Очима еколога – Кречена стијена

Јулска жега дојадила, када најавише захлађење. Сутрадан заиста облаци, умало да погоде и кишу. Одлучих, када и за ови дан најавише облаке, да пођем у риболов послије дуго времена. Али гдје? Немам пуно избора, морам негдје близу. Одлучих се за Жељезницу, у Крупачке стијене. Тамо је зимус Чедо дигао младицу од седам кила. Ја сам скромнији и не очекујем ништа слично. Упамтио сам да сам некада давно, ту на излазу из стијена, поред липљена знао на мушицу “дићи” и шкобаља! То сјећање довело ме сљедеће зоре баш на то мјесто. Сиђем до воде и покушавам да уочим да ли се ишта јавља на површини. Све је мирно, водостај низак, камење мокро и љигаво клизаво. Мала узводна хидроцентрала очигледно је те ноћи радила пуном снагом, а у зору је зауставила воду пред браном да би напунили акумулацију за сљедећу ноћ. Зато је водостај низак, камење мокро, а вода мирна ништа се не јавља.
Узалудно бацам варалице, мјењам их. Као да ловим
у бунару. Мијењам мјеста идући лагано, повлачећи се кроз грање и преко клизавих стијена уз воду. На једној повећој стијени, при врху гдје вода никада не плави, примјетих велику бијелу мрљу осушеног течног измета. У први мах помислих да је од чапље, иако би то било мало чудно јер није терен за њу.
Отклоних ту мисао и поново се посветих ријеци. У то се сјетим да ми је давно некадашњи чувар риболова покојни Миладин Сокнић прчао да је на том дијелу тока уловио видру чекајући је у зимској ноћи. Сада обратим пажњу мало више, не би ли уочио неки знак њеног присуства. И заиста, недалеко од оне “окречене” стијене, на другој страни, нађем остатке ракова којим се гостла овдашња водена дама – видра. Одмах ми је било јасно да ту немам шта тражити јер ми је конкуренција превише јака. Спакујем се и већ око пола осам био сам код куће на доручку. Био сам ипак задовољан закључивши да је ријека чиста док има ракова, иако је то мјесто низводно од велике градске депоније смећа у мјесту Бретовац, само километар-два узводно у непосредној близини ријеке. Али докле?
Живојин Делић – Ribolovne novine iz januara 2010. godine

Pročitajte i:   USR Sarajevo 1906: Održan ‘Internacionalni KUP Sarajevo 2022’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.