Najnovije vijestiUlovi

USR “Una” Bihać – Otvor ribolovne sezone 2010. godine

Dana 27.02.2010. godine (subota) zvanično je otvorena sezona ribolova na potočnu pastrmku na području na kojem gazduje U.S.R. „ UNA“ iz Bihaća. Kada bi počeo opisivati šta znači taj otvor za jednog ribolovca, potrošio bih puno vremena i redaka na PC,  jer bi to nekako razvodnio pa normalan čitalac to ne bi mogao shvatiti , misleći da je to  iluzija i fikcija a ne gola stvarnost.  Noć ranije pred otvor,  kiša je padala neprestano, najavljujući da će i ovaj otvor kao i prošli, biti neprestana bitka za traženja  skloništa od kiše i vjetra.   Ali ipak, ne može uvijek tako biti. I nas je napokon „ugrijalo sunce“. Samim buđenjem jutra, nekako stidljivo, počelo se buditi i sunce, najavljujući pravi proljetni dan. Jutarnjih priprema pred polazak na vodu je bilo malo, jer je teško naoružanje i dodatna oprema već bila noć ranije spremljena u vozilima.
Destinacija je bila  rijeka
Una između Pokoja i Kostela, tradicionalno okupljalište većine ribolovaca. Već na samom izlasku iz naselja Pokoj, vidjeli smo da to neće biti običan dan, jer na svakih nekoliko metara opažamo ribolovce u akciji. Sa druge strane ceste primjećujemo dimne signale i mnoštvo ribolovaca pa nekako zaključujemo da malo kasnimo i da su drugi „vrijedniji“ od nas. U samom prolasku pored ribolovaca primjećujemo i prve ulove što nas posebno veseli.  Sumirajući prošlogodišnje otvore, uvijek smo bili skeptični kad je u pitanju aktivnost ribe, tražeći razloge u nepovoljnom vremenu i  izlasku ribe iz mrijesta.  Ovaj put se nadamo boljem. Čim smo utvrdili lokaciju i otvorili kamp prijatelj Nisvet Rekić-Nuno je imao prvu akciju i prelijepa potočna pastrmka je bila u njegovim rukama. Svaka čast majstore!
Posjetili smo i kampove drugih ribolovaca koji su pokazivali svoje trofeje a koji nisu bili mali. Zaključio sam da je to jutro radila  „velika“ pastrmka.  Ribolov je trajao negdje do podne,  uz čast izuzetcima,  a onda je većina ribolovaca okačila štapove od klin  i počela proslavljati otvor ribolovne sezone uz bogatu trpezu.
Jer otvor nije sam ribolov , već jedno druženje među ribarima koje se dugo pamti.
Kako je ribolov završio?
Pa onako kako je i počeo. Pun pozitivnih utisaka,  što zbog otvora sezone a bogami i zbog dolaska proljeća. Ipak je ovo bila duga i teška zima.
BISTRO!

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Tekst: Rejhan Karabegović
Foto.Adnan Mujakić


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.