Najnovije vijestiUlovi

Портрет (успјешног) риболовца Милана Куљанина

Мало је риболоваца на подручју Источно-сарајевског региона, па и много шире, да се могу похвалити тако блиставом риболовачком каријером, таквим успјесима у риболову као што може Миле Куљанин, риболовац из Источне Илиџе. Врелобошћанин који је, баш као и велемајстор у флај фишингу Нено Штака, рођен крај Мале Босне, ријеке на којој је зарибарио, и проникао у прве тајне риболова, крај које је провео најљепше дане своје младости, половину свог живота. Иако више не живи под Игманом, јер га је зла судбина одвојила од родног села и најдраже ријеке, којима је завјештао и срце и душу, гдје год да био, гдје год ходио и рибу ловио, он им се враћао у мислима, сјећањима и успоменама. А, мисли, сјећања и успомене су једини
мелем живој рани коју Миле носи, баш као и сваки рођени Илиџанац. Рани која не зараста неће никада зарасти! Зато у сваком лијепом крајолику, који угледају његове очи тражи њихову љепоту, па му се често, онако несвјесно из душе, с уздахом отме: «Види, види, погледај оно… љепота баш као под мојим Игманом, на мом Врелу Босне, мојој Малој Босни!»
До прије петнаестак година ловио је понајвише на Босни, претежно на вјештачке мушице липљене и пастмке. А онда креће у риболов на све ријеке и језера диљем БиХ и бивше Југославије, чак и на море. Лови на све спортске начине и сваку врсту риболова је довео до савршенства и ни једном не даје велику предност. Ређали ус се успјех за успјехом: крупни кленови, шкобаљи, мрене, липљени, пастрмке, младице, шарани, сомови. Само овогодишњи улови сврстали су га ред врхунских риболоваца Републике Српске. Прво сом од 11 килограма 6.7. 2009. године на Зворничком језеру, па 20. 8. 2009. опет сом, али капиталац од 25 килограма на Билећком језеру, па шаран од 13 килограма на Лиму, 10. 9. 2009. гоидне. Нису за подцијенити ни липљени килаши уловљени на флај фишингу на прелијепој Пливи испод Шипова, која је Милана освојила и неодољиво подсјећа на његову Малу Босну.
Предраг Даничић – Ribolovne novine SRS RS iz januara 2010. godine

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.