Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Šićki Brod – Popravak prilaza jezeru

Od samog osnivanja, rad sekcije “Kop Šićki brod” je otežan zbog nedostataka sredstava, a i sluha nadležnih da pomognu u rješavanju problema na koje vrijedni članovi ove sekcije nailaze.
Najnoviji problem koji je iskrsnuo je da je vodena bujica, zbog silnih padavina, odnijela jedan dio puta – prelaz kojim se dolazilo do kontejnera ribočuvara.
I ovaj put su članovi sekcije samoinicijativno iskupili neka sredstva i obezbjedili cijevi kojima će, nadati se, dugoročno riješiti ovaj problem.
Ali, inovativni Roko je uz rješavanje ovog problema sa bujicama, nadošao i na ideju da se jednim udarcem riješe dvije stvari.
U ovom malom usjeku koji je uvijek pod vodom, koji je u nivou sa jezerom, davna ideja o
mriješćenju šarana u ličnom aranžmanu članova sekcije je dobila preduslov za realizaciju.
Naime, šaranu u samom jezeru ne uspjeva mrijest.Prvobitne glasine o neodgovarajućoj vodi su se pokazale netačnim, jer jedini razlog neuspješnom mriješćenju šarana je – hladna voda jezera i sama konfiguracija dna istog gdje nema plićaka u kojem se voda može zagrijati na temperaturu dovoljnu za obavljanje mrijesta.
Potvrda ovoj činjenici je isti slučaj koji se dešava u na Smolućkom jezeru gdje, takođe, nije zabilježen nijedan uspio mrijest u samom jezeru.U maloj bari dvadesetak metara udaljenoj od jezera, mrijest šarana se dešava u prirodnim uslovima.Vlasnik-koncesionar Smolućkog jezera je prošle godine izvadio par većih šarana iz jezera, vještačkim putem izvršio mrijest i oplodio ikru te istu držao u bazenu napunjenom vodom iz jezera.Mlađ iz ikre se uspješno izvalila, i prebačena je u bare za mlađ.
Po riječima Senada Isakovića Roka, ukoliko ove godine uspiju dobiti mlađ šarana u ovoj maloj bari, planiraju nedaleko od jezera napraviti jednu veću površine oko 150 kvadratnih metara, a koja bi bila fizički odvojena od jezera, – malo mrijestilište šarana, čime bi dugoročno riješili ribu za poribljavanje, i gdje bi i ono malo sredstava kojim raspolažu mogli usmjeriti u druge, isto tako bitne svrhe.
To malo jezerce-mrijestilište će još više uljepšati ambijent Šićkog jezera.
Još jedna potvrda iz ove sekcije da se može i drugačije, da može mnogo bolje nego što je to kod nas praksa.
Bistro Šićki!

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.