Glavatičevo, odmor u pravoj prirodi

Stigao je mail od Mustafe (nije bilo prezimena) u kojem  šalje par slika i tekst o svom omiljenom mjestu za ribolov:
Evo malo slika sa najljepšeg mjesta na svjetu, a to je Glavatičevo i rijeka Neretva koju, na ovom području, možete piti bez ikakve bojazni.Ovo mjesto obožavam ne samo radi ribe nego i radi odmora u pravoj prirodi.Tu vas može ometati samo cvrkut ptica…a ponekad i pokoja divlja svinja 😉
Ovu veliku “meku” (mekousnu pastrmku) sam “digao” na muhu mrav.To se desilo krajem aprila 2009. godine – vodostaj je bio nešto veći, a voda sjera.Vrijeme je bilo oblačno a ribu sam ulovio prijepodne na splavu kod visećeg mosta zvanog Cucina žicara.Riba je bila teška
1,5 kilogram.Naravno, da nezaboravim,izvukao sam je uz pomoć supruge.
To je bio prvi izlazak u 2009. godini i bilo je obećavajuće – ako se po jutru dan poznaje, sezona je trebala biti uspješna.No, nije se takvom pokazala što, ustvari, i nije toliko bitno – bitno je izaći na vodu i biti u prirodi i uzivati.Da mogu, svaki dan bih išao na pecanje jer me to opušta i čini sretnim.
Iz iskustva, na ovoj vodi najbolje je koristiti površinske mušice koje se mogu kupiti od mještana u Glavatičevu i bijeli “MEPS” br. 2.
U ribolov vodim i suprugu koju sam zarazio ovim sportom i čini mi se da je “luđa” od mene 😉

Pročitajte i:   USR ‘Neretva 1933’ Mostar: Izvršeno poribljavanje voda pripadajućeg ribolovnog područja

Pozdrav za “Bistro BiH” i BISTRO! u 2010. godini!

16 thoughts on “Glavatičevo, odmor u pravoj prirodi

 • 22. Februara 2010. at 12:39
  Permalink

  E moj Mustafa, tu ce za par mjeseci da nikne hidroelektrana…

  Bistro!

 • 27. Februara 2010. at 18:05
  Permalink

  Ne vjerujem Mustafa da si tu endemicnu vrstu vratio u vodu i da jesi,sam nacin kako je drzis prilikom slikanja tesko da ce prezivjeti pa i ta druga jadnica ne zna sta je snade..
  Molio bih ljude koji ovako endemicne vrske i autohtone primjerke uhvate i NE VRATE U VODU,da ne objavljuju i salju slike..samo nasekiraju..
  Pa ove godine neces ni jedne uhvatit iz jednog jedinog razloga,istrebljena..

 • 27. Februara 2010. at 18:26
  Permalink

  Ja ću na ovaj komentar samo napisati ono što sam i mnogo puta do sada:
  Mustafa nije uradio ništa protivzakonito, slike nisu iz kuhinje, garaže, wc-a, i ako preferirate princip “uhvati i pusti”, nemate pravo na ovakav način kritikovati nekoga ko ne krši Zakon i odnese nešto ribe kući.
  Agresivom, napadanjem, ispoljavanjem svoje “sekiracije” zbog ovakvih vijesti i slika, biću prinuđen birati između ovakvih vijesti i ovakvih komentara.Tu je moj izbor jasan – biram vijesti u kojima nije uradjeno NIŠTA PROTIV-ZAKONITO!
  Mnogo bolji efekat biste postigli kada biste svojim primjerom pokazali da može i drugačije – poslali slike i vijesti sa vode kako puštate ribu/e.Samo tako ćeš imati moj respekt, a ovako, kritikom onog koji je uhvatio i odnio ribu kući – ne!
  Ovo nije kritika tebi, ovo je upozorenje svima koji bi agresivom (uslovno rečeno) pokušali nametnuti bilo kakvo mišljenje, principe, običaje – takve komentare ću uređivati ili brisati, a isto tako pozivam i ostale moderatore da obrate pažnju na komentare takvog tipa.
  Bistro i u pamet!

