”Kratka” revizija sajma mušičarske opreme u Štokholmu

Sajam mušičarske opreme koji se održao u Štokholmu između 11 i 14 marta je proglašen najvećim sajmom ove vrste u Evropi. Značaj sajma se takođe obogatio činjenicom da se u sklopu sajma mušičarske opreme na istom mjesto odvijali i sajmovi  kamping i brodske opreme, tako da su posjetioci u sklopu jedne ulaznice imali priliku da posjete tri različita i sadržajem bogata sajma.

Sajam je na svojoj ponudi imao znatno dobar sadržaj što se tiče inovacija na polju opreme, a ugođaj je znatno obogaćen i poboljšan brojnim predavanjima lokalnih i svjetskih ”umjetnika” mušičarenja i profesionalnih vezača muha poput:

Finca Mikka Stenberga specijaliste za mušice vezane na tubama, Južnoafrikanca Simona Grahama koji je posjetioce opčinio svojim inovativnim kreacijama na polju mušica za lov na štuku, zatim Charles Jardine i Dave Wiltshire majstora mušica za pastrmku iz Engleske.

Među ekipom u ”Ulici Vezača Muha BB (op a)” su se ove godine našle i dvije žene – Helen Kensby i Caroline Emmet koje su sa svojim kreacijama na polju mušica za pastrmku i lipljena pokazale da je u branši zaista prijeko potrebna ”ženska ruka”.

Osim gore navedenih vezača učestvovali su i sljedeći profesionalci:

Chris Reeves (suhe muhe), Håkan Karsnäser (klasične muhe), Leif Ehnström (nimfe I larve), Martin Angnell, Nestor Dupo (Spey muhe na tubama), Niklas Dahlin (suhe muhe), Per-Anders Nilsson (nimfe i flimfe), Peter Joest (izvanredne kreacije muha za more), Philip White, Tommy Kjärgaard i Stig Olausson (muhe za pastrmku) i Ulf Hagström, (semi/super-realistične muhe)….

httpv://www.youtube.com/watch?v=3Z76esuiMxg

Osim ovih deklarisanih umjetnika na raznim štandovima su svoje umjeće pokazali i mnogobrojni lokalni umjetnici kao i ”naše gore list” I. M.  koji je prezentirao par novih materijala s kojima je stvarao izvanredne kreacije realističnih mušica i time privukao mnoge znatiželjne posjetioce.

Poznati proizvođači opreme koji su se udostojili posjetiti sajam i prezentirati svoje proizvode su izmedju ostalih:

Guideline

Guideline je ove godine (kao i obično) imao odličnu ponudu novih štapova, rola i šnjura. Guidelineovi proizvodi u Skandinaviji a i šire su zadnjih godina dobili jak status, tako da sam ubijeđen da će i ove nove serije navedenih proizvoda doprinjeti održavanju I pojačanju statusa kojeg Guideline uživa. Veoma mi je drago da je Guideline prihvatio raniju kritiku koju su dobijali na kvaliteti odjeće koju proizvode i da nova kolekcija koja je prezentovana na sajmu ima znatno bolji kvalitet i komfor nego ranije.

Zpey

Dolaskom na sajam imao sam želju da isprobam ove štapove o kojima sam mnogo čitao u raznim časopisima. Dizajn je više nego zanimljiv I zanimalo me da li je Zpey samo maska za dizajn ili stvarno vrijedi nečemu. Probao sam jedan od njihovih štapova I došao do zaključka da ti štapovi I tehnika zabacivanja nisu za mene, međutim smatram da nisu loši za učenje, odnosno smatram da je ta tehnika znatno bolja za mog sedmogodišnjeg sina jer oogućava zabacivanje sa veoma malo snage pri čemu se koriste obje ruke, tako da držanje štapa bude lakše. U mom slučaju se štap “sukobljava” sa već razvijenim “refleksnim” radnjama…

