Najnovije vijestiReportaže

Vijest sa službenog puta – Mali ribolovac Ibrahim Ćehajić

Jučer smo jedan prijatelj i ja imali nekog posla u Banovićima, i nakon obavljenog posla, odlučismo da se vratimo za Sarajevo putem preko Ribnice, kanjonom Krivaje, te preko Vareša.
Naravno, više je to bila moja ideja, ne bi li uslikao kakvu lijepu sliku a i da makar gledam u vodu dok putujem.Ovaj moj prijatelj nije ribolovac, ali je golubar – samim tim što voli životinje, voli i prirodu te mi nije bio problem nagovoriti ga da se vratimo pomenutom dionicom.
Tako smo u putu jedan drugom pričali – ja njemu o ribolovu, on meni o golubovima i golubarstvu.Uglavnom, sporazumjeli smo se.
Prva stanica gdje smo stali da ja malo slikam je bilo jezero Breštica, udaljeno svega par kilometara od Banovića na putu prema Zavidovićima.
Na jezeru je bilo 5-6 ribolovaca, i svi koje sam pitao kako radi riba su odgovorili da nije bilo ni trzaja, objašnjavajući to još uvijek hladnom vodom.
Na jezeru je bio i jedan mali ribolovac, devetogodišnji Ibrahim Ćehajić koji je u ribolov došao
sa tatom Šemsudinom i prijateljem Amirom.
Na upit koliko dugo se Ibrahim bavi ribolovom, Šemsudin je odgovorio: “Kako je mogao držati pec štap u rukama, od tada je na vodi”.
Ibrahim je rekao da najviše lovi babuške i drugu sitnu ribu, ali se pohvalio i prošlogodišnjim ulovom pastrmke na potoku Mačkovcu, koja je bila teška oko pola kilograma.
Jedne prilike, na pec štap je Ibrahim dobio i nešto veće (pretpostavlja se da je šaran bio u pitanju) što ga je povuklo vodi.No, Ibrahim nije puštao štapa, te je Šemsudim morao svog malog ribolovca hvatati da ne ode za ribom u vodu.Šaran je ostao u vodi jer je na pecaljki bila mala udica, a Ibrahim, srećom, na suhom.
Šemsudin, Ibrahim i Amir su često na vodi, nekih pola sata smo pričali i o problemima s kojima se susreću ribolovci ovog kraja, o krivolovu, o ulovima na jezeru Breštica.Šemsudin je na ovoj vodi ulovio jednog šarana od 18 kilograma, a najveći ulov za kojeg znaju Ćahajići je šaran od 23 kilograma.
Sretni ribolovac je bio Milan (prezime mu ne znaju) koji je tog kapitalca uhvatio na, vjerovali ili ne, listove lijeske!?
Naime, Milan je vidio da nešto “kupi” list, da kako koji pada (bila je rana jesen) nešto taj list pojede.Na golu udicu je nakačio dva-tri lista, i nije malo prošlo, nešto je “uzelo” listove.Kasnije će se ispostaviti da je to bio ovaj kapitalni primjerak od 23 kilograma.
Šemudin tvrdi da šaran na ovom jezeru kupi sa površine i sjeme bukve te ljusku koja ostaje na površini i da je to svojim očima gledao.
Jedna od stvari koje čine ovo jezero interesantnim je i prošlogodišnji snimak somova na sunčanju, gdje je zabilježen i prvi albino som.Amir i Šemsudin pričaju da je to jato tada bilo prava atrakcija.
Po riječima ovih ribolovaca, populacija šarana u jezeru je u zadnje vrijeme nešto slabija, a u jezeru ima još i smudja, velike deverike, druge bijele ribe, te školjki i velikih rakova.
Bistro vam bilo, Ćehajići, posebno malom ribaru Ibrahimu.
Neka sljedeći put velika izadje na suho, makar se ti malo i pokvasio. 😉

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.