 • 27. Februara 2010. at 18:44
  Permalink

  Posteno od tebe Senade,postujem tvoj izbor i pravila..ipak mislim da ako nije vratio ove ribe nazad,mislim da je uradio “nesto” protuzakonito,zna se koliko i do koje mjere moze uzet i radit s njima sta hoce,pogotovo kad je u pitanju autohtona vrsta..ne zelim nikakve agresive samo mislim da valja opomenuti i podsjetiti na pravila..izvini senade,morao sam to da kazem..postovao bih i kad bi ove moje komentare izbrisao,ko sam ja da kritikujem

 • 27. Februara 2010. at 20:06
  Permalink

  Pa, onako odokatvino, ako piše da je imala 1,5 kg, onda je bila u dozvoljenoj mjeri.
  Isto tako, nije pisalo koliki je lipljen, ali, odokativno, to bi tu negdje moglo biti.
  Ja sam i do sada pokušavao “cenzurisati” slike, par puta sam o tome i pisao, i u komentarima, i na forumu.Svakakvih slika je dolazilo na mali, i dosta toga nine objavljeno.
  Na ovoj, novoj stranici, dogovor je da ta “cenzura” bude još jača, i vjeruj mi da jeste.
  Ja sam svjestan da mnogi od nas ne poznaju Zakon, ni ja ga ne poznajem koliko bih trebao, te je zbog toga uvedena i rubrika “KVIZ” u kojoj će biti pitanja iz Zakona.
  Svrha stranici jeste, između ostalog, i uticanje na svijest, i ona pokušava isto što i ti.
  Ali se ne slažemo u načinima djelovanja.
  Očekujem tvoje slike i vijest sa tvog boravka na vodi, u kojoj ćeš nam pokazati da može i drugačije.To će imati jači i efektniji učinak od “ruženja” u komentarima.
  Bistro! 😉

 • 2. Marta 2010. at 11:57
  Permalink

  a buduci da su slike iz FF revira, onda jeste uradio sto sta protuzakonito… riba se mora vratiti neostecena (ne samo ziva), i nikakvi mepsovi koje preporucuje tu nisu dozvoljeni

 • 2. Marta 2010. at 14:05
  Permalink

  E moj Mirsade ocito ne poznajes revire FF, ova riba je uhvacena vise Glavaticeva i nema nikakve veze sa FF, a pogotovo ja sam Sarajlija i postujem zakone na vodama u protivnom znas sta sljeduje kazna ko kuca…A ribu ne jedem samo uzivam u prirodi i njenim vodama…Bistro od Mustafe…

 • 2. Marta 2010. at 14:15
  Permalink

  A mepsovi su dozvoljeni i povrsinske muhe.A ostalo je zabrana od 2008 god ukinute su podvodne, crv, plovak i itd.A posebni reviri kao sto su FF se zna pasa moj solidni…Ovo mjesto ako poznajes to je van Glavaticeva prema Bjelimicima posljedni viseci most, pogledaj bolje slike.Pozdrav i BISTRO.

 • 2. Marta 2010. at 19:21
  Permalink

  Komentar editovan od strane administratora!

  @Keno, očito nisam bio dovoljno jasan u mom prošlom komentaru.
  Senad.

 • 2. Marta 2010. at 22:35
  Permalink

  Daj ba Senade,sta sad ispade da smo mi sa marsa pali a on (ili vi) iz sarajeva pa 100% postuje(te) zakon..kazem ti da te jasno razumijem ali razumi i ti mene..moramo i trebamo opominjat i pokusat mijenjat savjest i nas mentalitet,krajnje je vrijeme,to su endemi koji nestaju i kako ih covjek kao individua moze spasit bio to revir ili ne bio..i da je pustio mustafa ove ribe nazad,znam da bi za 5-10 dana bi neki drugi ribar ih uhvatio i odnio kuci.Zato pitam,nikog ja ne zelim isprovocirat i napadat..ako mislis da sam tu samo zbog toga,molim te obrisi sve ove moje komentare