Sameo

Sameo je marka kojoj bih rado dao 7 od mogućih 5 zvjezdica…. Oprema koju izrađuje Sameo je uveliko profinjena i planirana kako bi poslužila svojoj namjeni. Moj prvi kontakt sa Sameo proizvodima je bio puka slučajnost kada sam na jednom jezeru ostao bez tipeta, te sam svratio u lokalnu prodavnicu opreme koja nije imala ništa meni poznato pa sam prilično nezadovoljan uzeo Sameov tipet u stilu ”daj šta daš”… Međutim ti tipeti su se na vodi pokazali kao nevjerovatno dobri. Veoma su jaki, zadržavaju svoju formu I pri zabacivanju se lijepo ispravljaju nebitno da li se koriste teške ili lake muhe. Od tada su obavezan sastavni dio moje opreme. Osim tipeta imao sam I priliku saznati nešto više o njihovim štapovima. Štapovi su konstruisani na poseban način tako što su im ugrađene dvije “kičme” (teško za opisati) što daje štapu ispravno savijanje bez obzira na promjene ugla ruke pri zamahu. Ovaj sistem je po meni veoma koristan za početnike (a sigurno bi i neki od nas “samouvjerenih” imalo koristi od tog sistema). Na žalost sticajem okolnosti nisam imao vremena da probam njihove štapove ali to ću svakako učiniti uskoro kod lokalnih prodavača. Sameo je takođe imao lijepu ponudu popratne opreme: kutija za muhe, kapa, naočala, muha, itd… I naravno u svim detaljima zadovoljavao je kvalitetom. Najvažnija stvar sa Sameovim proizvodima je što su u pitanju vrhunski proizvodi za VEOMA niske cijene. Kao proizvođači su humani i to veoma cijenim.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Na Sameovom štandu me dočekala još jedna prijatnija scena, a to je prezentacija mušičarenja u Bosni I Hercegovini koju je držao naš zemljak a moj sugrađanin sa inicijalima M.B. I koja je održana na veoma profesionalan način. Tako sam i shvatio zašto Sameo ima idealne produkte – jednostavno: testiraju ih u Bosni I Hercegovini, šta više da vam se kaže ;-).

Loop

Loop bi se mogao svrstati u istu kategoriju proizvođača kao i Guideline. Po pitanju kvalitete proizvoda su jako slični, a manje razlike bi se mogle očitovati u nešto boljoj kvaliteti Loopovih štapova (elitnih), podudaraju se u jednakoj kvaliteti šnjura i odjeće. Novitet kojeg Loop donosi na sajam je najprije nova serija odjeće, posebno jakni. Loop je radio na tome da napravi jakne sa strech sistemom (rastezljive) i prezentirao je novu seriju jakni koje se rastežu u dva, tri ili četiri smjera… Tako su i rastegli cijene na 300, 400 i 500 eura za pojedini sistem. Gledajuči i ”pipajući” je teško dati ocjenu tim jaknama, ali ipak moram priznati da dajem punu podršku tim jaknama jer se zaista osjećaju lagane i komforne. Međutim smatram da je cijena veoma ”streched”…

Vision

Odmah da kažem ja sam od onih koji bojkotuju Vision jer mi se jednom desilo da mi je njihova loša oprema upropastila kompletan vikend ribolova…

Ali, neću biti sitničavo zlopamtilo pa ću ih ipak pohvaliti na lijepoj prezentaciji nove opreme. Po mom mišljenju Vision zadržava svoju raniju klasu i kvalitetu i nije ponudio neke revolucionarne novitete osim sajli za lov na štuku (nov proizvad za Vision, ali već odavno prisutan na tržištu). Prednost sa Vision je to što oni naprave kopije već poznatih proizvoda ali po povoljnim cijenama.

Imago

Imago je prezentirao jedan super lijep “šlauf” i svoju kolekciju odjeće i štapova. Vezano za štapove nemam nekog iskustva i nisam našao vremena da ih testiram, tako da ne mogu ništa reći o njima.

