Predator Savagear KUP (HR)

Kolege iz Hrvatske su se javile mailom najave ovog otvorenog Kupa za spinere/varaličare:
PREDATOR SAVAGEAR KUP Ontario 2010. je otvoreno međunarodno natjecanje u lovu varalicom pokrenuto s namjerom popularizacije varaličarskog ribolova sa “ulovi & pusti” pristupom.
Organizator i sponzor natjecanja je trgovina «Predator» iz Zagreba
Domaćin natjecanja je ŠRD Piškor.
Sponzor natjecanja je T.P. Olivari
PRAVO NA NATJECANJE I KOTIZACIJA
1. Kotizacija iznosi 350 kn po natjecatelju, a na dan bez rezervacije 450 kn.
2. Plaća se prilikom prijave i to osobno u trgovini
PREDATOR u Zagrebu ili na dan natjecanja do 7 sati uz prethodnu rezervaciju putem maila ribolovuznas@yahoo.com ili telefonom 01/3817-890.
3. U slučaju da je prijavljeni natjecatelj uplatio kotizaciju, a ne pojavi na natjecanju, nema pravo na povrat iste.
4. U koliko organizator radi više sile (veće nevrijeme i drugo) otkaže ili odgodi natjecanje, kotizacija će biti vraćena na zahtjev prijavljenog natjecatelja podnesen u roku od 10 dana, kojemu eventualni novi termin natjecanja ne odgovara.
5. Natjecatelji se natječu na vlastiti rizik i odgovornost.

NAGRADE

1. Prvo mjesto: 4000 kn u gotovini + savagear štap
2. Drugo mjesto: 2000 kn u gotovini + savagear štap
3. Treće mjesto: 1000 kn u gotovini + savagear štap
Nagrada iznenađenja svakom natjecatelju

SATNICA
1. Natjecanje traje jedan dan (05.04.2010.), a započinje sa izvlačenjem startnih brojeva koje će se održati u ponedjeljak 05.04.2010 u 08:00 sati . Natjecatelji su dužni potvrditi svoje prisustvo najkasnije 15 minuta prije početka izvlačenja startnih brojeva. Izvlačenje se vrši redoslijedom kojim su zaprimane prijave za natjecanje. Za ribiče koji zakasne smatrat će se da su odustali od natjecanja.
2. Natjecanje će se održati na obilježenom dijelu jezera Ontario s početkom u 09.00 sati.
3. Prvih 30 minuta lovi se na izvučenom mjestu a nakon toga po slobodnom izboru na obilježenom
djelu jezera. Prvih pola sata lovi se isključivo nekom od varalica iz proizvodnog programa SAVAGEAR.
4. Natjecanje završava u 15 sati, zatim je ručak.
5. Odmah po završetku natjecanja, natjecatelji su dužni svoju startnu listu predati na mjesto izvlačenja startnih brojeva. Liste se zaprimaju do 16 sati .
Po zaprimanju startnih lista komisija za određivanje plasmana izračunati će i proglasiti rezultate, te konačni poredak.

SUCI
1. Sudačka ekipa vrši mjerenje ulova i kontrolira poštivanje propozicija.
2. Tijekom natjecanja suci su ovlašteni i za nadzor gledateljstva koje ne smije ometati natjecatelje.
3. Suci su dužni na licu mjesta razmotriti moguće primjedbe natjecatelja vezane uz regularnost natjecanja, te ih evidentirati u zapisnik. Primjedbe se podnose najbližem sucu odmah po uočavanju razloga iz kojeg se podnose, odnosno u slučaju da to nije moguće, najkasnije 30 minuta po završetku natjecanja i to neposredno glavnome sucu. Naknadne, kao i nepravovremene primjedbe neće se razmatrati.
4. Suci su ovlašteni u bilo kojem trenutku, pregledati i provjeriti regularnost opreme i varalica svakog od natjecatelja, a natjecatelj je dužan iste dati na uvid bez ustezanja.
5. Kod nepoštivanja propozicija, svaki sudac prema vlastitom nahođenju može opomenuti, a u slučaju drastičnog kršenja pravila dužan je bez odgađanja obavijestiti glavnog suca koji je ovlašten i izreći mjeru diskvalifikacije natjecatelja.

