Iz svijetaNajnovije vijesti

Dobro došli na ribolovne terene Dunava i N.P. Fruška Gora (SR)

Nedavno je stigao i  mail o ribolovnim terenima “Skelica” na rijeci Dunav.Sa web prezentacije prenosimo par interesantnih informacija i fotografija.
Negde na padinama pitome Fruške Gore, u zaleđu neštinske ade, teče život i prolazi vreme onako lagano, strpljivo, vojvođanski…
Na Skelici za koju više ni najstariji meštani pouzdano ne znaju od kuda nosi baš to ime, vreme se meri mirisima proleća, upecanim ribama, vinogradskim čokotima, muzikom.
Minuti prolaze u zalascima sunca, lađama koje plove rekom, litrama dobrog domaćeg vina i tanjirima ribljeg paprikaša, osmesima…mesto sa kojeg čovek ponese uvem samo lepe uspomene, očiju  i duše punih tišine, mira, i obećanja da će se ponovo vratiti…Skelica je trenutak u vremenu i prostoru na kome osećamo da smo svi samo deo tog čudnog i moćnog sveta prirode…tamo negde u zagrljaju Dunava…Dobrodošli!
Neštinska ada se prostire na nekih sedam kilometara toka Dunava od granice sa republikom Hrvatskom pa do početka
susečkog dunavca i predstavlja izuzetno mesto za ribolov i ribolovce.
Vikend kuća je udaljena 150 metara letnjim putam od prvih ribolovnih terena.Raznovrstnost dna, zaponi i prilivi, kameni nasipi, brojni rukavci, čine ovaj deo Dunava izuzetnim ribolovnim terenom i poznatom destinacijom brojnih ribolovaca.
Moguće je podjednako uspešno pecati sa obale ili iz čamca, varaličariti ili pecati klasičnom dubinskom tehnikom.
Neštinska ada je jedinstveno mesto za ribolovce je se na, uslovno rečeno, maloj površini toka Dunava nalazi nekoliko manjih i jedan veći rukavac.
Teren je takve konfiguracije i bez obzira na vodostaj gotovo uvek barem jedna vrsta ribe “dobro radi”.
Šaran se najčešće na ovoj vodi peca u panjevima, smuđ se varaličari na kamenjarima kojih ima nekolicina a dugi su toliko da ulaze u sam plovni tok Dunava.
Bela riba se lovi na plovak i to obično na “šetnju” na prelivima ili na mestima gde se presecaju vodene struje dunavca.
Bucov se varaličari tehnikom miša i strimera, a štuka se lovi u malom dunavcu gde voda gotovo stoji.
Babuška se lovi najčešće dubinskom tehnikom i to na različitim mestima kako na tekučoj, tako i na mirnijoj vodi.
Som se lovi u rupama zasečene obale gde je dubina vode prilično velika.Ribolovci mogu uvek dobiti pravi savet od neštinskih alasa i dobrih pecaroša, kao i od domaćina gde i šta treba loviti.
Ribolovna sezona na ovoj vodi gotovo da i ne prestaje.
Mamce i potreban pribor moguće je nabaviti u nekoj od obližnjih dobro snadbevenih ribolovačkih prodavnica u Bačkoj Palanci.
Pored ribolova na Dunavu u vodama neštinske ade, u okolini do 50 kilometara od vikendice nalaze se poznatiji ribolovni tereni:
♦Susečki ribnjak (zatvoreni revir N.P. Fruška Gora) na udaljenosti oko 7 kilometara od vikendice – prvenstveno za lov šarana.
♦Specijalni rezervat prirode “Zasavica” (revir zatvorenog tipa) na udaljenosti oko 50 kilometara od vikendice – prvenstveno za lov štuke varalicom, ali i ostale vrste ribe (babuška, šaran)
♦Vojvođanska oaza (privatni revir) na udaljenosti oko 35 kilometara od vikendice – prvenstveno za lov šarana i babuške.
♦Bukinski rit (gazdinstvo vojne ustanove Karađorđevo) na udaljenosti oko 30 km od vikendice prvenstveno za lov štuke, šarana, babuške.
♦Jezero Tikvara (Park prirode II kategorije) na udaljenosti oko 10 km od vikendice – sve vrste riba

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

BISTRO!

Web prezentaciju možete pogledati na www.skelica.com a više slika o ribolovnim terenima u Galeriji slika na istoj stranici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.