Odjeća svakako ima fin kvalitet i za pristojnu cijenu bi zadovoljila potrebe svih nas, bilo početnika ili profesionalaca, dok “šlauf” odnosi prvu nagradu svojom ljepotom i funkcionalnošću…

da ne gnjavim – pogledajte sami…

MSX

MSX je jedna nova marka na tržištu (relativno)… Na sajmu su prezentirali svoju seriju štapova za koje tvrde das u u klasi sa Sage I sličnim markama, ali za veoma pristojne cijene. Cijene zaista jesu pristojne, pa sam se odlučio probati dvije klase njihovih štapova, prvi štap klase 4 mi se nije dopao jer je ”gubio akciju”. I prezentator je testirao isti štap i došao do istog zaključka ali je tvrdio da je donio fabrički loš štap (misterija)…

Drugi je bio klase 8 koju ovdje često koristim na moru, i s njim sam bio i više nego zadovoljan. Smatram da ce MSX štapovi svakako dobiti svoju vrijednost na tržištu u skoro vrijeme.

Veoma povoljna je ponuda doživotne garancije za štapove (nisam se raspitivao o detaljima).

Pored ovih proizvođača na sajmu su se u sklopu većih prodavača opreme našle i svjetski poznate marke opreme poput Sage, Hardy, Danielsson.

Pored ovih firmi u ponudi su učestvovale i razne medijske kuće koje su prezentovale pisani i multimedijski material o mušičarenju kao i mnogobrojne organizacije koje su prezentirale revire širom svijeta.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Posjetioci su imali mogućnost da kupe nove knjige i multimedijski materijal a u iyvjesnim slucajevima su iste mogli dobiti sa posvetom od prisutnih autora.

Lokali u kojima je sajam održan su bili idealno pripremljeni sa dva bazena za testiranje štapova i predavanja, jednom mini-kino salom i salom za video predavanja.

Predavanja i aktiviteti

U sklopu predavanja želio bih da izdvojim jednog izvanrednog predavača –

Gunnara Westina, čovjeka koji je ovjekovječio mušičarenje u sjevernim dijelovima Švedske. Iz njegovih predavanja izdvojio bih njegovu blagu kritiku catch & release po pitanju lipljena. Westin je ukazao na pojavu da lipljen gubi skeletnu potporu na ustima usljed neprimjernog catch & release i napomenuo prisutne na bit koristenja udica sa spljostenim špicem. Westin je kroz svoj život i interes za mušičarenje redovno zabilježavao i dokumentovao trendove i promjene na njemu dragim vodama i primjetio je da je brojnost ribe znatno opala pa čak i na nekim mjestima trajno nestala. Ova pojava, kako Westin kaže, ima više objašnjenja – prvo je da se u nekim slučajevima desila prirodna selekcija, odnosno uspostavio se balans, drugo objašnjenje je da su ovakve situacije nastale pogrešnim poribljavanjem gdje su vrste poput kalifornijske pastrmke trajno uništile lokalnu populaciju pastrmke. Najveći utjecaj, kako tvrdi Westin, na smanjenje i uništenje ribljeg fonda imale su brojne hidroelektrane koje je država užurbano izgradila na ovim lijepim i divljim rijekama sjevera.

Osim Westina na sajmu su sudjelovali I sljedeći predavači:

Mikael Frödin, koji je održao prezentaciju njegovog iskustva ribolova na rijekama Kharlovaki och Litzi koje su izrazito bogate kraljevskim lososom. Ulf Hagström koji je održao predavanje o ”wiggle baitfish”, Jussi Sölund koji je prezentirao svoja iskustva o mušičarenju u Mongoliji, Johan Klingberg je održao predavanje o 500-godišnjoj istoriji vezanja mušica, na kojem na žalost nisam uspio prisustvovati iako me zanimalo da li su spomenute muhe iz naših krajeva, jer kao što je poznato prva otkrića pojave mušičarenja su iz Makedonije.

Naravno i mnogobrojni eksperti za zabacivanje (casting) su bili prisutni i podijelili svoje bogato znanje sa publikom.

Pored ovih klasičnih momenata mušičarskog sajma našli su se i mnogobrojni prodavači opreme. Moje lično mišljenje je da su isti na jedan način smanjili vrijednost i čar ovog sajma jer su neke dijelove lokala pretvorili u “buvljake” na kojima su pokušali naivnim posjetiocima da utrape ono što nisu mogli prodati u toku sezone.

Naravno, nije sve negativno u tome, jer svi mi koji smo bili inspirisani onim što smo vidjeli u ”Ulici Vezača Mušica BB” smo imali priliku da na licu mjesta nabavimo potrebne materijale.