PROPOZICIJE

Propozicije ovog natjecanja određuje isključivo organizator, a za njihovo tumačenje na natjecanju ovlaštena je isključivo komisija sastavljena od predstavnika organizatora i glavnog suca.

Pročitajte i:   Poziv na Otvoreno prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za osobe sa invaliditetom

PRIBOR I MAMCI

1. Lovi se isključivo varaličarskim priborom i varalicom. Najveća dozvoljena dužina štapa je 305 cm.
2. Prvih pola sat vremena lovi se isključivo nekom od varalica iz proizvodnog programa firme SAVAGEAR, a početkom druge polovice sata natjecanja, koji će biti označen zvučnim signalom danim od strane suca natjecatelji mogu birati varalice po želji.
3. Kontra kuke na udicama su dozvoljene.
4. Natjecatelji su dužni imati i koristiti adekvatnu prostirku a ribu i podmetač ( ili lip grip) . Bez prostirke i lip gripa (podmetača) natjecatelju neće biti dozvoljen pristup natjecanju i poželjno bi bilo da svaki natjecatelj ima odgovarajuća kliješta za oslobađanje udice i metar.
5. Zabranjena je upotreba kuke (“gaf”) i slična pomagala koja oštećuju ribu.

POSTUPAK S ULOVOM

1. Sve se ulovljene ribe puštaju se odmah nakon mjerenja i vaganja. Ribe teže od 15 kg zadržavaju se u sudačkoj čuvarici dok se ne obavijesti organizator koji će odlučiti da li se riba zadržava u sudačkoj čuvarici za potrebe snimanja ili se pušta odmah. Izuzetno, organizator može odlučiti da se i lakša riba radi potrebe fotografiranja duže zadrži u čuvarici.
2. Nakon ulova natjecatelj mora maksimalno pažljivo osloboditi ribu, živu je spremiti na prostirku, te pozvati suca.
3. Da bi ulov bio važeći za bodovanje i plasman, potrebno ga je ostvariti bez ičijeg uplitanja ili bilo kakvog oblika pomoći.
4. U razdoblju od poziva suca do obavljenog mjerenja i puštanja ribe, natjecatelj može loviti ne udaljavajući se od čuvarice.
5. Riba se u vodu pušta u prisustvu suca.
6. Nakon upisa ulova i ovjere startne liste natjecatelj može nastaviti ribolov birajući mjesto po želji, a u skladu s propozicijama natjecanja.

STARTNA LISTA

1. Svaki natjecatelj prije početka natjecanja dobiva startnu listu koju nosi sa sobom, a koja sadrži izvučeni startni broj i rubrike za upis ulova. U slučaju gubitka startne liste, dotadašnji ulovi se poništavaju, a od najbližeg suca potrebno je zatražiti novu startnu listu za upis ulova.
2. Nakon mjerenja i vaganja ulova sudac u startnu listu upisuje sljedeće: vrijeme ulova, težinu, dužinu ulova i varalicu na koju je ulov ostvaren, što ovjerava svojim potpisom. Iste podatke sudac upisuje i u svoj zapisnik. Suglasnost sa upisanim natjecatelj potvrđuje svojim potpisom na startnoj listi. U slučaju da natjecatelj smatra da rezultati dobiveni mjerenjem ne odgovaraju stvarnom stanju, poziva se glavni sudac čiji je sud mjerodavan i konačan. Glavni sudac, u slučaju kada se pokaže da je ponovno mjerenje bilo neopravdano može prema vlastitom nahođenju ovlastiti suca kod kojeg je mjerenje ponovljeno da su njegova daljnja mjerenja konačna i mjerodavna bez prava prigovora.
3. Startne liste su osnova za bodovanje koje vrši komisija koja se sastoji od glavnog suca, predstavnika organizatora, predstavnika domaćina i natjecatelja sa izvučenim startnim brojem 1. U slučaju spriječenosti natjecatelja sa startnim brojem 1 njegovo zaduženje preuzima prvi raspoloživi natjecatelj po uzlaznom redu prema startnim brojevima. Navedena komisija izračunava bodove i određuje ukupan plasman natjecatelja.

