U subotu, 27. 02. otvorenje sezone na Boračkom jezeru

Boračko jezero, je raj u njedrima Prenja. Okruženo je gustom šumom i livadama. Kada od Konjica krenete vijugavom asvaltnom cestom u dužini  od oko 20 kilometara, u njedrima  Prenja na nadmorskoj visini od 405 metara, doći ćete do Boračkog jezera. Malo je tako lijepih i čistih jezera sa tolikim prirodnim potencijalom za razvoj  ribolovnog  sporta kao što je  ovo jezero. Jezero je dugo oko 750 metara, a duboko  od tri do 17 metara. Bogato je raznovrsnom ribom, a najviše šaranom i pastrmkom, pa predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode i ribolova.
Svake godine na ovom prekrasnom jezeru na početku ribolovne sezone, 1. marta, organizuju se ribarske fešte, kada i zvanočno počinje ribolovna sezona pecanja pastrmke.
Na Boračkom jezeru i ove godine biće organizirana ribarska fešta, ali u subotu, 27. februara.
Kako smo saznali od predsjednika Organizacije sportskih ribolovaca iz Konjica, Besima Nikšića sve je spremno za feštu koja će biti održana 27. februara, kada zvanično počinje sezona lova pastrmke na Boračkom jezeru. Kako se očekuje na boračkom jezeru će se okupiti
više od 250 ribara iz svih krajeva naše zemlje. Bit će lijepog druženja, pjesme i prepričavanja ribarskih priča i šala.  Na svečanom otvaranju ribolovne sezone na Boračkom jezeru lov ribe neće biti u prvom planu, već druženje u prirodi i  da se na skroman način obilježi početak lova pastrmke. Ribarima za mamac preporučujemo angel, ali i crni hljeb, a varalicu crveni leptor broj 2 sa crnim tačkicama. Dnevna dozvola za pecanje na Boračkom jezeru je 10 KM.  Ribari dođite na ovo prekrasno jezero da se družimo u prirodnim ljepotama i čistom planinskom zraku. Oni koji su željni da pecaju na raspolaganju im je i jezero i pastrmka.
Treba odati i veliko priznanje sportskim entuzijastima Organizacije sportskih ribolovaca Konjic koji su sve ovo pripremili i organizovali za mnogobrojne ribolovce i posjetioce da jedan dan ili više mogu provesti na obalama Boračkog jezera i prirodi koja je podarila ovom kraju.

Pročitajte i:   KSR Travnik: Izvršena revizija ribolovne osnove ribolovnog područja (VIDEO)

Prije otvorenja ribolovne sezone na vodama konjičke općine, izvršeno je poribljavanje Boračkog jezera sa 5.000 komada potočne lovne pastrmke, veličine od 20 do 25 centimetara. Isto tako, rijeka Neretva u donjem toku u Konjicu i gornjem toku u Glavatičevu, obogaćena je sa potočnom pastrmkom, veličine od 20 do 25 cantimetara. Neretva je poribljena sa 29.000 komada pastrmke. Sva riba je obezbjeđena iz poznatog Ribogojilišta Ljuta – Konjic. Prije poribljavanja na licu mjesta u Ribogojilište Ljuta – Riba Nereva došle su i inspekcijske ekipe: Poljoprivredna inspekcija HNK, Veterninarska nispekcija HNK i šef Veterinarske službe Konjic, dr. Jasmin Guska.
Otvorenje lova pastrmke na Neretvi je 1. aprila.

U subotu i nedelju, 27 i 28. februara, organizuju se fešte uz obale brojnih rijeka i jezera u Bosni i Hercegovini. Biće druženja na sve strane.
Na području USK fešta se sprema na Klokotu gdje će se na toj fešti okupiti mnogobrojni ljubitelji prirode i ribolova.
Oko 20.000 sportskih ribolovaca Bosne i Hercegovine  na svečan način će obilježiti početak ribolovne sezone lova pastrmke.
Ribari neka vam je “Bistro”!

Tekst i snimci: Ismet BAJROVIĆ


Pročitajte i:   UGSR ‘Mrena’ Živinice: Izrečena sankcija članu udruženja zbog nepoštovanja lovostaja

7 thoughts on “U subotu, 27. 02. otvorenje sezone na Boračkom jezeru

 • 20. Februara 2010. at 12:57
  Permalink

  Bistro,čestitke i uspjeh na otvoru nove sezone,i jedno pitanje…jel ta preporuka mamaca za lov pastrve,jer sumnjam da je za šarana….od kada se lovi pastrva ili salmonidi na prirodne mamce.???

 • 21. Februara 2010. at 18:03
  Permalink

  Za lov salmonoida je zabranjeno (izmedju ostalog) koristiti zive mamce. Razne paste do kupovnih do home made su dozvoljene na pojedinim otvorenim i komercijalnim vodama. A Boracko je ionako odavno postala komercijalna voda tipa plati pa klati !

 • 22. Februara 2010. at 19:25
  Permalink

  Šta ćemo sa ovom zabranom ribolova što je ministrica objavila danas za čitav kanton na svim vodama

 • 23. Februara 2010. at 10:10
  Permalink

  Mozda za nas Sarajlije vazi ta zabrana, nama je zabrana citavu godinu.Al ipak BISTRO .

 • 24. Februara 2010. at 00:55
  Permalink

  Zabrana je za sve ribolovce, a vjerovatno su konjičani ovim postupkom i doprinjeli pa je zabrana donesena.

 • 25. Februara 2010. at 15:25
  Permalink

  Moguce da je Konjicko udruzenje dosta kumovalo ovoj zabrani. Oni su uvijek izigravali nesto posebno i van SRS BiH. Ako mogu reci, samo zbog njih mi je drago sto se ovo ovako odvija u HN Z/K. Da im hoce Bog d'o oduzeti vodu … Maltretiraju sve ribare koji nisu iz Konjica i provode svoje nekakve zakone … A oni mogu loviti kako hoce i na sta hoce …

  Cast izuzecima, kojih dosta poznajem u Konjicu …

  Veliki pozdrav Tufi, Dzaji, Jusi, Senadinu ….

 • 27. Februara 2011. at 17:17
  Permalink

  Lijepo poribljavanje! Da sam u onoj snazi od prije par decenija, ovi sto bacaju, satro, poribljavaju, bi prije onih jadnih riba bili u vodi. Sramota da nisu organizovali “oluk” a voda nije daleko. Kakav idiotluk!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.