Ribari zatukli zaštićenu morsku lisicu

Dvojica ribara iz Lumbarde na Korčuli  iz plićaka golim rukama izvukli ošamućenu i dezorijentiranu tri metra dugačku morsku lisicu.
Nedavni ulov Frane Miline-Bature i njegova oca Ivana je  morski pas težak 100 kilograma, piše Jutarnji list.
Vraćajući se iz ribolova, otac i sin su u plićaku dubine svega jednog metra ugledali morsku lisicu kako dezorijentirano pliva. Čim su shvatili da je životinja ošamućena i malaksala, argolom su je zatukli i rukama dovukli do obale. Iskusni ribari odmah su svoj ulov pripremili za prodaju.
Alen Soldo iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže kako je morska lisica od prošle godine strogo zaštićena životinjska vrsta te kako korčulanskim ribarima zbog njih ‘ulova’ najvjerojatnije slijedi kaznena prijava.
‘Radi se o vrsti koja je
standardna za cijeli Jadran, a pretpostavlja se kako joj je mrjestilište na sjevernom Jadranu. Inače boravi u otvorenom moru, hrani se malom plavom ribom i potpuno je bezopasna za ljude’, rekao je Alen Soldo i dodao kako ne zna što se dogodilo s morskom lisicom koja je zalutala na korčulansku plažu.
Kazna će se naknadno odrediti
Državna inspektorica zaštite prirode za područje Dubrovnika Vesna Daničić potvrdila je za Dnevnik.hr da je upoznata s jučerašnjim slučajem te da je Ministarstvo reagiralo, no istakla je kako ne može pričati o pojedinostima jer je predmet o morskoj lisici u tijeku.
Inače u ovakvim slučajevima Ministarstvo kulture podiže optužni prijedlog koji određuje kaznu ovisno o količini nastale štete.
‘Nema propisane kazne za ubojstvo morskog psa pa će je Ministarstvo naknadno odrediti’, rekla je inspektorica Daničić.
Doznajemo kako je predviđena kazna za ubojstvo dupina 40 000 kuna, a za ubojstvo sredozemne medvjedice 100 000 kuna.
Dnevnik.hr

Pročitajte i:   Članovi USR Vitez u novim radnim akcijama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.