KrivolovNajnovije vijesti

Како на крај са рибокрадицама?

Из Спортско риболовног друштвa Котор Варош
Када су једне прилике у мом крају надлежни једног човјека питали зашто не плаћа телевијску претплату, исти им је одговорио да нема телевизијски сигнал. Надлежни му на то рекоше да без обзира постоји законска обавеза да се плаћа телевизијска претплата, те како може и на Суду одговарати за неплаћање.
Мудри човјек ништа не одговори, него позва своју супругу рекавши  “Жено, понеси ракију људима, ево прорадио и Суд, дошао закон у село.”
Зашто почети причу овако?
Наиме, није риједак случај да се у ријеци Врбањи идентификују рибокрадице са харпунима, рибари на ревирима, без дозволе, са мрежама, а ево, и са
посебно израђеним кавезима. Црно да црње не може, али и од горег има горе. Како? Па ево, одете у надлежни Општински орган да пријавите неког, јер пријаву за прекршај Суду као удружење нисте надлежни да подносите, а ови вам кажу како да ми знамо да је баш тај и тај направио прекршај.
Очигледно, потребан је и доказ.
Нађете доказ а они вам опет ништа не кажу, слегну раменима. Ко још мари за пар рибица што је тамо неко изловио незаконито?!
Чланови СРД Котор Варош стварно се са разлогом питају да ли ће доћи Закон у село. СРД Котор Варош је и ове године са значајним средствима порибило корито ријеке Врбање са млађи поточне пастрмке. Горе наведени примјер је чињеница, улажу се огромна сред-ства у обнову рибљег фонда на подручју општине Котор Варош. Изловљавање на овај начин поприма озбиљне елементе кривичног дјела, рибокрадицама никад доста, а они савјесни се доводе у дилему. Да наде увијек има, показује и овај примјер са фотографије – наш Звјездан, члан СРД Котор Варош, пронашао је кавез са фотографије на локацији Ново село, општина Котор Варош у кориту ријеке Врбање и одмах га извадио из воде. Није био пун и вјероватно скоро постављен, а очито скоро и вјешто направљен. Рекло би да док закон не дође у село, ваља се ухватити у коштац са рибокрадицама разних врста, па ко зна, можда и њих неко подсјети на закон, на Суд, само да не буде као на почетку приче – “прорадио Суд, дошао закон у село”.
Бистро,
ИО СРД Котор Варош – Ribolovne novine SRS RS iz januara 2010. godine


Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.