U Sarajevu proglašeni najbolji sportisti – invalidi BiH za 2009. godinu

AJŠA GOGIĆ I RADE KALEČEVIĆ NAJBOLJI
Pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i dr. Harisa Silajdžića, a u organizaciji Sportskog saveza invalida FBiH, u četvrtak navečer u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, proglašeni su najbolji sportisti – invalidi BiH za 2009. godinu. Najbolja sportašica je Tuzlanka Ajša Gogić, strijelac koja je prošle godine osvojila šampionsku titulu na Prvenstvu BiH u streljaštvu. Iza nje je Dženita Klico, atletičarka u kolicima, a treća Suada Memeledžija, atletičarka. Spoprtista godine je Rade Kalečević, sportski ribolovac iz Banjaluke. On je na prvenstvu svijeta koje je održano u Lisabonu osvojio zlatnu medalju u lovu ribe udicom na plovak. Na drugom mjestu je Sabahudin Delalić (sjedeća odbojka), a treći je Mirsad Alagić, stoni tenis.
Za najuspješniji sportski kolektiv proglašena je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je prošle godine na Evropskom prvenstvu, održanom u Poljskom gradu Elblagu, osvojila
po peti put zaredom evropsku titulu.Nažalost reprezentacija sjedeće odbojke nije se pojavila na proglašenju najboljih da prime priznanje. Na drugom mjestu je Sportsko ribolovni klub invalida «SRKI» Banjaluka, čija je ekipa na svjetskom prvenstvua u lovu ribe udicom na plovak osvojla četvrto mjesto. Treća je reprezentacija Kantona Sarajevo u streljaštvu.
U konkurenciji ženskih ekipa na prvom mjestu je Streljačka reprezentacija Tuzlanskog kantona, koja je lani osvojila prvenstvo BiH u gađanju iz serijske zračne puške, druge su kuglašice USK, a na trećem mjestu je ekipa Paraplegičarki iz Sarajeva.
Najuspješniji sportski trener je Andrija Žunić, selektor reprezentacije BiH u sportskom ribolovu za invalide. Žunić je istaknuti sportski ribolovac i trener u ovom našem omiljenom sportu.
Najuspješniji sportski radnik je Miralem Zubović, dugogodišnji prerdsjednik Asocijacije sjedeće odbojke BiH. Njegov doprinos i zalaganje su krajnje nesebični, kako za rad Saveza, tako i za reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci – (seniorskoj i juniorskoj), što potvrđuju i rezultati reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci koji su ostvareni proteklih niz godina.
Nagrade najboljima uručio je dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH.
Posebna priznanja dodjeljena su: Josipu Adžaip, Amiru Hadžović i Pejo Kikić.
Tekst i foto: Ismet BAJROVIĆ


Pročitajte i:   Срећан Божић: Мир Божји - Христос се роди!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.