Neretva: Ribogojilištima prijeti katastrofa

Veliki nanosi smeća na području gornjeg toka Neretve
Zbog ogromnih nanosa smeća, koje zbog nezapamćenih padavina nosi vodena stihija, ribogojilištima na području gornjeg toka rijeke Neretve prijeti katastrofa. Na mnogim ribogojilištima, od ukupno njih 11, od težine smeća popucale su i mreže na kafezima, a zbog nedostatka kisika uginula je, kako se procjenjuje, ogromna količina ribe.
Dževad Handžar, vlasnik ribogojilišta „Laks“ na jezeru Salakovac, kaže da za 25 godina bavljenja ovim poslom ne pamti situaciju sličnu onoj koja ga je snašla posljednjih dana.
– Ovakvo nešto nisam doživio. Oko mog ribnjaka ima sigurno oko 500 kubika smeća i radnici ga bezuspješno čiste. Situacija je, zaista, alarmantna, jer na ovom području proizvodimo oko 3.100 tona konzumne ribe i platili smo oko tri miliona maraka PDV-a. Stoga je ovo odličan test za sve institucije, od lokalnog do državnog nivoa, kojima mi plaćamo dažbine – ogorčen je Handžar.
Dnevni avaz

Pročitajte i:   Masovna pojava kormorana na obalama rijeke Sane

One thought on “Neretva: Ribogojilištima prijeti katastrofa

 • 10. Februara 2010. at 22:00
  Permalink

  Postavio hero 24 January, 2010
  iz ovoga se vidi koliko se neretva VOLI,nemam komentara….

  ——————————————————————————

  Postavio mersocan46 19 January, 2010
  Slažem se u potpunosti sa g. Bobanom i na našu žalost naše nekulturno ponašanje nas uvijek sustiže i to kad se najmanje nadamo a uvijek nevini nastradaju u ovom slučaju ribnjaci i što je najteže, Ribe platiše životom našu “kulturu”.
  bistro

  ——————————————————————————

  Postavio Miran 16 January, 2010
  Sramota velika u ovoj drzavi ima previse SELJACINA KOJI NEMAJU NIKAKVU KULTURU NI ODGOJ.

  ——————————————————————————

  Postavio Boban 14 January, 2010
  Opet reagujemo kada se nesto desi,opet rijesavamo posledice a ne uzroke.Otkuda toliko smece?To je nasa slika i nas odnos prema prirodi,narocito prema rijekama.Nema te vode koja ce oprati nasu bruku i nekulturu,cast izuzetcima.Ja u prirodu ne bacam ni omot od bombone,u kesu ili torbu pa u prvi kontejner.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.