju i ribarstvo.
Krase ga sve ljudske vrline.
Dr.Sofradžia je u domaćim i stranim časopisima objavio oko 300 naučnih i stručnih radova i knjiga, te rukovodio ili surađivao u realizaciji 60 naučnoistraživačkih projekata i studija.
U okviru nekoliko studijskih boravaka u Moskvi, St. Petersburgu i Baltimoru usavršavao je animalnu i humanu genetiku.
Nakon penzionisanja Univerzitet u Sarajevu mu je dodijelio počasno zvanje «PROFESOR EMERITUS».
Tekst i snimak: Ismet BAJROVIĆ

Pročitajte i:   Neum u decembru postaje centar lova na lignje: Dolazi preko 150 takmičara iz regije

4 thoughts on “Iz štampe izašla nova knjiga – Slatkovodne ribe BiH

 • 10. Februara 2010. at 22:07
  Permalink

  Postavio Dovla 21 January, 2010
  Gdje se moze nabaviti knjiga?

  ——————————————————————————

  Postavio dankoćuk 16 January, 2010
  Pre svega da se prestavim. Upravnik sam jednog pastrmskog ribnjaka u istočnoj srbiji, a povrh svega često sam u foči. Šta reći, često pratim vaš portal, što znači da ste odlični. Lično ne poznajem prof. Avdu, ali naravno da sam čuo za njega. Jako mi je drago za ovu vijest, pa bih vas zamolio da mi pošaljete neki kontakt telefon profesora da bih naručio knjigu. Puno pozdrava
  Danko mob.+38165222103

  ——————————————————————————

  Postavio taboo 15 January, 2010
  Imao sam priliku upoznati ovog divnog čovjeka prije hićme godina kad je moj brat polagao magistrat pod njegovim mentorstvom!Naravno da ovo nije jedina njegova publikacija ali me je iskreno obradovalo što sam pronašao ovaj članak, na meni, omiljenom portalu bistrobih.ba! Svaka čast autoru ovog posta. Baš mi je drago da se i ovakve ljudine, legende, nađu na našem omiljenom ribolovnom web-portalu!
  BISTRO rajo!

 • 8. Marta 2010. at 20:14
  Permalink

  Veliki pozdrav autoru uz zahvalu za ponuđenu informaciju.Predsjednik sam sportskog ribolovnog društva “ORLJA” iz Olova .Cjenjeni profesor je 2004 god. sa eminetnim timom stručnjaka na ribolovnoj zoni Olovo izvršio sva potrebna ispitivanja i saćinio Ribarsku osnovu za istu. I ovaj put ću iskoristiti priliku da mu se zahvalim na svesrdnoj pomoci pri realizaciji ove studije koja nam je uistinu pomogla i još uvjek pomaže u sprovođenju naših aktivnosti na zaštiti i unapređenju ribljeg fonda.Napokon željeli bi narućiti jedan primjerak pomenute knjige pa Vas molimo da nas uputite kako na najlakši naćin da to ućinimo. BISTRO!!!

 • 8. Januara 2015. at 15:35
  Permalink

  Kako da nabavim knjigu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.