Boračko jezero – Raj u srcu Prenja

Boračko jezero prekrasno planinsko jezero koje je okruženo gustom šumom i livadama na kojim brojni izletinici i ljubitelji prirode kampuju od proljeća do jeseni
Malo je tako lijepih i čistih jezera sa tolikim  prirodnim potencijalom za razvoj turizma i ribolovnog sporta kao što je  Boračko jezero. Nalazi se dvadesetak kilometara udaljeno od Konjica, u srcu prirodne ljepote Prenja. Izletnici i ljubitelji prirode koji ga dobro poznaju i često posjećuju kažu da je to raj za sve zaljubljenike u prirodu. Konjic sa svojom okolinom obiluje atraktivnim lokacijama za odmor i rekreaciju. Tu  je upravo Boračko jezero i Glavatičevo, a posebno su atraktivne rijeke
Neretva i Rakitnica, bogate florom i faunom, uređenim obalama  i terenima za rekreativni sportski ribolov, šetnju, odmor i rekreaciju.
Boračko jezero se nalazi u srcu planine Prenja na nadmorskoj visini od 405 metara. Dubina mu je od tri do 17 metara. Bogato je potočnom pastrmkom i kapitalnim šaranima. Okruženo je gustom četinarskom i listopadnom šumom, te brojnim livadama  na kojima izletnici i ljubitelji prirode iz Konjica, Mostara, Sarajeva, Visokog, Zenice, željni  prirode, čistog zraka i tišine , kampuju od proljeća do kasne jeseni. Pored lijepe plaže u neposrednoj blizini jezera nalaze se i bungalovi gdje je smješteno i dvadesetak kamp kućica u kojim tokom ljeta borave brojni turisti i izletnici. Osim smještaja u bungalovima, na ovom lokalitetu nalazi se i motel “Borašnica” koji pruža dobre uslove za smještaj i boravak gostiju, a na još nekoliko lokacija postoje ugostiteljski objekti gdje se može pojesti kvalitetna domaća hrana i popiti osvježavajući napitci. Na raspolaganju gostima su i brojne vikendice za iznajmljivanje za spavanje, a sve to je  u neposrednoj blizini jezera.
Oni koji žele duže maršute šetenje i steći malo više kondicije, neće požaliti ako  dođu, jer  prirodni okoliš Boračkog jezera i Glavatičeva ima prekrasne predjele pogodne za duga pješačenja.
I. BAJROVIĆ

Pročitajte i:   Vlada RS podržala načelnika Bjelicu i zaustavila gradnju MHE na Kaljini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.