Najnovije vijestiTakmičenja

U Ustikolini na Drini održano takmičenje mladičara

SMOTRA SPORTA I DRUŽENJA
Sedmi tradicionalni Memorijal «Halil Sovradžija» u lovu mladice na Drini kod Ustikoline, održan je u organizaciji SRD «Halil Sofradžija», protekle subote na kraju zatvaranja ribolovne sezone lova mladice, na kojem se okupilo 60 ribolovaca – mladičara iz Sarajeva, Zenice, Breze, Foče, Tjentišta, Ustikoline, Goražda, Prače i drugih krajeva naše zemlje. Na ovom takmičenju pobjdilo je druženje, jer su uzorni domaćini odlično organizovali takmičenje na ribarskoj stazi dugoj 15 kilometatra. Učesnici su na početku mislili da će biti dobrog ulova, jer je vodostaj Drine bio dobar za lov kraljice naših voda. Tokom tročasovnog takmičenja u borbi za najsjajnija odličja, okupili su se brojni asovi sportskog ribolova koji su sa raznim varalicama pokušavali da ulove neku kapitalni mladicu. Žubor Drine i njenih talasa, zasigurno su odmorili oči svakog učesnika takmičenja. Ulovljena je samo jedna mladica dužine 42 cantimetra, koja nije imala određenu mjeru, dužine preko 70 cm, pa je ponovo vraćena u vodu. Sportska sreća da ulovi ovu mladicu bila je
na strani Ibra Salispahića iz Prače koji je mladicu upecao na lokalitetu Rasadnik – Cvilinsko polje. Na kraju njemu je pripala i vrijedna nagrada, dar domaćina takmičenja, a Zahvalnica je uručena i Ismetu Bajroviću za posebne zasluge u propagiranju rikbolovnog sporta.
Kad je završen protokolarni dio takmičenja na lijevoj obali Drine u Ustikolini uslijedilo je druženje, koje je kako kažu ribari bilo ljepše od svega, a bila je i bogata trpeza i vojničku pasulj. Sve je proteklo u odličnoj organizaciji.
Rekordnu mladicu na Drini i u svijetu ulovio je u januaru 1938. godine Halil Sofradžija iz Ustikoline. Mladica je bila teška 58 kilograma i nadmoćno je na prvom mjestu u svijetu. Drugo mjesto pripada mladici Remzije Krkalića iz Foče, ulovljena kod Foče, januara 1941. godine. Treća mladica s Drine je samo pola kilograma lakša (35,5 kg) i 155 centimetara dužine – mladica koju su upecala braća Sadik i Nezir Avdić u Ustiprači. Četvrta po veličini od 33,75 kilograma tešku i dugačku 146 centimetara ulovio je Miralem Karić. On je mladicu ulovio kod Vitkovića. Ovo su troferjne mladice koje su lovljene u vodama ovog kraja.
Sa ribarima u Ustikolini družio se i prof. Dr. Avdo Sofradžija, veliki stručnjak i poznavalac riva u BiH. Bila je ovo još jedna prilika za druženje i takmičenje na obalama rijeke Drine. Kod ribarske kmućice na lokalitetu Rasadnik Senad Džomba i još nekoliko ribara ovog kraja donijeli su domaće szhe pršute i rakije šljive. Tu su se prepričavale ribarske priče i šale. Admir Kuljuh, prvi čovjek ribara Ustikoline i Sulejmen Dreca učinili su sve da ovaj turnir protekne u lijepoj atmosveri i druženju.
Tekst i snimci: Ismet BAJROVIĆ


Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

One thought on “U Ustikolini na Drini održano takmičenje mladičara

 • Postavio dovla 02 February, 2010
  svake godine ista prica, jedna ili nijedna…
  hehe 🙂

  ——————————————————————————

  Postavio Seha 01 February, 2010
  Ko zna koje po redu takmicenje na Drini bez ulova ribe preko mjere.. Hajd lijepo je druziti se sjesti jesti ,ali loviti iglu (mladicu) u plastu sijena (Drini) je utopija.
  Zaista je alarmantno stanje sa populacijom mladice u Drini. Sljedece generacije ribara nam to nikad nece oprostiti !

  ——————————————————————————

  Postavio slap 01 February, 2010
  “Ulovljena je samo jedna mladica dužine 42 cantimetra, koja nije imala određenu mjeru, dužine preko 70 cm,PA JE PONOVO VRAĆENA U VODU.”
  E neka te Ismete,s tobom nikad nije dosadno,teško nama…:-(

  ——————————————————————————

  Postavio Zander 01 February, 2010
  Cestitke,steta je samo sto nije ulovljeno vise Kraljica,drugi put bude valjda vise srece.
  Bistro od Zandera!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.