Najnovije vijestiReportaže

Zabluda o Lištici (sirokibrig.com)

Tekst iz 2007. godine u kojem jedan ribolovac izražava svoje nezadovoljstvo radom matičnog Udruženja.Tekst je star tri godine i nadam se da nije aktuelan što se tiče Ribolovnog društva “Borak” iz Širokog Brijega, ali je itekako aktuelan što se tiče mnogih drugih Udruženja ribolovaca u Bosni i Hercegovini.
Još dok sam bio klinac pitao sam se koje vrste riba žive u Lištici. Tad su u Lištici, pored riba, živili i rakovi. Odgovor koji sam najčešće dobivao je bio da je u lištici obitava Potočna pastrva.
Mudri ribolovci su to vjerojatno pretpostavili zato što potočna pastrva živi u velikom dijelu Europe. Ali kad su počela poribljavanja potočnom pastrvom uočio sam značajnu razliku između autohtone i ubačene vrste. Radilo se o potpuno različitim vrstama.
Autohtona lištička vrsta (na slici) je
mediteranska pastrva (Mediterranean trout). To mi nitko od iskusnih ribolovaca nije znao reći već sam na taj podatak naišao na internetu uspoređujući slike mediteranske pastrve s lištičkom autohtonom pastrvom. Zapravo o toj mediteranskoj pastrvi sam našao vrlo malo podataka i malo slika. To je vrlo rijetka vrsta i, koliko je meni poznato, živi samo u nekim rijekama Korzike i francuskih Alpa. I pod tom vrstom sam naišao na neke slike koje se razlikuju. Fizičke razlike između mediteranske i potočne pastrve možete jasno uočiti na slikama.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Postoje i razlike u ponašanju. Mediteranska pastrva više voli brzake, teže ju je ulovit. Ribolovno društvo “Borak” svake godine poribljava Lišticu. Prijašnjih godina su poribljavali sjevernoameričkom vrstom Kalifornijskom pastrvom. Zadnjih 5-6 godina poribljavaju potočnom pastrvom. Potočna i kalifornijska pastrva nisu prilagođene životu u Lištici tako da se svake godine (srećom) većina od ubačenih polovi. Poribljavajući stranim vrstama uništavaju iznimno rijetku autohtonu mediteransku pastrvu.

Slično se dogodilo u Neretvi gdje je endemska autohtona mekousta pastrva gotovo istrijebljena poribljavanjem potočnom i kalifornijskom pastrvom. Ribolovno društvo “Borak” ovako neprofesionalnim, nemoralnim i neetičnim ponašanjem svake godine uništava ovaj naš neprocjenjivi biser. Ekonomika gramzljivosti ribolovnog društva “Borak” sastoji se od tog da, ako više ribe ubace, prodati će više dozvola, bez obzira na nesagledivu štetu koju čine. Ribolovna društva u svijetu se bave očuvanjem i zaštitom voda, ali to nije slučaj s ribolovnim društvom “Borak”.

Članovi ribolovnog društva “Borak” se bave sebičnom eksploatacijom i uništavanjem prirodnih resursa. Nisu svi, ali većina ih je takvih. Žalosno je vidjeti starog ribolovca kako ubija ribice manje od 10 cm i žustro trpa u džep. U razvijenom svijetu je sve češća praksa slikanja i puštanja riba. U nas je to nepoznanica. Stari okorjeli ribolovci su okrutni ljudi i okrutno se ponašaju. Na rijeci ubijaju vrijeme i liječe komplekse ne mareći za išta drugo.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Široki nema sustav pročišćavanja otpadnih voda. Kanalizacija teče izravno u rijeku. Nikad nisam čuo da su robolovci digli svoj glas protiv zagađenja. Nikad nisam čuo da su se pobunili protiv devastacije korita. Ribolovcima to, čini se, ne smeta. Čak štoviše takva mjesta rado odabiru za pecanje. Jedno od takvih mjesta (na slici) je ispod mosta od zaobilaznice. Tu se nalazi velika cijev iz koje se izlijeva tekućina gadne boje i još gadnijeg mirisa, ali gospodi to ne smeta.

Ribolovno društvo borak je zatvoreno za javnost ili se takvim barem čini. Komunikacija s javnošću je nikakva, nemaju svoj list, a ne treba ni napominjati da nemaju web stranicu. Informacije se prenose od usta do usta, po domovima penzionera, kavama i rakijama… Financijski tokovi su poznati samo odabranima, ne zna se ko nadzire rad društva. Lovočuvar je periodična kategorija; radi samo dva mjeseca, kad se ubaci riba i prodaju dozvole.
Čudno, neshvatljivo, nakaradno…
bivs@net.hr


4 thoughts on “Zabluda o Lištici (sirokibrig.com)

  • Ova pastrmka neodoljivo podsjeca na “morsku pastrmku (salmo trutta trutta)” koju lovimo ovdje u Skandinaviji… Bilo bi dobro ako bi se mogla postaviti jos koja slika… Kakav je tok Listice? U sta se ulijeva, ima li kakav izlaz prema moru?

  • imate emisiju o listici na tv hayatu u subotu u pola 12, i koja je pastrmka, kojoj vrsti pripada itd…

  • što se tiče ove pastrve sa slike mogu sa velikom skoro 100% sigurnošću izjaviti da pastrva sa slike ne pripada mediteranskom tipu potočare nego potočari Atlanske linije koja se uzgaja u ribnjacima u zadnje vrijeme, te se kao takva ubacuje u vodotoke širom BiH.
    To se vidi prvenstveno po tome što ima oštećeno prednje prsno peraje a mediteranski tip pastrve je različit i po tome što ima veliki broj sitnih crnih i crvenih fleka po tjelu a općenito riba odaje dojam zlataste, dok ovaj atlanski tip ima velike crne i pokoju crvenu pjegu. Mediteranski tip pastrve čak i primjerak nekih 20tak cm je debeljuškast i sa puno manjim ustima od Atlanskog tipa. Atlanski tip je dosta izdužen i mršav do nekih 0,5kg težine zato jer brže raste i puno je proždrljiviji u pogledu hrane.

  • 0v0 je ubacena riba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.