Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Sukob ribolovnih udruženja

MOSTAR – Četiri ribolovna društva koja svoje aktivnosti provode na području Mostara posljednjih dana našla su se u svojevrsnom sukobu koji je nastao uslijed pregovora s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije o ustupanju ribolovnog prava na vodama grada Mostara.
Formiranje novog udruženja
Do nesuglasica je došlo zbog nemogućnosti dogovora USR-a “Neretva”, SRD-a “Bristo”, SRD-a “Blagaj” i UŠR-a “Jug” oko toga koje od ovih udruženja treba gospodariti vodama Mostara.
SRD “Bristo”, SRD “Blagaj” te UŠR “Jug” zatražili su formiranje petog sportsko-ribolovnog društva koje bi na ravnopravan način sačinjavala četiri već postojeća udruženja, tako da bi na taj način svi zajedno gospodarili vodama Mostara. No, predstavnici USR-a “Neretva” ocijenili su ovaj prijedlog
u potpunosti neprihvatljivim, istaknuvši kako bi jedino njihovo udruženje donijelo korisne stvari novom udruženju, dok bi ostala udruženja donijela samo nove ribočuvare i dugove. Umjesto formiranja novog udruženja, predstavnici USR-a “Neretva” predložili su da se njihovom udruženju pridruže ostala tri na način da se formira privremeni upravni odbor u kojem bi, uz aktualni Upravni odbor USR-a “Neretva”, ostala udruženja imala po dva člana. S obzirom da ovakav prijedlog nisu prihvatila ostala udruženja, predsjednik Upravnog odbora USR-a “Neretva” Josip Praljak izjavio je kako se ovo udruženje povlači iz daljnjih pregovora, jer nipošto neće prihvatiti formiranje novog udruženja.
– S obzirom da očito nije moguće sačiniti dogovor koji je prihvatljiv za sve zainteresirane strane, stav upravljačkih tijela USR-a “Neretva” je da se ovo udruženje povuče iz daljnjih pregovora te da resornoj ministrici Vesni Pinjuh prepusti donošenje konačne odluke, ustvrdio je Praljak.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Kontradiktornost

No, prema riječima resorne ministrice, USR “Neretva” svojim postupcima odstupa od dogovora koji je potpisan na sastanku sportsko-ribolovnih udruženja. Ona nam je dostavila potpisani zaključak sa sastanka na kojem je bila nazočna zajedno s predstavnicima četiriju udruženja, iz kojeg se može iščitati kako je novi bunt USR-a “Neretva” zapravo kontradiktoran onomu što je potpisao njegov predsjednik. Prema tom dokumentu, Praljak je potpisao formiranje jednog udruženja na razini grada s inicijativnim odborom sačinjenim od članova iz svih udruženja te koje bi nosilo ime “Neretva”.
Kako će se dalje odvijati ova priča, zasigurno će biti zanimljivo vidjeti. Dogovor udruženja trebao bi biti postignut do 1. travnja kada bi trebala započeti nova ribolovna sezona na području Mostara. Ukoliko problematika do tog datuma ne bude riješena, sezona neće početi.

Piše: Marin Vučina – www.dnevni-list.ba

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.