Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Из С.Р.Д. “Бања Лука”

Друштвено такмичење бањалучких рибара у флај фишингу
Друштвено такичење бањалучких рибара у флај фишингу које је било планирано у ревиру за лов на махач ријеке Врбас, због великог водостаја одржано је у недељу 16. 9. 2009. године на ријеци Сани у Рибнику. Учешће је узело 18 такмичара чланова друштва, а постигнути су сљедећи резултати: 3. мјесто Драгољевић Драгослав 2. мјесто Матавуљ Драшко 1. мјесто Смиљанић Предраг.
Побједницима су уручене медаље и дипломе, а првопласираном је припао и прелазни пехар који му је уручио прошлогодишњи побједник Бован Синиша.
Одржана изборна Скупштина СРД Бања Лука
Скупштини Спортско риболовног друштва Бања Лука одржаној 23.12. 2009. године и у наредном мандату предсједаће
Јовандић Душан а његов замјеник биће Гајић Јово. Како је ово била изборна Скупштина именован је нови Извршни одбор, Надзорни одбор и Дисциплински суд.
На својим сједницама секција које су предходиле Скупштини, изабрани су нови представници који су предлагали чланове за састав Извршног одбора као и приједлоге за измјене у режиму риболова. Представници Скупштине који су усвојили измјене и допуне статута, Правилника и Раду Скупштине, Правилника о раду Извршног одбора, Правилника о дисциплинској одговорности и раду дисциплинског суда као и Одлуку о режиму риболова.
Једна од одлука режима риболова је и увођење привремене забране на ријеци Врбас на потезу од Мутног вира (излаз из кањона) до Крминског моста у периоду од 06. 07. до 12.09. 2010. године због одржавања Евроиског првенства у флај фишингу, гдје је Бања Лука домаћин такичења, ријека Врбас једна од такмичарских стаза.
Порибљавање у 2009. години
У погледу порибљавања, треба истаћи да је СРД Бања Лука, у току 2009. године, у оквиру својих активности, извршило:
• порибљавање риболовних вода које је добило на газдовање,
• помоћ у порибљавању сусједних друштава,
• пуштен је у рад бунар,
• повећана је производња млађи у односу на прошлу 2008. годину.
У 2009. години, у мрестилишту Клашник произведено је око 705.000 комада млађи поточне аутохтоне пастрмке што представља 25% више млађи у односу на мријест за 2008. годину што оправдава досадашња улагања у мријестилиште. Од тога, воде које је наше друштво добило на управљање порибљене су са 443.000 комада млађи, Савезу РС као учешће и помоћ за порибљавање друштвима
чланицама Савеза продано у количини око 174.400 комада, за помоћ другим удружењима наше друштво је поклонило око 57.600 комада. Напомињемо да смо у јануару 2009. године у Врбас, у области Карановца, положили 30.000 комада оплођене икре. У мрестилишту је остало 1.000 комада млађи ради обнављања постојећег матичног јата. Дана 25.11.2009. године, извршана је селекција матичног јата па је у области Ситара у ревир пуштено 60 мужијака тежине од 2 до 3 кг, а преостала риба је остављена за даљу репродукцију. За наредну 2009/2010. годину очекује се иста производња поточне пастрмке јер је достигнути ниво максимум према постојећем капацитету базена. Што се тиће матичног јата, настојаћемо савладати технологију узгоја липљенске млађи, па смо оставили 250 комада ради формирања матичног јата и даљег узгоја ове врсте рибе. Надзор у процесу производње млађи у мрестилишту вршио је Пољопривредни факултет у Бањој Луци, на челу са проф. др Драганом Микавицом. Квалитет и здравствено сање јединки поточне пастрмке контролише ветеринарски завод др Васо Бутозан.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

3 thoughts on “Из С.Р.Д. “Бања Лука”

 • Bistro Banjalucani, cestitam na takmicenju, posebno pobjednicima… cuvajte mi Vrbas dok se ne vratim…

  Usput, mojne ovo ovako pisati : “флај фишинг”, ima nasa lijepa rijec “musicarenje”… ovako je malo “oфф”… 😉

 • Ja sam samo prenio, faktički “copy-paste”, tekst iz novina.
  A slažem se sa tobom, u većini slučajeva se forsira “fly fishing” umjesto “mušičarenje”.I ja to radim, pa ću se od sada truditi da u tekstovima ide “mušučarenje”.

 • a sta je sa leinerom u pol ljeta ?? i to na takozvanom musicarskom djelu ..

  sta je sa lovom mladice nocu , pogotovo ljeti ??
  nemozes parkirati od ribara nocu u kanjonu

  znaci sramota .. ovo gore je sarena laza gospodo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.