Zanimljivosti koje ne zaslužuju da budu zaobiđene u ovoj reportaži su svakako mali bazen za probavanje ”šlaufa” za pecanje, kao i simulator za vadjenje ribe kojeg je prezentirala škola sportskog ribolova.

Simulator se može podesiti za razne vrste riba, kilaže, daljine i dubine… i svakako je jedna od ”igračaka” koju bih ja želio imati.

Za kraj mogu reći da je sajam uveliko zadovoljio moja očekivanja i smatram da niko od posjetioca nije otišao razočaran kući. Najugodniji događaji na sajmu su mi bili susreti sa nekoliko naših ljudi koji su aktivno učestvovali u radu i prezentacijama na sajmu.

Nadam se da će ova tradicija potrajati u Švedskoj te da ću sljedeće godine opet imati priliku da prebiram po štandovima i da se družim sa “kvalitetnim” i dragim mušičarima, a naravno i da ću svoja iskustva opet moći podijeliti sa posjetiocima Bistro BiH!

httpv://www.youtube.com/watch?v=MqVRperbevE

9 thoughts on “”Kratka” revizija sajma mušičarske opreme u Štokholmu

 • 21. Marta 2010. at 19:45
  Permalink

  Gosp.Rusko,

  Nazalost ne bih se mogao sloziti u nekim stvarima koje ste naveli u vasem clanku,medjutim nema smisla polemizirat to je samo vase SKROMNO misljenje.

  Pozdra

 • 21. Marta 2010. at 19:52
  Permalink

  @Jan, nema potrebe kloniranje samog sebe i davanje samom sebi podrške.Izrazili ste u prvom postu neslaganje sa Ruskom i ono je dovoljno.Ako Rusko odgovori, dobro i jeste, ako ne, prihvatite da je to njegovo misljenje.
  Skromno ili ne – manje imate vi prava tako rezonovati, nego da je Rusko napisao neznamtišta o sajmu.
  Ja razlog u reportaži ovakvoj rekaciji i kloniranju ne vidim, te je smatram potpuno nepotrebnom i suvišnom.
  Administrator

 • 21. Marta 2010. at 21:19
  Permalink

  Izvanredna reportaža i presek jednog sajma. Svaka Čestitka autoru na jezgrovitosti i načinu prezentacije. Bistro Ivan

 • 22. Marta 2010. at 08:21
  Permalink

  Naravno da je ovo moje skromno misljenje, nisam novinar i tesko mi je prenijeti sve dozivljaje sa sajma na totalno objektivan nacin, pa zato polazim od svojih osnovnih shvatanja i dozivljaja sajma… Zato je i normalno da se svi nece sloziti samnom… jer da nije tako ne bi na svijetu bili potrebni ovoliki proizvodjaci i prodavaci opreme, a po najmanje bi nam trebao sajam…

  Nije problem da se napise kritika na moje misljenje, ja se necu naljutiti, a proizvodjaci koje sam eventualno kritikovao mogu na taj nacin mogu dobiti podrsku i ja takodje sansu da ispravim moje pogresno i skromno shvatanje.

 • 22. Marta 2010. at 22:52
  Permalink

  Hvala Ivane!

 • 23. Marta 2010. at 09:17
  Permalink

  Da smo malo bolje povezani…..mogal se uraditi jedna prezentacija nase zemlje kao organizatora sljedeceg evropskog prvenstva u BiH……..

  SUPER REPORTAZA!

 • 23. Marta 2010. at 13:02
  Permalink

  U pravu si Juka, to je bio promasaj… Mogla se napraviti fina reklama za predstojece prvenstvo, a i nije nesto puno kostao stand pa bi se to sigurno dalo isponzorisati…

 • 2. Aprila 2010. at 20:36
  Permalink

  Rusko,nije mi jasno sto naseg vezaca Ibrahina stavi pod incijale a ostale punim imenima.
  Izvini samo mala opaska.

  Pozdrav

 • 3. Aprila 2010. at 08:42
  Permalink

  Jednostavno zbog toga sto mu se nisam mogao sjetiti imena… pa nisam zelio da napisem pogresno…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.