Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – Iz ribarske torbe

Kratke vijeti sa voda Bosne i Hercegovine zabilježene u “Ribarskom listu” iz septembra/oktobra 1928 godine.

Mekousna od 3 kg

Dne 6. septembra o. g. ulovio je g. Ivan Demšar iz Sarajeva u rijeci Rami (pritok Neretve) jednu mekousnu tešku 3 kg. Ovako krupni komadi mekousni se love vrlo rijetko. U Rami ih se nalazi ipak najčešće pa smo ranijih godina već javljali o sli­čnim slučajevima. G. Demšar je kao i obično lovio pastrve na ri­bića (malu gagicu) pa je iznenada ulovio ovu krupnu mekousnu, ko­ja mu je načinila veće veselje nego glavatica od 6 kg. Kako je g. Demšar jedan od najstarijih sara­jevskih športskih ribara imade on u svojim uspomenama raznih lijepih lovina, još iz starog dobrog vremena, dok nije stanje riba bilo tako žalosno kao danas, no ovako krupnih
mekousni imade i on malo u svojoj ribarskoj “histo­riji”. Prije 17 godina ulovio je jednu mekousnu od 3,5 kg isto tako u Rami na ribića i od onda tek ove godine opet jednu krupnu. Inače se love prosječne mekousne do 1 kg.

Ovogodišnja sezona lova na mladice

Radi neobično velike i dugotrajne ljetne ovogodišnje žege svi su potoci i rijeke vanredno mali.
Prema izvješta­jima meteorologijskih stanica nije 33 godine, dakle od 1895. god., zabilježeno ovako toplo i dugotrajno suho ljeto sa minimumom oborina. Dok smo u god. 1927. 6. septembra u Sarajevu i na okolnim gorama imali već snijega, ove godine je 6, septembra i bližih dana bila nezapamćena žega i sparina. Nije onda čudo, da su sve vode pale daleko ispod normalnoga vodostaja.
U nizinskim vodama još se mogu uspješno da love razne vrste riba, ali u salmanidskim vodama su izgledi za uspješan ribolov minimalni. I duboki virovi, koji inače kriju u svojim dubinama svoje riblje bo­gatstvo pred radoznalim i neprijateljskim očima, ne mogu u bistroj i plitkoj vodi da sakriju svoje mladice, koje se često sakrivaju u razne podvodne zaklone, a na udicu sada teško idu. Zato ove godine lov na mla­dice zapravo nije počeo u septembru kao obično, jer nema još hladnih noći, koje obećavaju dobar uspjeh.

Poziv na uplatu članarine

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Pozivaju se svi članovi, koji duguju članarinu za g. 1928., kao i oni, koji imadu bilo kakvo dugovanje prema Društvu, da dužne svote što prije uplate. Približuje se konac go­dine i društvena glavna skupština, pa je potrebno sve račune izravnati i pripraviti zaključak. Onima člano­vima, koji se odmah ne odazovu ovome pozivu, poslaće se pismena opomena te će pored dužne svote platiti još i trošak za opomenu.

Novi čuvari ribolova na rijeci Bosni

Pored prvoga čuvara ribolova (na zakupnom dijelu rijeke Bosne) Luke Jovandića iz Malih Krivoglavaca najmljena su još tri čuvara i to : Vaso Hrkalo, iz Crnotine, Ahmet Mujkić iz Crnotine i Jusuf Suljić iz Atovića. Posljednja trojica su najmljena ponajviše za gornji tok rijeke Bosne od Osijeka do Reljeva, jer je ljeti o. g. za vrijeme maloga vodostaja učestalo ba­canje eksploziva po seljacima u ovaj dio rijeke Bosne.
Luka Jovandić je do sada podnio velik broj prijava te se smatra stalnim čuvarom, dok su ostala trojica zasada privremeni čuvari.
Preporuča se članovima, da čuvarima idu na ruku, da im na zahtjev pokazuju ribolovne karte i lovinu, a ujedno da čuvare obavijeste o svakom opaženom prekršaju ribolovnih propisa bilo sa strane legalnih ribara, bilo sa strane neovlaštenih lica. Svaki član Društva, kojega čuvar pregleda, dužan je, da se potpiše u čuvarevu knjigu i da označi mjesto i datum pregleda. Tko čuvare ne pozna lično, može od njih zahtijevati prije pregleda da pokažu čuvarsku legitimaciju. Čuvari su položili zakletvu kod Sreskog poglavarstva u Sarajevu.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Prodaja ribarskog pribora

Pozivaju se oni članovi, koji su kod sastava narudžbe ribarskoga pri­bora preuzeli obvezu otkupiti za njih naručeni pribor, da petkom od 2-7 na večer podignu u društvenim prostorijama svoj dio pribora. U koliko još imade nerasprodanoga pribora može svaki član kod blagajnika da kupi potrebne mu stvari (samo petkom u društvenim prostorijama, Središnja Vinara, Aleksandrova ul. 105).

Zabrana rijeke Željeznice i Neretve

Mnogi udičari obraćaju se pitanjima na R. D. za B. i H., da li će rijeka Željeznica i Neretva od Rame do Grabovice biti u god. 1929. otvorena za ribolov udicom. U ovoj stvari smo već objavili, da se je pročulo, da su ove rijeke rezervisane za Dvorsko lovište. Na pi­smeni upit u ovome predmetu Direkcija Šuma zvanično nije odgovorila, ali je usmeno potvrđena gornja verzija. Prema tome zaključujemo, da ove vode nisu zabranjene privremeno, već stalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.