Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR “Neretva” Mostar – Pismo ministrici g-đi Pinjuh Vesni

Poštovana Ministrice
Na sjenici održanoj dana 07.04 2010 godine Upravni odbor , Nadzorni odbor te predsjednici sekcija Jug, Jugozapad,Stari Grad i Zapad  Udruženja/Udruge sportskih ribolovaca „Neretva“ Mostar, nakon iscrpnog izvještaja gospodina Zorana Perića sa sastanka koji je održan istog dana u kabinetu Ministrice poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva HNK gospođ.Vesne Pinjuh jedoglasno su donijeli slijedeću:

O D L U K U

 1. USR“Neretva“ Mostar neće više pregovarati sa disidentima koji su registrovali Udruženje UŠR“JUG-2009“, a čiji predstavnici ili su izbačeni iz tijela USR“Neretva“ Mostar  ( Krtalić Tonćo ) ili je protiv njih vođen disciplinski postupak ( Puce Nikola ), ili uopšte nisu bili
  članovi niti jednog udruženja sportskih ribolovaca članice SRS F BiH ( Pažin Dražen )
 2. Na tragu dosadašnjih Odluka Upravnog odbora USR „Neretva“ Mostar i Statuta ovog Udruženja, o čemu ste već u više navrata obaviješteni, možemo prihvatiti koptiranje po 2 člana u Upravni Odbor iz USR „Bistro“ Drežnica i USR“ Blagaj“ Blagaj, te po 6 delegata u Skupštinu i predstavnike u svim komisijama i tijelima USR „Neretva“ ( Sud časti, takmičarska i ekološka komisija, i sl ) iz pomenutih sportsko-ribolovnih udruženja. S obzirom da UŠR „Jug-2009“ ne možemo prihvatiti kao punopravnog pregovarača sa pravima i obavezama kakva imaju ostala sportsko-ribolovna udruženja registrovana u Gradu Mostaru, predstavnici tog udruženja svoje zahtjeve mogu ostvariti u Odboru Sekcije Jug našeg Udruženja, shodno klauzulama Statuta i Pravilnika o organizaciji i radu ribolovnih sekcija
 3. Stoga tražimo da donesete Privremenu Odluku o ustupanju ribolovnog prava na ribolovnom području Mostar Udruženju sportskih ribolovaca „Neretva“ Mostar, shodno članu 8. stav 2. Zakona o slatkovodnom ribarstvu F BiH, ili, u najgorem slučaju, da, shodno istoj klauzuli pomenutog Zakona, donesete Odluku o zadržavanju stanja kakvo je bilo do kraja 2009. godine, odnosno da donesete Odluku da se ribolovno pravo dodijeli sportsko-ribolovnim udruženjima „Neretva“, „Bistro“ i „Blagaj“ u obimu i na način kako je to bilo do kraja prošle godine.
Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Napominjemo da je  pomenutu Odluka donesena zbog evidentnog podizanja nacionalnih i nacionalističkih tenzija koje su se zbog Vaših dosadašnjih Odluka i stavova, dodatno raspirile i doživljavaju kulminaciju ,tako da ribari doživljavaju raznorazne prijetnje,pa većina u ribolov odlaze naoružani.

Po Gradu kruže razne priče i prijetnje“Pozivima na linč“ pojedincima iz USR „NERETVA“ proglašavajući ih , s jedne strane „mudžahedinima“i „SDA – lijama „ , a sa druge strane izdajicama hrvatskog naroda.     A kruže i leci sličnih sadržina.

S obzirom da su Vaši dosadašnji postupci doveli do ovakvog anarhičnog stanja koje prijeti eskalaciji morat će te u najskorije vrijeme (odmah) donijeti pravilnu i pravičnu Odluku.

S poštovanjem!

Predsjednik U.O. Josip Praljak

6 thoughts on “USR “Neretva” Mostar – Pismo ministrici g-đi Pinjuh Vesni

 • …jos samo treba da se riba iz neretve izjasni u koju ce stranku i u koju vjeru…tuga

 • Svaka cast ovoj minsitrici….. na toku Neretve ima bezbroj dozvola koje ne vaze …. klosari jedni….. ugledajte se na RS….jedna dozvola za sve vode…..

 • Stvarno velika sramota,pa 1500 ljudi ceka i niko u ovom gradu nemoze da rijesi problem,ja predlazem da ministrica podnese ostavku pod hitno,zasto…pa ako se drustva nemogu dogovoriti onda je valjda na ministrici da rijesi problem…pa treba valjda placu i zaraditi,a ne eto vas tamo pa se dogovorite.

  Cudna jada od mostara grada…….

 • triraston

  Šta rade predstavnici SRS.F. i SRS. BiH.
  Zašto se ne ukljuće ?
  Hoče 10% prihoda od udruga/udruženja.

 • Bolje da nemate pristup vodi, kad ste tako slozni i sposobni (NOT)… setajte se po sumi i ganjajte pecurke… samo pazite da se da se i ta suma ne zagadi nacionalizmom… i da se ne sretnete medjusobno jer valja znati koji pozdrav odgovara onom drugom u sumi… Bistro! vam vise nece biti od koristi 😉

 • Jadna Ministrica Vesna. Ne zna šta je čeka narednih dana: KRIVIČNA PRIJAVA koja je već skoro osmišljena, a zbog:
  – prekoračenja ovlasti
  – nesavjesnog poslovanja
  – raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje
  – diskriminacije
  – nepoštivanja odredaba Zakona o slatkovodnom ribarstvu i samovoljnog ponašanja
  – nepoštovanja odredaba zakona prilikom odabira ponuda po raspisanom konkursu
  – nanošenje štete budžetu HNK u iznosu od preko 200.000 KM
  – obmanjivanja Vlade HNK poturajući im Zakon koji nije u primjeni
  – nanošenje štete udruženjima u iznosu većem od 50.000 KM
  – nevođenja ribarskog katastra
  – neodređivanja članova komisije za polaganje ribičkih ispita
  – nanošenja višemilionske štete ribljem fondu
  – neporibljavanja ( 3 godine ) od strane EP HZ HB
  – vraćanja ponuda ponuđačima – otvorene
  Ima još, a sve je lako dokazivo. Za navedeno, neće lako iz zatvora. A da ne spominjemo da će sletiti sa funkcije Ministra u Vladi HNK ( na Skupštini, 20.-tog ovog mjeseca ), nakon prihvatanja krivične prijave sa mjesta predsjednika HSP HZ HB, i, naravno, nikada se više neće moći kandidovati niti za jednu niti izvršnu, niti zakonodavnu funkciju. A neće dugo moći mirno spavati.
  Još ako nastavi sa štampanjem i/ili distribucijom “privremenih” dozvola, za koje nema nikakvu zakonsku ni bilo kakvu drugu podlogu…
  Sve će se iznenađujuće brzo dešavati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.