USR “Glavatica” dobila privremeno Rješenje za dodjelu voda

Dana 26.03.2010.godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK je donijelo privremeno Rješenje za dodjelu ribolovne zone III ( vode na području opštine Jablanica) područja hercegovačko-neretvanskog na upravljanje USR “Glavatica” Jablanica. Nakon mnogo pokušaja, dopisa i pregovora ipak je udovoljeno našem zahtjevu. Nakon poništenja konkursa Vlada HNK je donijela Odluku da se vode privremeno ( do 31.12.2010.godine) dodjele ribolovnim udruženjima koja su do sada upravljala vodama.

Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije i predaje iste u Ministarstvo naše udruženje je prvo koje je na području HNk dobilo ovo Rješenje. Informacije do kojih smo uspjeli doći su da će narednih dana još neka udruženja dobiti ista rješenja za svoju ribolovnu zonu, a da do daljnjeg ostaje problem grada Mostara gdje trenutno djeluje 4-5 udruženja koja se nisu uspjela dogovoriti oko podjele voda. Ipak se pokazala tačna naša tvrdnja da je problem samo u gradu mostaru upravo radi nemogućnosti dogovora između udruženja.

Dobijanjem navedenog Rješenja stavljena je van snage Naredba o zabrani ribolova na području opštine Jablanica, tačnije ribolovne zone III, aista ostaje na snazi do daljnjeg na ostalim vodama u HNK. Ovim je konačno počela ribolovna sezona na svim vodama koje su povjerene USR “Glavatica” na upravljanje, a počelo se i sa distribucijom dozvola.

Pročitajte i:   Drama na Skadarskom jezeru: Krivolovci napali čuvare, jednog uboli, napadačima pomogao monah

posebno nam je drago što ovo Rješenje dolazi prije mrijestova koji će početi za par dana (kljen, smuđ) pa ćemo moći nastaviti sa sprječavanjem protuzakonitog ribolova koje je u vrijeme mrijesta posebno pojačano.

Nadamo se da će i naše kolege iz susjednih udruženja uskoro rješiti problem bar dza ovu godinu, a u novembru nam predstoji nova borba za dodjelu voda, nadamo se poštenija i realnija.

BISTRO!!

6 thoughts on “USR “Glavatica” dobila privremeno Rješenje za dodjelu voda

 • 1. Aprila 2010. at 01:10
  Permalink

  ljepota cuti da je borba dobivena, ali treba i istrajati, sve najbolje!

 • 1. Aprila 2010. at 13:42
  Permalink

  BISTRO

  čestitam kolegama iz USR Jablanica i sretan rad u ovoj godini, sa jednom napomenom ŠRD Bjelave Čapljina je prošli tjedan dobilo također rješenje o dodjeli voda na upravljanje-rejon općine Čapljina, kao i do sada;

  BISTRO

 • 1. Aprila 2010. at 16:06
  Permalink

  Svaka cast , cestitam kolegama iz Capljine na celu sa Josipom Pjevcom, a nadam se da ce i ostali iz HNK vrlo brzo rijesiti svoj status kako bi i dalje nastavili sa radom. Bistro!

 • 1. Aprila 2010. at 17:48
  Permalink

  pridruzujem se cestitkama i zelio bi pitati posto sam ribolovac iz sarajeva da li vazi nasa dozvola (usrd 1906)na ovim zonama.bio bih zahvalan ako bi nam neko mogao odgovoriti.

  BISTRO!

 • 1. Aprila 2010. at 19:45
  Permalink

  “elve” prijatelju, jos zvanicno nismo potpisali sporazum sa kolegama iz 1906, ali znam da ce to uskoro biti. Slobodno mozes loviti na vodama USR “Glavatica” Jablanica ako imas vazecu godisnju dozvolu za 2010. Niko ti nece praviti probleme, ne samo tebi nego nikome od clanova prijateljskog udruzenja 1906. BISTRO!!

 • 2. Aprila 2010. at 13:48
  Permalink

  Elve,…Ugovor potpisan sa tvojim Društvom /sarajevo 1906!…slobodno na čapljinski teren.
  Čestitke svima…i BISTRO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.