STARTNI BROJEVI I KRETANJE NA STAZI

1. Natjecanje započinje prvim zvučnim signalom suca, a na pozicijama prema izvučenim startnim brojevima. Natjecatelj je dužan biti na svome startnom mjestu pet minuta prije početka natjecanja.
2. Nakon 30 minuta i drugog zvučnog signala suca natjecatelji mogu birati pozicije na stazi po želji.
3. Kretanje po stazi dozvoljeno je isključivo pješice, odnosno uz pomoć pomagala kao što su invalidska kolica i slično ako ih natjecatelj koristi i inače u svakodnevnom životu. U tom slučaju dozvoljena je i pomoć jedne osobe, ali samo za kretanje po stazi. Kretanje trčećim korakom nije dozvoljeno.
4. Dozvoljen razmak među ribičima je 8 m, a prednost ima ribič koji je prvi došao na određenu poziciju. Ribič koji ima prednost može dozvoliti susjednom da lovi i bliže od 8 m uz uvjet da pritom ne ometa ostale natjecatelje.
5. Ulaženje u vodu i ribolov boraveći u vodi nije dozvoljen. Izuzetak od ovoga je prilikom puštanja ulova, kada je dozvoljeno ući u vodu do dubine koja ne prelazi visinu natjecateljevih koljena.
6. Nije dozvoljeno bacanje varalice u smjeru koji onemogućava ribolov susjednim natjecateljima, te bilo kakvo drugo namjerno ometanje ostalih natjecatelja kao i vršenje radnji koje mogu plašiti ili uznemiriti ribu (bučenje, lupanje, isl.) Kako ovim propozicijama nije moguće predvidjeti sve moguće nesporazume, apelira se na športsko ponašanje i tolerantan odnos samih ribiča. Za nešportsko ponašanje sudac će opomenuti natjecatelja, a u slučaju drastičnog kršenja pravila obavijestiti će glavnog suca koji je ovlašten i diskvalificirati natjecatelja.
7. Moguće nesporazume rješava najbliži sudac.

Pročitajte i:   SDR Željeznica iz Istočnog Sarajeva uređuje svoje ribolovno područje

BODOVANJE, ODREĐIVANJE PLASMANA I KAZNENE MJERE

1. Boduju se isključivo ulovi štuke( koeficijent 1), soma( koeficijent 0,5), smuđa( koeficijent 1) i pastrvskog grgeča( koeficijent 2) preko mjere.
2. Eventualni ulovi ostalih ribljih vrsta neće se bodovati niti upisivati u listu.
3. Boduje se dužina i težina ribe. Svaki centimetar i svakih 10 grama nose jedan puni bod, a sveukupan zbroj bodova daje plasman natjecatelja.
4. Da bi ulov dobilo bodove za dužinu, mora biti minimalne dužine od
1. Štuka 40 cm
2. Smuđ 40 cm
3. Som 60cm
4. Pastrvski grgeč 25 cm

5. Riba koja ugine ili je jače ozlijeđena (procjenu da li je riba jače ozlijeđena donosi sudac) zadržava se u sudačkoj čuvarici, a natjecatelju koji ju je ulovio donosi negativne bodove prema istom načinu bodovanja ali sa negativnim predznakom tako što će mu se priznati pet riba sa najvećim brojem bodova a uginula riba oduzeti će se od ukupno dobivenih bodova.
6. Opomena za nešportsko ponašanje ili blaže narušavanje pravila donosi 100 negativnih bodova.
7. Pozitivni i negativni bodovi međusobno se poništavaju.
8. Natjecatelj sa većim brojem pozitivnih bodova ujedno ima i bolji plasman.
9. Druga uginula ili jače ozlijeđena riba automatski diskvalificira natjecatelja.
10. Pokušaj prijevare za sobom povlači poništenje plasmana.
11. U slučaju kod bodovno izjednačenih natjecatelja i to nakon što se zbroje rezultati natjecanja, +0,5 boda dobiva natjecatelj koji je ulovio ribu koja pojedinačno nosi više bodova. Kod neostvarenog dovoljnog broja ulova za određivanje plasmana za prva tri mjesta plasman će se odrediti gađanjem varalicom po izboru, a pomoću ribičkog štapa i role u metu na suhom, prema pravilima koja će biti izrečena od strane organizatora na licu mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.