Najnovije vijestiOstale vijesti

На крајy jедне блиставе каријере

Пренио, припремио и уредио, Даничић Предраг ♦ Риболовнe новинe CPC PC Број 21, Јануар 2010. гинe
Након дванаест година усјешног рада и вођења СРС РС, са мјеста предсједника његовог Управног одбора, одлази риболовни великан Ђорђе Клепић. Исконски природњак, заљубљеник у ријеке, језера и риболовни спорт, прави риболовачки занесењак, човјек широких погледа, визионар, ентузијаста и другарчина чије ће име, због свих заслуга, остати златним словима записано у биографији СРС РС.
Предсједник је имао жељу да нам се, на крају свог мандата обрати, и то баш у нашим Риболовним новинама. Листу свих нас спортских риболоваца СРС РС, који је једним значајним дијелом рођен, заживио и живи захваљујући њему. Моја маленкост риболовног новинара је имала посебно задовољство и част да забиљежи и пренесе ту његову жељу у цијелости.

Драги моји спортски риболовци,
Гледајући са ове временске дистанце, било је то поприлично давно, када сам на Изборној скупштини 6.12.1997. године у тадашњем Српском Сарајеву изабран за потпредсједника СРС РС. Годину дана касније, 1998. године, након подношења оставке господина Стегић Душана, изабран сам на мјесто
предсједника СРС РС. Повјерена ми је важна али и тешка улога, у претешка послијератна времена. Заједно са непосредним сарадницима из УО, представницима ваших удружења, као и многим од вас, кренули смо у опоравак вода и обогаћење њиховог рибљег фонда, изградњу и развијање риболовне етике, спортско-риболовног духа и еколошке свијести, и враћање у етичке оквире сваког «одлуталог» појединца. Наравно, с превасходним циљем јачања и развијања нашег СРС у који смо се окупили с краја на крај РС са истим тежњама и жељама.
Иако је пут био трновит и пун препрека, на којем нам једино воље и ентузијазма није недостајало, па ми је на Изборној скупштини 2001. године повјерен нови четворогодишњи мандат, а након њега, 2005. године, једногласном одлуком, и трећи узастопни мандат, који, ево, крајем ове године истиче. Период од пуних дванаест година колико сам провео на челу Савеза, остаће одвојен у оном најсвјетлијем дијелу мог живота. Упознао сам велики број истомишљеника, добрих људи, великих радника са свих простора РС, од којих су ми многи били сарадници, али постали и добри и блиски пријатељи. Са многима од њих сам успоставио нераскидиве породичне везе које ми много значе. То је велико богатство којим се мјере људи и њихове душе, богатство које се не може купити, нити на било који начин подмитити или продати. Током досадашњег рада, Савез је пролазио кроз тешке периоде, наилазио на велике проблеме и тешкоће, чак је било и озбиљних покушаја његовог разједињавања, одвајања и осамостаљења појединих региона, али упорношћу, јединством и сарадњом честитих риболовних радника из УО, делегата скупштине СРУ, као и многих од вас, заједничким снагама савладали смо препрека и превазишли све ове проблеме и тешкоће, јачали и очували Савез компактним у цјелости. То потпуно јединство, којим се ни један други СРС из окружења не може похвалити је круна свих наших напора и уложеног труда, то је наша снага за даљи напредак и добробит риболовног спорта РС и цијеле БиХ уопште. Јединствена риболовна дозвола, на свим водама цјелокупне територије РС је најбољи показатељ тог савеза и јединства свих наших риболовачких удружења, која се свакодневно сусрећу са низом проблема, али се ти проблеми заједнички лакше и успјешније рјешавају.
Сушта је истина да ријеке и језера не трпе никакве вјештачке баријере, границе и подјеле осим оних које природа чини, те смо из тих разлога и побуда за здравље и очување свих ријека у БиХ, богат рибљи фонд од њиховог изора, тока па до ушћа, и за добробит риболовног спорта, како у РС тако и у читавој БиХ, 2005. године успјели формирати Кровни савез БиХ, који такође биљежи значајне резултате у свом раду. Ти резултати се нарочито очитују у такмичарском дијелу. Све наше БиХ риболовачке екипе нас достојно представљају на свим Међународним такмичењима, у свим дисциплинама и постижу запажене резултате и доносе медаље. Од формирања кровног БиХ СРС сам у његовом предсједништву, а на Изборној скупштини ове године ми је повјерена улога предсједника. Дакле, и даље сам активан, и бићу непосредно укључен у сва дешавања и активности у ентитетским савезима, спреман да прискочим и помогнем у сваком тренутку.
Први наш наредни велики изазов је организовање Свјетског првенства у fly fishing-u 2010. године чији ће домаћин бити Република Српска и град Бањалука.
Сигуран сам да ћемо се том приликом представити риболовачкој Европи као добри организатори; гостпоримљиви, дружељубиви и честити домаћини, али и као успјешни такмичари, што уистину и јесмо. Настојим и настојаћу да и СРС БиХ учиним јединственим по «мустри» нашег СРС РС апсолутно увјерен да је то исправан пут и једини гарант максималног просперитета риболовног спорта у свим његовим сегментима и једини начин који омогућава испуњење риболовачких снова сваког нашег спортског риболовца у БиХ.
А ја, лично, сам остварио највећи дио тих својих снова; зато одлазим свијетла образа и уздигнутог чела, задовољан и сретан јер је СРС РС заузео прави курс и плови сигурним водама. Сигуран сам да ће и мој насљедник слиједити тај курс на чему му желим много успјеха.
А вама, драги моји спортски риболовци, пријатељи моји и сарадници, који сте заједно са мном радили раме уз раме и дијелили добро и зло, који сте ме у сваком тренутку подржавали, упућујем велико хвала, уз искрене жеље да вас здравље и срећа у животу прате, нека вас Бог чува и нека вам је бистро.
Ваш, Ђорђе Клепић

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

4 thoughts on “На крајy jедне блиставе каријере

  • Hajrulahović Rasim

    Ja sam samo jedan od ribolovaca koji Vas je sretao na Vašem veoma uspješnom putu zvanom SPORTSKI RIBOLOV.
    Jedno veliko hvala, uz želju da vas prati sreća, dobro zdravlje, dug i ugodan život.
    Bistro ! Rasim H.

  • Sretno djoko…

  • Velika Hvala na suradnji i prijateljstvu, i još će se naći vremena za druženja i ribolov. Veliki pozdrav…Josip Pjevac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.