Najnovije vijestiReportaže

U januaru na rijeci Mrežnici (HR)

Ponovo se javio Živan Jovanović- Žika iz Ljubljane, ovaj put sa reportažom o tri januarska dana provedena na rijeci Mrežnici kod Karlovca a u društvu sa prijateljem Jasminom.
Pozdrav svima!
Evo još jedne reportaže sa januarske kampanje na rijeci Mrežnica koja se nalazi u blizini grada Karlovca. Ovaj put se mi je u kampanji pridružio i prijatelj Jasmin.
Rano ujutro krećemo i već oko 9 sati ujutro smo na vodi, Jasmin zauzima ribolovno mijesto dok ja idem u grad da kupim ribolovne dozvole.
Oko 12 sati sve je na svom mestu – brzo se pristavlja jedan čaj da se malo ugrijemo, pošto su temperature stvarno bile niske.Tokom dana su se kretale od -2 do -3°C.
Temperatura vode je bila oko
5°C, štapove smo zabacili na sve moguće pozicije od 2,5m do 7m dubine.Ja sam imao malo dublji dio rijeke, dok je Jasmin imao dubinu do 5m koja je bila i najproduktivnija. Već nakon jednog sata javlja se moj signalizator koji je bio postavljen na nekih 5m uz trsku. Kad sam izletio vani već je stao, a poslije promatranja pozicija na kojim smo lovili, zaključimo da sam imao griz PATKE – nismo mogli da vjerujemo na dubini od 5m ona fino uzme boilu i ko šaran kreće polako da skida sa špule (ma pravi griz).
Takvih lažnih grizova smo imali još mnogo u toku ribolova.
Preko dana se nije događalo ništa naročito, osim što su nam patke sve pojele što smo prihranili. Pred samu noć dohranimo i osvježimo ribolovna mjesta sa novim mamcima, i polako u šator pošto su se temperature već spustile na -8°C.
Oko sedam sati javlja se Jasminov signalizator i ne staje, Jasmin zateže i posle kratke borbe riba ulazi u granje.
Nakon nekog vremena epizoda se ponovi i riba je opet u granju.
Treća sreća – oko 11 sati naveče griz se ponovi ali ovaj put je vani riba od oko 9 kg…super…ide ona u čuvaricu za jutranje slikanje.
Te noći je Jasmin imao još dva griza, jednog manjeg je izvadio a jedan je ušao u granje.
Poslje jutranje foto seanse uz kafu raspravljamo, kako da ima toliko granja, kad nam u posjetu dolazi domaći ribič od kojeg dobivamo informaciju da lovomo preko mjesta gde je u ljetu puno lopoča i da je dole korjenje od lopoča dugo i po par metara i debljine 10 – 15cm.
E super smo si mislili.
Ali dobro, pokušati ćemo sa jačim pritiskom na ribu i tako je dignuti od dna.
Preko dana nismo ništa hranili kako ne bi opet navukli patke na hranilište. Dan je prošao mirno samo smo se izležavali . Jedino sam ja nahranio spot na dubini od 7m, ali dan je prošao brez griza.
Opet pred samu noć nahranimo pozicije i iščekujemo prvi griz, kad stvarno već oko 8 sati ima Jasmin griz, ribu malo »poforsira« i uspjede je dignuti…i evo ga…šarko od 7-8kg.
U toj noći imali smo još dva griza ali jedan je spao a drugi je do jutra sačeko na fotoseansu.
Tako je došlo i jutro, i poslje kratke fotoseanse polako smo se pakirali jer se naša kratka kampanja polako završavala. Za nas je bila kampanja uspješna jer za ovo doba godine i temperature koje smo imali, svaka je riba BONUS riba.
Imali smo 8 grizova od toga 4 ribe vani (50%), 9kg najveća, od toga je imao Jasmin sve gizove što nas je obojicu iznenedilo, da se riba nije javljala u dubini, ali šta se tu može lopta je okrugla, riba je kliska i biti će drugi put.
A lovili smo na boile home made iz sastojaka AA baits + aktivator i enyzime ‘new’ od aa baits-a, koji su se odlično pokazali za hladne vode.
Lijep pozdrav iz smrznute Slovenije od Žike!
Biiiiiiiistro jarani!
Žika & Jasmin (Procarper Promo Carp Team)


Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

2 thoughts on “U januaru na rijeci Mrežnici (HR)

  • Svaka cast na upornosti i prekrasnim ribama.. Bistro momci !

  • mjesto gdje ste vi je DUGA RESA slobodno naglasim!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.