 • 2. Marta 2010. at 22:54
  Permalink

  Nije poenta o tome šta ti ili ja mislimo, šta bih ja volio, ili šta bi ti volio.
  Poenta je da je čovjek uhvatio ribu, uslikao, poslao vijest, da u toj vijesti nije ništa protiv zakona uradjeno, i da ne dozvoljavam da ti niti bilo ko drugi svojim negativnim komentarima odbijate raju da šalju vijesti.
  Bujrum, uhvati meku od 1,5 kg, uslikaj je kako je puštaš i pošalji vijesti – imačeš moj respekt.
  Pametovanjem i kritikovanjem nekoga što je uhvatio i odnio ribu, a nije uradio ništa protiv zakonito – nećeš.
  Svijest nećeš promijeniti kritikovanjem i napadanjem ljudi, vjeruj mi, ne znam kojih si godina, ali dok mislis da ćeš na ovaj tvoj način uticati na nekoga da promijeni svijest, i ako imaš godina, nemaš iskustva.
  I da ti u startu kažem – ovo MI/VI izbaci ubuduće u komunikaciji na stranici.Ovde nema MI/VI.
  Da te ja sad pitam je li ti to napadas Mustafu jer je iz Sarajeva?
  Jel’ de da jako glupo zvuči.
  Isto kao i početak tvog posta.
  Ovim stavljam tačku na raspravu.Mislim da sam bio dovoljno jasan.
  Četiri godine ja borim bitke sa rajom u komentarima gdje niko neće da bude realan, gdje bi svi nešto pametovali, a niko ne bi onom stvari mrdn'o da uslika šta i pošalje, nego svojim pametovanjem ubijate želju i kod ovo malo raje što šalje vijesti i slike.
  E, više se neću dozvoljavati takve komentare na vijesti GDJE NIJE URADJENO NIŠTA PROTIVNO ZAKONU O SLATKOVODNOM RIBARSTVU!
  Ovo ne pišem tebi, Keno, nego svima.

 • 2. Marta 2010. at 23:28
  Permalink

  Ok je Senade,necu vise,radi svoj posao..jasno je napisao “a pogotovo ja sam Sarajlija i postujem zakone na vodama”..i nemam nista protiv sarajlija,naprotiv i nisam rekao da je napravio prekrsaj..pa i jesu komentari tu da se neko pohvali ili kritikuje,nismo svi isti,ja sam samo htio znati da li je vracena riba ili ne.I oprost i ti i Mustafa,znam da sam sa prvim komentarom malo zesce nasputio. Bistro

 • 2. Marta 2010. at 23:51
  Permalink

  Halo Senade ko bola ljuti.Od ljutnje nema ništa.Ti si u pravu 100 %.Bilo je gorih slika npr.šarani okačeni na žici i slično ali to nije protivno zakonu i ništa se tu neda uraditi.Sada je druga stvar svijest ribara i kako će se oni ponašati.Ni jedan zakon nije savršen pa tako ni naš ribarski gdje ima niz rupa ali je bitno da ga imamo i poštujemo.

 • 8. Oktobra 2010. at 11:41
  Permalink

  Digo je on ovo sve na plovak!
  Onda zakacio blinker lipljenu na usta…hahhaaaaaa…..ja dobra vica

 • 8. Oktobra 2010. at 11:57
  Permalink

  Dvoumio sam se da li da dozvolim ovaj komentar, ili jednostavno obrisem, pa sam odlucio da ga editujem i objavim, jer si tipican primjer nepromisljenog komentatora koji misli da sve zna, moze sve, i da je najpametniji.

  Prvo, u komentaru tvrdis nesto sto ne mozes znati, to je tvoja pretostavka.
  Drugo, nazivas covjeka pogrdnim nazivom (sto sam izbrisao) sto je odraz tvoje (ne)kulture
  I treće, iz komentara zakljucujem da tvoju “tvrdnju” zasnivas na tome jer je “vic” uhvatiti na mepsa lipljena.

  Zakljucak – prije nego nekoga nekim pogrdnim imenom nazoves, informisi se i uozbilji se.
  U protivnom, sam ispadnes ono cime druge castis.

  http://www.bistrobih.ba/noviforum/viewtopic.php?f=84&t=1685

 • 21. Februara 2011. at 10:21
  Permalink

  Prijatelju moj nije bitno jel ti vjerujes ili ne, ovaj lipljen je uhvacen na 2 meps zute boje a medzu vremenu je bio obilazak cuvara Tabak Senada koji nije mogo vjerovat a nisam ja uhvati ribu nego supruga.Kako nas narod kaze u svakom kukuruzu ima kukurjeka. A ti licno uhvati i pusti imas moj respekt, sve neko pametovanje a upaljaci se nose kuci oni su najsladzi.Bistro iz Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.