EkologijaNajnovije vijesti

Риболов на ријеци Дрини

Два чланкa Вуковић Страхињe, yченикa 6. разреда Основне школе “Меша Селимовић” – Jaњa
Покрај мога мјеста тече ријека Дрина. То је велика лијепа ријека која припада бројним риболовцима и љубитељима природе. И ја сам међу њима. Обала је релативно уређена. За то уређивање брину се најчешће рибари и људи који су власници викендица. Људи из Мјесне заједнице не улажу нимало новца у уређење јер они ваљда и не знају какав је ужитак боравити у природи.
Зашто баш Дрина и риболов?
Уз воду често идем у риболов са пријатељима. Рано устајемо, још за мрака, и бициклима крећемо у прави доживљај, у чисти ужитак. Истражујемо бројна мјеста и готово на сваком
буде улова, јер Дрина је увијек била богата рибом. За вријеме рата није било рибара нити људи који мрежама лове рибу па се она намножила. Ту се задржава и због релативно велике дубине ријеке, а риби одговара дубља вода.
Шта ми смета!
Ево неких ствари које ми сметају код неких одраслих риболоваца. Не придржавају се прописа донијетих у сврху заштите риба, немају осјећаја према угроженим рибљим врстама, те их без обзира на њихову малобројност убијају или носе кући. Не кажем да ово не раде и дјеца, али дјеца су ипак осјећајнија и такве ствари раде у мањој мјери.
Закон који не потиче боравак младих у природи
Има један закон који баш и није у сврху потицања младих на боравак у природи, на риболов. Тим законом је одређено да дјеца млађа од 8 година не смију ловити самостално него у присуству старије особе. Мислим да је уреду због сигурности младих риболоваца.
Шта пружа риболов
Боравак у природи и риболов су врло лијепе ствари, стога бих желио да што више људи, посебно омладина, на било који начин буду у додиру са природом. Мој начин је риболов, али сваки човјек има право да изабере свој начин.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Проблеми са загађивањем вода

Спортско риболовно друштво «Дрина» из Јања ове године има проблема са загађивањем ријеке Дрине и Јање. Наиме, појавиле су се двије фирме које испуштањем својих отпада у ријеку доводе до загађења воде. Сматрамо да су то велики загађивачи. Ради се о Термо-електрани “Угљевик” и Фабрици сушеног поврћа “Семберка” из Јање.
Термо-електрана “Угљевик” обавезно суботом и недељом испушта у ријеку Јању некакав свој отпадни материјал, тако да у више наврата у данима викенда вода постаје сива и густа. Обраћали смо се термо-електрани напомињући им да по нашем мишљењу таква вода није добра за биљни и животињски свијет. У први мах су нам обећали да се то више неће догодити, али и даље је настављено са таквим радом. Тек кад смо пријавили Републичкој инспекцији и Републичком екологу престали су са испуштањем такве материје у ријеку Јању.
Други проблем је Фабрика сушеног поврћа “Семберка” која има сву потребну опрему и сепараторе са прочишћавањем. У посљедње вријеме испушта у ријеку Дрину комплетан свој отпад заобилазећи филтере које имају. Још је већи проблем што њихов канал који је прокопан до Дрине није спојен у текућу воду него је у једном заливу гдје се тај отпад гомила и у току великих врућина се ствара веома јак задах који се шири околином. Обраћали смо се инспекцији која је у два-три маха реаговала, али је фабрика и послије тога испуштала отпадни материјал.
Сад само имамо срећу да је сезона прераде поврћа завршена, па сад испуштања нема. На прољеће ћемо видјети.
Вуковић Страхиња, Ученик 6. разреда Основне школе «Меша Селимовић» (Чланак написао уз помоћ свог деде)

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

5 thoughts on “Риболов на ријеци Дрини

 • BRAVO Strahinja!!!!

  Nadam se da ima jos tvojih vrsnjaka koji razmisljaju kao i ti jer ste nam vi jedina nada!

  pazite rijeke i budite bolji od ranijih generacija!

  BISTRO!

 • Sadik Konjhodzic-Biko

  I od mene veliko BRAVO Strahinja !!Ostani takav,pricaj i sa svijim kolegama o toj temi,u skoli..na vodi..Je si li i ti ribar ?Lijep pozdrav tebi i tvome dedi !

 • Svaka cast momcino.. Samo naprijed ! Bistro

 • svaka cast, tako treba momak,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.